2 Απρ 2012

Σταφίδες και σόγια «όπλα» κατά της αρτηριακής πίεσης

Μια χούφτα σταφίδες τρεις φορές τη μέρα τον... καρδιολόγο κάνουν πέρα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο.
Οι Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση σταφίδας αλλά και σόγιας αποτρέπουν την υπέρταση. Μάλιστα, ειδικά οι σταφίδες, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες μπορούν να μειώσουν αισθητά τα επίπεδα της πίεσης στους υπερτασικούς.
Είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που μέτρησε τα οφέλη των σταφίδων στην πίεση. Σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν άλλα σνακ, όπως μπισκότα, όσοι έτρωγαν σταφίδες, εμφάνισαν σημαντική πτώση στην πίεση του αίματός τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ρίχνοντας μέσα σε τρεις μήνες έως 7% τον μεγαλύτερο αριθμό που μετρά τη συστολική πίεση.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι σταφίδες έχουν αυτή την ευεργετική δράση, εκτιμούν όμως ότι αυτή οφείλεται στο υψηλό επίπεδο καλίου που περιέχουν. Ακόμα οι σταφίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ίνες, που δρουν προστατευτικά στη βιοχημεία των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντάς τα να είναι λιγότερο σκληρά, γεγονός που, με τη σειρά του, ρίχνει την πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα. Μια φούχτα περιλαμβάνει περίπου 60 σταφίδες και περιέχει ένα γραμμάριο ινών και γύρω στα 210 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) καλίου.
Επίσης, μια δεύτερη μελέτη του Ιατρικού Κολλεγίου του πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών όπως η σόγια, το τόφου, τα φιστίκια και το πράσινο τσάι, που όλες περιέχουν ισοφλαβόνες, βοήθησαν στη μείωση της πίεσης σε πάνω από 5.100 άτομα ηλικίας 18-30 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: