2 Απρ 2012

Τι θα πρέπει να τρώνε οι γυναίκες που θηλάζουν

Η κρίσιμη περίοδος της ανάπτυξης του εμβρύου δεν τελειώνει με την εγκυμοσύνη αλλά επεκτείνεται και στην ιδιαίτερα σημαντική φάση του θηλασμού.
Κάθε γυναίκα που θηλάζει θα πρέπει να γνωρίζει πως μέσω του γάλακτος, ότι τρώει περνά και στο μωρό της.
Για να είναι το γάλα της θηλάζουσας μητέρας ποιοτικά και ποσοτικά επαρκές για να τρέφεται σωστά το νεογέννητο θα πρέπει η διατροφή της να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις.
Πώς θερμίδες χρειάζεται μια μητέρα που θηλάζει
Η θηλάζουσα μητέρα χρειάζεται 700 θερμίδες περισσότερες από τις φυσιολογικές για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του θηλασμού. Ωστόσο, επειδή οι μισές από αυτές τις θερμίδες καλύπτονται από τα αποθέματα λίπους που δημιουργήθηκαν στην εγκυμοσύνη, μόνο οι υπόλοιπες 350 θερμίδες θα χρειαστεί να προέλθουν από τη διατροφή.
Τι πρέπει να τρώει η θηλάζουσα
Πρωτεΐνες. Είναι απαραίτητες 2 μερίδες ημερησίως για την σωστή σύσταση του μητρικού γάλακτος. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τους ξηρούς καρπούς. Μια μερίδα πρωτεΐνης αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι όσπρια ή 60-100γρ κρέας ή 2 μικρά αυγά ή 1/3 του φλιτζανιού ξηρούς καρπούς.
Δημητριακά. 5-7 μερίδες την ημέρα. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα κράκερς.
Φρούτα. 3-5 μερίδες την ημέρα.
Λαχανικά. 3-5 μερίδες την ημέρα.
Γαλακτοκομικά. 3 μερίδες την ημέρα. Η ομάδα περιλαμβάνει το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Προκειμένου να μην χρειαστεί η θηλάζουσα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα ασβεστίου της θα πρέπει να υπάρχει επαρκής λήψη ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή της.
Προσοχή χρειάζεται στα εξής:
Αλκοόλ. Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα, συνεπώς είναι προτιμότερο η θηλάζουσα να το αποφύγει ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα στον οποίο καθιερώνεται ο θηλασμός. Αν η θηλάζουσα επιλέξει να πιει αλκοόλ μετά τον πρώτο μήνα του θηλασμού καλό θα ήταν να αρκεστεί στο ένα ποτό την εβδομάδα και να το καταναλώσει 2-3 ώρες πριν το επόμενο γεύμα θηλασμού.
Καφές. H θηλάζουσα μπορεί να καταναλώνει μέχρι 2 κούπες καφέ ημερησίως. Καλό θα ήταν στην ποσότητα αυτή να συμπεριληφθούν και άλλα ποτά ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως το τσάι, το κακάο και κάποια αεριούχα ισοτονικά ποτά ή αναψυκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: