28 Μαρ 2013

Η Κρήτη λέει «ναι» στη δημιουργία πρωτοποριακού κέντρου για τον καρκίνο

Φωτογραφία για Η Κρήτη λέει «ναι» στη δημιουργία πρωτοποριακού κέντρου για τον καρκίνο
Μπορεί η Κρήτη να 'σηκώσει' το βάρος της δημιουργίας ενός πρωτοποριακού κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια; Ναι! Ήταν η απάντηση που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση που ενέκρινε... μετά από διεξοδική συζήτηση την πρόταση του περιφερειακού συμβούλου κ.Αλέξη Κοκολάκη που προετοίμασε, επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε σε συνεργασία με το CERN το τελικό σχέδιο το οποίο εάν υλοποιηθεί θα βάλει ψηλά την Κρήτη στον παγκόμιο χάρτη της υγείας.

Η πρόταση η οποία συνδυάζει την Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Καινοτομία με τον ιατρικό τουρισμό με βασικό άξονα την θεραπεία του καρκίνου με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη και πρωτοποριακή μέθοδο της θεραπείας πρωτονίων. Και υποστηρίχθηκε τόσο από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη, την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων αλλά και τους παρόντες στο Συμβούλιο γραμματέα της ΝΔ κ.Μανόλη Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκη αλλά και κορυφαίους καθηγητές πανεπιστημιακούς που βρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Θετικοί όσον αφορά την επιστημονική προσέγγιση του θέματος ήταν ο καθηγητής Ογκολογίας κ.Γεωργούλιας, ο καθηγητής κ. Δαμηλάκης, ο ειδικός σε θέματα πρωτοβάθμιας υγείας κ.Λιονής και από το CERN η κ.Δημοβασίλη.

«Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα , σε άλλες χώρες έχει προχωρήσει πολύ. Σε όλο τον κόσμο έχουμε 25 κέντρα και άλλα 12 ετοιμάζονται» επεσήμανε η κ.Δημοβασίλη που επεσήμανε ότι περισσότεροι από 100.000 καρκινοπαθείς έχουν ιαθεί!

«Είναι μια διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας , αλλά παραμένει ακριβή» τόνισε επισημαίνοντας ότι κάθε συνεδρία μπορεί να πάει και στα 1000 ευρω.

Και πρόσθεσε ότι μπορεί να προάγει τον ιατρικό τουρισμό φέρνοντας το αντίστοιχο παράδειγμα της Νότιας Κορέας που με το κέντρο που έχει φτιάξει προσελκύει χιλιάδες κόσμου Ο κ.Γεωργούλιας είπε ότι η Κρήτη μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο κέντρο γιατί έχει συγκριτικό πλεονέκτημα το φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο.

“Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε” τόνισε ο κ.Κεφαλογιάννης που τόνισε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί και στην κεντρική διοίκηση. Στο ίδιο πνεύμα και ο κ.Δεικτάκης που έπλεξε το εγκώμιο του κ.Αλέξη Κοκολάκη.

“Είναι θετικό και πρωτοποριακό. Θα το υποστηρίξουμε αν και ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο έργο’ τόνισε ο κ.Αρναουτάκης που επίσης δημόσια επαίνεσε τον περιφερειακό σύμβουλο για την πρόταση.

Την πρόταση υπερψήφισαν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ έκανε αίσθηση ότι καταψήφισαν ή ψήφισαν 'παρών' οι αριστερές δυνάμεις του συμβουλίου που θα περίμενε κανένας να πουν ότι ήδη…αργησε η χώρα. να διεκδικήσει κάτι τέτοιο.

Η μέθοδος

Αυτή η μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, με βάση την εισήγηση, χρησιμοποιεί πρωτόνια για να ακτινοβολήσει καρκινικούς όγκους οι οποίοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές (πχ νωτιαίος μυελός) είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία (φωτόνια, ακτίνες Χ, ηλεκτρόνια).


Αφορά ειδικά τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τη βάση της περιοχής του κρανίου, με σαρκώματα ή καρκίνο του προστάτη.

Η θεραπεία πρωτονίων είναι η πιοτεχνολογικά σύγχρονη κα ιατρικά πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική. Μέχρι τώρα η συμβατική θεραπεία του καρκίνου με επιταχυντές επιτυγχάνεται μέσω της στόχευσης φωτονίων ή δεσμών φωτονίων στους κακοήθεις ιστούς. Συνήθως, όμως, αρκετοί

κακοήθεις όγκοι είναι ανθεκτικοί στην ακτινοβολία ενώ άλλοι έχουν πολύ σύνθετο σχήμα ή βρίσκονται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται

υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας με μεγαλύτερη απόδοση και υψηλότερη ακρίβεια στόχευσης, κάτι το οποίο δεν προσφέρεται αποτελεσματικά από την συμβατική θεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας μπορούν να συνοψιστούν στα

εξής:

• Η θεραπεία με πρωτόνια μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).

• Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.

• Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα), όπου η μεγάλη τους ένταση σταματά στα επιδερμικά υγιή κύτταρα και μικρή μόνο δόση καταλήγει στους κακοήθεις ιστούς.

• Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία.

Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

• Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο τηςνσυμβατικής θεραπείας.


Η ανάπτυξη ενός κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα και τεχνολογία στη χώρα και θα προσελκύσει διεθνώς

αναγνωρισμένους επιστήμονες από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Παράλληλα,

θα δημιουργήσει τεχνικές και επιστημονικές θέσεις εργασίας και δυνατότητες αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας από διάφορα πεδία: Φυσική, Ιατρική, Βιολογία, Πληροφορική, Τεχνολογία Επιταχυντών κλπ. Θα προσδώσει διεθνές

κύρος και θα υποστηρίξει στο μέγιστο τις προσπάθειες της Πολιτείας για την ανάδειξη της Κρήτης σε θέρετρο Ιατρικού τουρισμού στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

Τα τεχνικά

Υπάρχουν παγκοσμίως αρκετές εταιρίες που προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις και

εξοπλισμό για την εγκατάσταση θεραπείας πρωτονίων. Τα απαραίτητα δομικά στοιχεία

ενός τέτοιου κέντρου εντάσσονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

1. Ο επιταχυντής (με ή χωρίς βοηθητικό σύστημα επιλογής ενέργειας) ο οποίος χρειάζεται ώστε να ρυθμίζεται η επιθυμητή ενέργεια των πρωτονίων.

Ο επιταχυντής μπορεί να είναι κύκλοτρο ή σύγχροτρο.

2. Το σύστημα μεταφοράς της δέσμης των πρωτονίων από τον επιταχυντή στην

αίθουσα ακτινοβόλησης (beam transport system)

3. Το σύστημα μεταφοράς της δέσμης στον ασθενή ανάλογα με τις ιδιαίτερες

παθολογικές – ανατομικές ανάγκες (beam delivery system to the patient).

Υπάρχουν διαφόρων ειδών συστήματα (passive scattering, dynamic or active scanning).

Ένα κέντρο θεραπείας με πρωτόνια είναι ένα πολύπλοκο πρότζεκτ που απαιτεί εκτός από

τα προφανή (κατάλληλα επιλεγμένη τοποθεσία, αδειοδότηση, επιδημιολογικές μελέτες

πριν την έναρξη, κλπ) και τα ακόλουθα:

• Ακριβή συστήματα σχεδιασμού της ακτινοθεραπείας (treatment planning)

• Διαγνωστικά μηχανήματα (proton radiography, Positron Emission Tomography

(PET) κλπ).

• Κλινικές εγκαταστάσεις

• Ερευνητικό εργαστήριο

• Συστήματα ασφαλείας

• Λογισμικό

• Μελέτες ακτινοπροστασίας

• Κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό (ακτινοθεραπευτές, νοσηλευτικό

προσωπικό, φυσικοί ιατρικής κλπ).

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος του τεχνολογικού εξοπλισμού για μια πλήρη εγκατάσταση θεραπείας πρωτονίων κυμαίνεται γύρω στα 60-70 εκατομμύρια ευρώ αν οι κλινικές εγκαταστάσεις

είναι διαθέσιμες. Θα μπορούσαν να διερευνηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης μέσω:

• Εθνικών πόρων

• Περιφερειακών πόρων

• Συγχρηματοδότησης από την Πολιτεία και ιδιωτικούς φορείς καθώς επίσης και

προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από εξωτερικούς επενδυτές στο χώρο της

Υγείας και μέσω ΕΤΕΠ (Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

• Ιδρύματος η κάποιου Εθνικού ευεργέτη.

Επίσης, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο όσο και το ΠΑΓΝΗ διαθέτουν κτίρια η και εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: