13 Σεπ 2012

Πλέον των 4εκ. Ευρώ υπολογίζεται η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την Π.Ε. Ρεθύμνου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, όπως τονίστηκε στην τεχνική συνάντηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης και υλοποίησης των έργων στο πλαίσιο του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, στο Ηράκλειο.
Στην εν λόγω συνάντηση, στην οποία έλαβαν μέρος στελέχη των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης έγινε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των έργων του ΕΣΠΑ στα πλαίσια του ΠΕΠ Κρήτης. Αναφορικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης τονίστηκε ότι για το 2012 στόχος αποτελεί η απορρόφηση 4 εκατομμυρίων Ευρώ, ποσοστό αρκετά υψηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες του νησιού (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου: 6,7 εκ Ευρώ, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων: 2 εκ Ευρώ, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: 1,5 εκ. Ευρώ). Μάλιστα δεδομένων των πληθυσμιακών στοιχείων, αλλά και του αριθμού των προς ένταξη έργων, το ποσό των 4 εκ. Ευρώ αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης εντός Κρήτης.
Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης σημειώνονται τα εξής:
-       Η κατασκευή της Γέφυρας Ροδακίνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου (εάν δεν είχε μεσολαβήσει η καλοκαιρινή περίοδος κατά την οποία λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων, οι εργασίες κατασκευής θα  είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα).
-       Η διάνοιξη νέου οδικού τμήματος «Πατσός – Παντάνασσα», που ξεκίνησε αρχές Ιουνίου 2012, προχωρά γρήγορα και  υπολογίζεται ότι τέλος του χρόνου θα έχει απορροφήσει πάνω από 2 εκ. Ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 50% του φυσικού αντικειμένου του έργου).
-       Η διάνοιξη του νέου οδικού τμήματος «Παλέ – Αγκουσελιανά» εξελίσσεται ομαλά και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει απορροφήσει 500.000 Ευρώ.
-       Αναφορικά στα κτιριακά έργα των τεσσάρων Κέντρων Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 εκ. Ευρώ (Βελτιώσεις κτιριακών & Ηλεκτρολογικών υποδομών και εγκαταστάσεων)  οι εργασίες στα Κέντρα Υγείας Περάματος και Αγίας Φωτεινής ολοκληρώνονται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και στα Κέντρα Υγείας Σπηλίου και Ανωγείων.
-       Χτες μάλιστα δημοπρατήθηκε το έργο «Αποκατάσταση κατολίσθησης με κατακόρυφη συστοιχία φρεατοπασάλων στη θέση Καψαλές Σπηλίου», που θα ξεκινήσει άμεσα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:
« Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία ένταξης των έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης στο ΕΣΠΑ και φαίνεται ότι θα επιτύχουμε το στόχο μας για την απορρόφηση 4 εκατομμυρίων Ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, γεγονός που οφείλεται στη σωστή προετοιμασία και τη συντονισμένη προσπάθεια των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: