Το σχέδιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που έχει ήδη αποσταλεί για έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα θα φέρει χαμόγελα και ανακούφιση σε πολλά νοικοκυριά..
Οι τράπεζες προτείνουν τη μείωση της δόσης κατά 30% για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια για όσους δανειολήπτες έχουν αποδεδειγμένα απώλειες εισοδημάτων από τότε που ξέσπασε η κρίση και μετά. Τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στην ομάδα διαμόρφωσης του εν λόγω σχεδίου, τονίζει πως σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι το γεγονός πως δεν τίθεται θέμα αύξησης του επιτοκίου και πως μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου επανέρχονται ξανά οι βασικοί όροι του δανείου, όπως π.χ η διάρκεια, χωρίς κανένα κόστος.
Πως μπορώ να μειώσω τη δόση τους στεγαστικού;
Σύμφωνα με το "Bήμα" η μείωση στη μηνιαία δόση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους
1. Με επιμήκυνση ως πέντε έτη, δηλαδή η δόση θα μειώνεται με αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου από 3 έως 5 έτη.
2. Με μερική αποπληρωμή κεφαλαίου, δηλαδή ο δανειολήπτης θα μπορεί για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια να αποπληρώνει το σύνολο των τόκων και μέρος του κεφαλαίου ώστε η συνολική μείωση στη δόση να φτάνει το 30%.
Παράδειγμα:
Για ένα δάνειο με υπόλοιπο 200.000 ευρώ, επιτόκιο 3% και εναπομένουσα διάρκεια εξόφλησης τα 15 έτη, η μηνιαία δόση ανέρχεται σήμερα σε 1.380 ευρώ. Η δόση αυτή θα μειωθεί στα 970 ευρώ περίπου με την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης στα 18 έτη και την αποπληρωμή κάθε μήνα του συνόλου των αναλογούντων τόκων και το 50% - 60% του κεφαλαίου.
Αμέσως μετά τα τρία χρόνια της ρύθμισης ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί τους βασικούς όρους χρηματοδότησης. Ετσι, θα μπορεί για παράδειγμα να μειώσει τη διάρκεια του δανείου κατά τρία χρόνια ώστε η εξόφλησή του να γίνει στον αρχικώς προγραμματισμένο χρόνο και να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση σε τόκους. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η τράπεζα σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να αλλάξει μονομερώς το επιτόκιο, όπως συμβαίνει στα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες προωθούν στις δύσκολες περιπτώσεις ακόμη πιο επιθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με την πρόταση που έχουν υποβάλει για τα ενήμερα στεγαστικά.
Ποιες είναι αυτές;
Πρόκειται για δανειολήπτες με σημαντικές εισοδηματικές αδυναμίες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους η περικοπή στη μηνιαία δόση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 80%, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την περιουσιακή τους κατάσταση.
Στην περίπτωση όμως που οι διαπραγματεύσεις με την τράπεζα ναυαγήσουν, τότε, το νοικοκυριό μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κάνοντας χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση η αναμονή έκδοσης της απόφασης είναι μεγάλη λόγω των πολλών αιτημάτων που έχουν κατατεθεί, ενώ δεν είναι βέβαιη και η τελική απόφαση του Ειρηνοδικείου, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι επιβαρυντική για τον δανειολήπτη.
Τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις όπου τα εισοδήματα δεν επαρκούν για την πληρωμή των δόσεων, οι τράπεζες μπορούν να δίνουν στους δανειολήπτες μια περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας δεν καταβάλλονται δόσεις.
Οι τόκοι στην προκειμένη περίπτωση κεφαλαιοποιούνται αυξάνοντας το συνολικό χρέος, τις μελλοντικές δόσεις και τους τόκους.
Πηγή: http://www.madata.gr/epikairotita/economy/226309.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου