23 Δεκ 2012

Χανιά: Εγκαινιάστηκαν σήμερα οι νέες δικαστικές φυλακές

Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος χαρακτήρισε τη λειτουργία των νέων δικαστικών φυλακών της Αγιάς Χανίων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης που σήμερα, εγκαινίασε τις νέες φυλακές που λειτουργούν από το προηγούμενο Σάββατο και σε αυτές κρατούνται 160 άτομα. O κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα περισσότερο ανθρώπινο σύστημα σωφρονισμού και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό που είχε αποδώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, στην παλιά δικαστική φυλακή επισημαίνοντας ότι στην παλιά δικαστική φυλακή που πλέον αποτελεί παρελθόν οι συνθήκες για κρατούμενους και προσωπικό ήταν άθλιες.
«Ο υπουργός είχε χαρακτηρίσει την παλιά φυλακή ως ποντικότρυπα. Είχαμε χρέος και είχαμε δεσμευτεί, σύντομα, το νέο κατάστημα να εγκαινιαστεί. Από την αρχή που αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου είχαμε ως πρώτο στόχο -και βέβαια είναι ένας στόχος διαχρονικός- να κάνομε αποσυμφόρηση στα καταστήματα κράτησης».
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην έξαρση της εγκληματικότητας που παρατηρείται στη χώρα αλλά και στο καθήκον της πολιτείας να βελτιώσει τις συνθήκες που σήμερα υπάρχουν. «Πρέπει μέσα από αυτές τις συνθήκες η πολιτεία να διασφαλίζει ότι οι κρατούμενοι και οι εργαζόμενοι στις φυλακές θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες», τόνισε, μεταξύ άλλων. Στην τελετή των εγκαινίων το "παρών" έδωσαν, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, οι βουλευτές Χανίων και το σύνολο των τοπικών αρχών.
Η πολιτεία, μέσα σε αυτές τις συνθήκες που σήμερα επικρατούν στη χώρα, πρέπει να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, γιατί έχουν και αυτοί δικαιώματα και παράλληλα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Βολουδάκης.
Στην ομιλία του ο διευθυντής των φυλακών Γιάννης Κλαπάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του προσωπικού για να λειτουργήσει η νέα φυλακή και τόνισε την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού. Την τελετή του αγιασμού των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Κισάμου - Σελίνου Αμφιλόχιος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη στη χώρα μας να ανοίγουν σχολεία αντί για φυλακές.
Η νέα δικαστική φυλακή των Χανίων είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα.
Εποπτεύεται ηλεκτρονικά, διαθέτει πολλούς κοινόχρηστους χώρους, ενώ και ο προαυλισμός των κρατουμένων γίνεται σε άνετους και μεγάλους χώρους.
Το νέο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι, όπως είναι η επίσημη ονομασία των νέων φυλακών, κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφανείας 50 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή δυτικά των Αγροτικών Φυλακών Αγυιάς. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων του συγκροτήματος είναι 14.855 τετραγωνικά μέτρα με υπόγειους χώρους 2.710 τετραγωνικά μέτρα Περιλαμβάνουν 200 κελιά διαμονής των κρατουμένων, χώρους εντευκτηρίων, αίθουσες ψυχαγωγίας, χώρους ανοικτού και κλειστού επισκεπτηρίου καθώς και ιδιαίτερα προαύλια για τον καθημερινό αυλισμό των κρατουμένων. Επίσης, έχουν προβλεφθεί χώροι για τη λειτουργία ιατρείων, μαγειρείου, χώροι πλυντηρίων-στεγνωτηρίων καθώς και κτίριο πολλαπλών χρήσεων, εκκλησία και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις. Σε πρώτη φάση, λειτουργούν οι 2 πτέρυγες της φυλακής. Η πρώτη υπουργική απόφαση για την ανέγερση των νέων φυλακών στα Χανιά, υπεγράφη το 1998, ακολούθησε δεύτερη υπουργική απόφαση το 2002 και από το 2005 ξεκίνησαν οι εργασίες με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και υλοποίηση από την «Θέμις Κατασκευαστική» με κόστος που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Στη φυλακή υπηρετούν περίπου 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ εγκρίθηκαν και 19 μετατάξεις από άλλες φυλακές. ωστόσο απαιτείται η έγκριση για πρόσληψη 50 τουλάχιστον υπαλλήλων, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι πτέρυγες.


 Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: