8 Μαΐ 2012

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Τελεσίγραφο στον Ευ. Βενιζέλο και στον Αντώνη Σαμαρά, να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους, στέλνοντας μέχρι αύριο νέα επιστολή στους δανειστές της χώρας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ως προαπαιτούμενο για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την απόσυρση των όσων έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, βάσει των οποίων χορηγείται το δεύτερο δάνειο προς τη χώρα μας.
 Ο κ. Τσίπρας ως ελάχιστους άξονες για τη συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης ανέφερε:

 1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης, και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock.

5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέος και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: