10 Απρ 2012

Επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά  προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου παρουσιάζοντας την νέα εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ECS) μέσω του οποίου οι εξαγωγές διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση.
Σε εκδήλωση που έγινε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ο κ. Οικονόμου απεκάλυψε πως εκτός από το σχέδιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα που προβλέπει την εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, την ιχνηλάτηση των καυσίμων, κ.α., το υπουργείο εκπονεί σχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά.  Τα εν λόγω σχέδια βασίζονται σε ειδικό πόρισμα που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου και στο οποίο υποτυπώνονται οι βασικές πηγές του λαθρεμπορίου.
Εξάλλου, στην συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με τους οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στις εξαγωγές στα πλαίσια της παρουσίασης του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε για το νέο σύστημα πως η εξάλειψη 8 σταδίων από τη διαδικασία διασάφησης των εξαγωγών και η μείωση κατά 80% του χρόνου αυτής της συναλλαγής των εξαγωγέων με τα τελωνεία, αναμένεται να έχει άμεσα οφέλη στους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών.
Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων πως προωθείται η επίσπευση επιστροφών ΦΠΑ αξίας 1 δισ. ευρώ και πως θα εκδοθεί εφαρμοστική εγκύκλιος που θα θέτει σε λειτουργία το νέο τρόπο επιστροφών ΦΠΑ και η οποία θα συνταχθεί από Ειδική Ομάδα Εργασίας Άμεσης Προτεραιότητας, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων,.
Η κ. Σακελλαρίδη εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού για όσο το δυνατόν πιο άμεσες επιστροφές ΦΠΑ, με σαφή χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας πως προσφέρουν ανακούφιση, αλλά και θετική προοπτική για χιλιάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: