9 Σεπ 2012

1ο Φεστιβάλ 'Διατροφή & Τοπική Κουλτούρα που διοργανώνει ο Δήμος Σητείας

Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του 1ου Φεστιβάλ «Διατροφή και Τοπική Κουλτούρα» που διοργανώνει ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ. Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
Το Φεστιβάλ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2012 στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας, όπου γινόταν παλιά η Γιορτή της Σουλτανίνας.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «ΤΟΠΩΝ ΕΥΦΟΡΙΑ – Διατροφικά προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013».
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη, προβολή και προώθηση των χαρακτηριστικών διατροφικών προϊόντων του Δήμου μας και των συνεργαζομένων στο πρόγραμμα περιοχών δηλαδή του Οροπεδίου Λασιθίου, της Χίου και της περιοχής του Όρους Τροόδου της Κύπρου.
Οι βασικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι:
- Έκθεση τροφίμων και ποτών της Σητείας και των συνεργαζομένων περιοχών. Στην έκθεση θα γίνονται ενημερώσεις, ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες των προϊόντων από ειδικούς και θα προσφέρονται κεράσματα. Σε ειδικό χώρο θα γίνεται απόσταξη ρακής με παραδοσιακό καζάνι. Τα τρόφιμα και ποτά που θα εκτεθούν είναι:
* Για την περιοχή της Σητείας: ελαιόλαδο, κρασί, τσικουδιά, τοπικά παραδοσιακά γλυκά, μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα.
* Για την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου: πατάτα, παραδοσιακά αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, νωπά κηπευτικά, βότανα, φρούτα.
* Για την περιοχή της Χίου: μαστίχα, γαλακτοκομικά προϊόντα, μανταρίνι, ούζο, λικέρ, κρασί, αρωματικά φυτά, γλυκά, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά.
* Για την περιοχή των Κοινοτήτων Τροόδους Κύπρου: παραδοσιακά αλλαντικά, 1κουμανταρία, ροδόσταγμα, σουτζιούκκος, βότανα, μέλι, γλυκά, μαρμελάδες.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) κατά ποσοστό 80% και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου κατά ποσοστό 20% στο Πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013»
- Ημερίδα με θέμα την Διατροφή και την προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊό2ντων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Εισηγητές θα είναι θεσμικοί παράγοντες και ειδικοί του τομέα της Διατροφής και της προώθησης των διατροφικών προϊόντων.
- Επισκέψεις σε πρότυπους χώρους παραγωγής και τυποποίησης των διατροφικών προϊόντων στην Επαρχία Σητείας. Τους χώρους τυποποίησης θα επισκεφθούν δημοσιογράφοι τηλεοράσεων και ραδιοφώνων, εφημερίδων και ειδικών περιοδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εμπορικοί ακόλουθοι Πρεσβειών και άλλοι παράγοντες του τομέα της προώθησης και εμπορίας διατροφικών προϊόντων.
- Επίδειξη Κρητική Κουζίνας. Η επίδειξη θα γίνει από τον γνωστό σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, ο οποίος θα παρουσιάσει δημιουργικές προτάσεις ένταξης τοπικών προϊόντων στην σύγχρονη μαγειρική.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης ιδιαίτερα σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που βασίζονται και αναδεικνύουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και την αγροτική ζωή και παράδοση της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι:
- Μουσικοθεατρική παράσταση από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ βασισμένη στον «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ» του Βιτσέντζου Κορνάρου και «ΤΑ ΔΙΦΟΡΑ» του Κωστή Φραγκούλη.
- Μουσικοθεατρική Παράσταση του «Ύμνου του Δικταίου Διός» από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ.
- Τραγούδια από την χορωδία Βυζαντινής Μουσικής Σητείας με τίτλο «Προσεγγίσεις στην Μουσική των Ελλήνων».
- Εικαστική έκθεση φωτογραφίας, κεραμικής, ζωγραφικής κ.α. με θέμα την αγροτική ζωή και την τοπική κουλτούρα.
- «Διαδραστικά» παιχνίδια για παιδιά με θέμα την υγιεινή διατροφή.
- Στα εγκαίνια θα παρουσιάσει τοπικούς χορούς με συνοδεία μουσικής το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας.
- Κατά την έναρξη θα λάβει χώρα συμβολική παράσταση τοποθέτησης τοπικών προϊόντων σε σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Σητείας που θα αποπλεύσουν προς την Ανατολή, όπου τα προϊόντα μας ιδίως ελαιόλαδο και κρασιά εξάγονταν από την
Μινωική Εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: