23 Οκτ 2012

Πάμε για δόση 45,1 δισ. ευρώ

Από τα 31,3 δισ. στα 45,1 δισ. ευρώ μετατοπίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την επόμενη δόση του πακέτου στήριξης. Η κυβέρνηση ζητά να της καταβληθούν και οι καθυστερούμενες από το δεύτερο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης , δόσεις του Σεπτεμβρίου (5,5 δισ.) και του Δεκεμβρίου (8,3 δισ.).

Η σχετική πληροφορία αναφέρεται στο report της Eurobank «7 ημέρες Οικονομία». Εκτιμάται πως, δεδομένου ότι έχει επιτευχθεί η απαραίτητη σύγκλιση τρόικας - κυβέρνησης για τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και τα δημοσιονομικά μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, η καταβολή των επιπλέον 13,8 δισ. θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα προς την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία και θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια.

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν υποβάλει το σχετικά αίτημα στους δανειστές, χωρίς να έχουν λάβει απάντηση μέχρι στιγμής. Θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι οι δανειστές μας θα απολέσουν τόσο εύκολα ένα μοχλό πίεσης ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αναμένουμε ότι το συνολικό ποσό των 45,1 δισ. (31,3+5,5+8,3) θα καταβληθεί τμηματικά με βάση την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» αναφέρει η Eurobank.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το σύνολο της συμφωνίας πρέπει να εγκριθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο, αφού ήδη τα δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Η συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί στο Euro Working Group στις 25 και στις 29 Οκτωβρίου 2012 και θα πρέπει να εγκριθεί είτε από ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, είτε από το τακτικό Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο στις αρχές Νοέμβρη και να ψηφιστεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου μαζί με τον προϋπολογισμό του 2013.

«Η ψήφιση της τελικής συμφωνίας δε θα είναι εύκολη υπόθεση για τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας» λέει το report. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, η κυβέρνηση κατείχε τις 182 από τις 300 έδρες του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΝΔ: 129, ΠΑΣΟΚ: 33, ΔΗΜΑΡ: 20).

Ενόψει όμως της επερχόμενης ψηφοφορίας άρχισαν να σημειώνονται οι πρώτες απώλειες. Ήδη ένας βουλευτής της ΝΔ διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, επειδή δήλωσε ότι «σκέφτεται» να καταψηφίσει τα μέτρα, ενώ συνάδελφός του της ΔΗΜΑΡ ανεξαρτητοποιήθηκε για τον ίδιο λόγο.

«Αναμένουμε ότι στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις όποιες απώλειες ψήφων» επισημαίνει η Eurobank.


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: