1 Νοε 2012

Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης της χώρας


Χαμηλή παραμένει η πτώση στις προθεσμιακές καταθέσεις καθώς σήμερα δίδονται επιτόκια 5 – 5,5% από μη συστημικές τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, το επιτόκιο ανοικτών δανείων – υπεραναλήψεων ανέρχεται στο 14,7% και το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δάνειων στο 7,54%.
Τραπεζικά στελέχη της λιανικής εκτιμούν ότι, τα επιτόκια στις προθεσμιακές θα πέσουν κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του χρόνου, εξαιτίας και των συγχωνεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει. Βεβαίως, οι καταθέτες που έχουν κλειδώσει τα χρήματα για 12 ή 24 μήνες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα υψηλά επιτόκια.
Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι οι ελληνικές Τράπεζες πληρώνουν τόκους 4-5%, όταν το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στην Ιταλία είναι 1,75% (το επιτόκιο που λαμβάνει ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, όπως είπε ερωτώμενος σε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel). Με άλλα λόγια, η πολιτική της ΕΚΤ – αγορά ομολόγων η οποία δεν επηρεάζει τις ελληνικές καταθέσεις – δεν έχει καμία επίδραση.
Απλώς, οι συστάσεις της Τραπέζης Ελλάδος προς τις τράπεζες είχαν ως αποτέλεσμα να χαμηλώσουν τα επιτόκια από 7% σε 5%. Συμβολή σε αυτό θα έχουν σύντομα και οι συγχωνεύσεις των τραπεζών (Αγροτική - Πειραιώς, Εμπορική - Alpha Bank και Eurobank - Εθνική Τράπεζα)

Μείωση του ανταγωνισμού
Η δημιουργία τριών μεγάλων τραπεζών – και ίσως δυο ακόμη – με την προσθήκη του Ταχυδρομικού και της Τράπεζας Αττικής, εκ των πραγμάτων, θα μειώσει δραστικά τον ανταγωνισμό. Οι κυπριακές τράπεζες και οι δυο τελευταίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες 3 μεγάλες οι οποίες θα δίνουν και την τάση στην υπόλοιπη αγορά.
Συμπερασματικά, η πολιτική της Τρόικας με τις συγχωνεύσεις των τραπεζών δεν έχει αποδώσει καθώς τα επιτόκια στις επιχειρήσεις παραμένουν πάνω από 7,5% (μέσο επιτόκιο της ΤτΕ). Οι επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά – και θα συνεχίσουν για όσο χρονικό διάστημα δεν προχωρεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η οποία υπολογίζεται περί τον Μάρτιο του 2013!


www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: