6 Μαΐ 2013

Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Συρία μετά την ισραηλινή επίθεση







Ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η Συρία χαρακτηρίζει τις ισραηλινές επιδρομές ως «κήρυξη πολέμου» και κατηγορεί το Ισραήλ για συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες.




Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στην Δαμασκό συνιστούν μια «κήρυξη πολέμου», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ.
Ο Μέκνταντ πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Συρία, υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι η επίθεση «σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε επικαλούμενος έναν μη κατονομαζόμενο δυτικό διπλωμάτη, ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο ένα φορτίο με προχωρημένης τεχνολογίας ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρεται ότι προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Οι πύραυλοι αυτοί Fatah-110 έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Ο Ραδιοσταθμός πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα όπλα αυτά επειδή θα έθεταν σε κίνδυνο το Ισραήλ, δίνοντας στην Χεζμπολάχ ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση άλλης μιας σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος.
Αυτή ήταν η δεύτερη επιδρομή που πραγματοποιεί το Ισραήλ σε διάστημα τριών ημερών εναντίον όπλων που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στην Συρία.
Την ίδια ώρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση «έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με το υπουργικό του συμβούλιο συνεδρίασαν για να συζητήσουν για την Συρία, καθυστερώντας κατά δύο ώρες την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.
Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome στο βόρειο τμήμα της χώρας για προληπτικούς λόγους.
"Δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ στο πλαίσιο του τακτικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές αποτιμήσεις», σημείωσε η εκπρόσωπος του στρατού.
Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ.
Καταδίκη από τον Αραβικό Σύνδεσμο
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα» για να τις σταματήσει.
Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους», δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας».
Ταυτοχρόνως και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα «την επίθεση» του Ισραήλ κατά της Συρίας.
Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής», υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: