Το ΤΕΕ/ΤΔΚ στα πλαίσια του
θεσμοθετημένου ρόλου του ως Τεχνικός Σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας προχώρησε
στις 7-2-2012 στη σύσταση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από μέλη της Μόνιμης
Επιτροπής Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Βιοτεχνίας-Βιομηχανίας και της Μόνιμης
Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΔΚ με σκοπό τη μελέτη και την επεξεργασία
προτάσεων για εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης των διαθέσιμων κολυμβητικών
δεξαμενών στο Δήμο Χανίων. Η ομάδα εργασίας ολοκλήρωσε το έργο της σε
συνεργασία με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του
Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη Διοίκηση του
ΕΑΚ Χανίων, ενώ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση για συμμετοχή του σε αυτή ο Δήμος
Χανίων.
Ως αποτέλεσμα της μελέτης
λειτουργίας του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων και της υφιστάμενης κατάστασης του
κλειστού κολυμβητήριου στο Ακρωτήρι συμπεραίνουμε τα εξής:
- Το Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων παρουσιάζει πληθώρα τυπικών, λειτουργικών και κατασκευαστικών προβλημάτων, γεγονός που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής επένδυσης σε αυτό σε ότι αφορά στην παροχή εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης. Μια τέτοια επένδυση θα προϋπέθετε, πλέον από μια πειστική οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, την υπέρβαση (ενδεχομένως) μιας σειράς περίπλοκων αλλαγών θεσμικού χαρακτήρα οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για την τελική ένταξη και χρηματοδότηση της. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο η απαίτηση παραχώρησης της κυριότητας του κολυμβητηρίου, καθώς επίσης και η νομιμότητα των κτιριακών του εγκαταστάσεων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη της μελέτης σε κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Αντίθετα, η ομάδα εργασίας προκρίνει οικονομικές και ήπιες επεμβάσεις σε ότι αφορά στην εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης και στην βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Θεωρούμε ότι οι υψηλές καταναλώσεις και απώλειες νερού και η εξάρτηση από τη συνεχή καύση πετρελαίου είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν ώστε να εξασφαλίσουν στο κολυμβητήριο την κατά το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του. Ο συνδυασμός λήψης μέτρων αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για την εξισορρόπηση του συστήματος ενώ απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και η ενημέρωση των μελών και χρηστών του κολυμβητηρίου τόσο για τα νέα μέτρα όσο και για τη συμβολή αυτών στην εύρυθμη λειτουργία του. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις περιλαμβάνονται στην μελέτη που έχει εκπονήσει το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και η οποία μπορεί να σας διατεθεί.
- Είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του κλειστού κολυμβητηρίου Χανίων στο Ακρωτήρι. Οι υφιστάμενες κακές οικονομικές συνθήκες καθιστούν επίσης αναγκαία την άμεση σύσταση ενός φορέα διαχείρισης του κλειστού κολυμβητηρίου, όπως θα προκύψει από τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος θα μπορέσει να διεκδικήσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και να προχωρήσει αποτελεσματικά στις διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. Πρακτικά αυτό σημαίνει την ωρίμανση των απαραίτητων μελετών που απαιτούνται αφενός για την ολοκλήρωση του έργου και αφετέρου για την εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης και ψύξης (πλέον των συμβατικών) και την ένταξη αυτών στα κατάλληλα χρηματοδοτικά πλαίσια ώστε να υλοποιηθούν. Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι το συγκεκριμένο κολυμβητήριο θα πρέπει εν τέλει να εξυπηρετήσει τους σκοπούς ανέγερσής του, όπως τους έθεσαν εξαρχής οι προαναφερθέντες εμπλεκόμενοι φορείς κατά την απόφαση ένταξης του στα έργα προς υλοποίηση, ήτοι να αποτελέσει το κλειστό κολυμβητήριο της πόλης. Οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου κολυμβητηρίου το καθιστούν ικανό να καλύψει όχι μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά και να αποτελέσει μια σπουδαία αθλητική υποδομή ικανή να προσελκύσει αγώνες και αθλητές διεθνούς επιπέδου. Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ/ΤΔΚ δεν μπορεί να αποδεχτεί την μετατροπή του συγκεκριμένου κολυμβητηρίου σε υπόδειγμα κακοδιαχείρισης (ως προς τη μελέτη, την επίβλεψη και την κατασκευή) ενός δημόσιου έργου και για το λόγο αυτό προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια υλοποίησης των παραπάνω.
- Η ταυτόχρονη λειτουργία των δύο αθλητικών κολυμβητικών υποδομών σε ετήσια βάση εκτιμάται ως μη βιώσιμη. Προκρίνεται, αρχικά η διερεύνηση της δυνατότητας μεταβίβασης της κυριότητας και της διαχείρισης του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων στο Δήμο Χανίων ο οποίος θεωρούμε ότι μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των προτεινόμενων οικονομικών λύσεων για την εφαρμογή ήπιων μέτρων εξοικονόμησης και στην βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του συγκεκριμένου κολυμβητηρίου. Οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη και επένδυση σε ότι αφορά στην παροχή εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης (συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί) θεωρούμε ότι έχει νόημα να εφαρμοστεί μόνο στο κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι. Τελικά και με την ολοκλήρωση του κλειστού κολυμβητηρίου, το Ναυταθλητικό Κέντρο θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται μόνο εποχικά και ανάλογα με τις ανάγκες συμπληρωματικά στο κλειστό κολυμβητήριο, ενώ με δεδομένο ότι η κυριότητά του θα είναι πλέον στο Δήμο, αυτός θα μπορέσει (ενδεχομένως) να προχωρήσει και σε διαφορετικές μορφές αξιοποίησής του στα πλαίσια μιας γενικότερης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, των διαθέσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για
οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Για το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Στρογγυλός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου