10 Οκτ 2012

Νταβούτογλου: «Θέλουμε το Αιγαίο να είναι πάντα ελεύθερο»!


DavoutoglouuuuΣαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση από την Άγκυρα όσον αφορά την αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο Πέλαγος απέστειλε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στον εθιμοτυπικό διάλογο κατά την είσοδο του κ. Νταβούτογλου στη Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε ένα καράβι μινιατούρα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ανέφερε «σας καλωσορίζω και πάλι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Σας ευχαριστώ για το δώρο με το συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «όλα τα κόμματα και οι βουλευτές επιθυμούν να σχηματιστούν κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας, θέτουν όμως μια προϋπόθεση: να άρει η Τουρκία το casus belli στο Αιγαίο».

Νωρίτερα, συνάντηση 55 λεπτών είχε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τις χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.

Αυτή την ώρα ο κ. Νταβούτογλου έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο Δ. Αβραμόπουλος θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Τούρκο ομόλογό του.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να συγκληθεί, το 2013, στην Τουρκία. Η επισκόπηση της προεργασίας που έχει ήδη γίνει, ο προσδιορισμός της θεματικής του και η προετοιμασία των επόμενων βημάτων, είναι ορισμένες διαστάσεις του θέματος που πρόκειται να εξεταστούν.

Στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται επίσης να γίνει μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής διαδικασίας της Τουρκίας και να συζητηθεί η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

Παράλληλα, η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εστιαστεί στη Συρία, όπου η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται με τις επιθέσεις στα τουρκικά εδάφη.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία και ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία.
 
www.spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: