24 Απρ 2013

Χανιά:Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων από Εμπορικό Σύλλογο και Ενωση Ξενοδόχων

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων λένε με χθεσινές ανακοινώσεις τους τόσο η Ενωση Ξενοδόχων του Νομού όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.
Συγκεκριμένα, η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων αναφέρει ότι «με αίσθημα ευθύνης στηρίζει απόλυτα και ομόφωνα την πρόσφατη απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων και όλων των δημάρχων του Νομού μας για την αποφυγή ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων».
Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ενωσης Ξενοδόχων προσθέτει ότι «είναι άξιον απορίας πως σε ένα νησί, όπου προσπαθούμε να πετύχουμε ισομερή ανάπτυξη, πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ένα αεροδρόμιο, δηλαδή των Χανίων, ενώ τα άλλα δύο θα παραμείνουν στο υπάρχον καθεστώς, δηλαδή θα μπορούν να έχουν μία ευέλικτη και χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, εν αντιθέσει με ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο μοιραία θα αυξήσει τα τέλη του (όπως όλοι μας γνωρίζουμε στην περίπτωση του αερολιμένα 'Ελευθέριος Βενιζέλος' και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν)».
Επισημαίνει ακόμα ότι «μετά από πολλές και συντονισμένες προσπάθειες αρκετών ετών, έχουμε καταφέρει το αεροδρόμιο των Χανίων να αρχίσει να προσελκύει τον αριθμό πτήσεων που αξίζει στον Νομό μας έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να διπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων, ενώ εντός ολίγων μηνών προβλέπεται να ξεκινήσει η επέκταση του αεροσταθμού, ώστε να καταστεί ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγάλα αεροδρόμια της χώρας».
Στη συνέχεια το Δ.Σ. της Ενωσης Ξενοδόχων υπογραμμίζει ότι με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το τραγικό λάθος του διεθνούς αερολιμένα 'Ελευθέριος Βενιζέλος', ο οποίος κατατάσσεται στα πιο ακριβά αεροδρόμια στην Ευρώπη. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος της αναπτυξιακής προοπτικής του αερολιμένα Χανίων, τη σταδιακή μείωση του εισερχόμενου τουρισμού (ο οποίος παρέχει άμεσα και έμμεσα περίπου το 75% με 80% του εισοδήματος που παράγεται στον Νομό Χανίων) και την απώλεια σημαντικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες πιθανόν να επιλέξουν, λόγω ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής, να δημιουργήσουν την επόμενη βάση τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ή σε άλλους προορισμούς. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές συνέπειες όσον αφορά την ανεργία στον Νομό Χανίων».
Στο σημείο αυτό τονίζει ότι «ο αερολιμένας Χανίων είναι από τους λίγους αερολιμένες στην Ελλάδα που με την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική παρουσιάζει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό του και άρα δεν απορροφά πόρους από τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, αλλά αντίθετα συνεισφέρει θετικά στο ισοζύγιο». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «άμεσα πρέπει να ανακληθεί η προκήρυξη για το αεροδρόμιο των Χανίων, να παραμείνει στο ίδιο καθεστώς με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δηλαδή δημόσιου χαρακτήρα, αφού οι συνέπειες από μία τέτοια πιθανή εξέλιξη θα είναι δραματικές και μη αναστρέψιμες».

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Με τη σειρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων αναφέρει ότι «μετά από δημοσιεύματα που φέρνουν την είδηση της ενοικίασης του αεροδρομίου των Χανίων και σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη δημιουργία εμπορικού πάρκου έξω από αυτό, αντιδρά και τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον κάθε είδους απόφαση που μπορεί να πλήξει την τοπική οικονομία και τις εμπορικές επιχειρήσεις την τόσο κρίσιμη αυτήν περίοδο».
Στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος προσθέτει:
«Δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι σε ανάπτυξη θέσεων εργασίας, αλλά είναι γνωστό ότι η δημιουργία εμπορικού πάρκου δεν θα ευνοήσει καθόλου την τοπική κοινωνία ούτε θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας καθώς μόνο οι πολυεθνικές θα έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν εκεί και μεγάλο μερίδιο που καταναλώνεται σήμερα στην τοπική αγορά θα μεταφερθεί προς το εμπορικό πάρκο. Ετσι θα έχουμε ένα ακόμα πλήγμα στον μικρομεσαίο έμπορα και τη χαριστική βολή στο τοπικό εμπόριο με απώλεια θέσεων εργασίας και κλεισίματα περισσοτέρων καταστημάτων. Οι τοπικές επιχειρήσεις δεν αντέχουν έναν νέο, δυνατό ανταγωνιστή, όπως το συγκεκριμένο εμπορικό πάρκο και η χανιώτικη οικονομία δεν αντέχει έναν νέο τρόπο 'διαφυγής' των χρημάτων της εκτός Κρήτης.
Επίσης ξέρουμε πως ο τουρισμός είναι ίσως το τελευταίο 'χαρτί' στα χέρια της χανιώτικης κοινωνίας και οι εταιρείες low cost, που με τόσο κόπο ήρθαν στα Χανιά, πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουν».
Καταλήγοντας συμπληρώνει:
«Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να υφίσταται συνεχώς το πλέον κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον και φοβόμαστε ότι αυτό μπορεί να διαταραχτεί με την ενδεχόμενη αύξηση των τελών αεροδρομίου στην περίπτωση της παραχώρησης του αεροδρομίου. Θεωρούμε, λοιπόν, χρέος μας να αντισταθούμε με κάθε τρόπο και με όλη μας τη δύναμη σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της τουριστικής μας δύναμης και γι’ αυτό κάνουμε έκκληση σε όλους τους Φορείς που μπορούν να συμβάλουν για την προάσπιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, να δώσουν μάχη ώστε να κρατηθούν όρθιες οι τοπικές επιχειρήσεις και οι προσπάθειες που έγιναν για να έρθουν στα Χανιά οι low cost εταιρείες να μην πάνε χαμένες».
Καλεί δε «τους τοπικούς βουλευτές να προασπίσουν τα συμφέροντα της χανιώτικης κοινωνίας και να αντιταχθούν με κάθε τρόπο σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν ζημία σε αυτήν».


πηγή:χανιώτικα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: