31 Αυγ 2012

Ανακοίνωση "Εναλλακτικής Κίνησης¨για Λιμάνι Ρεθύμνου



Για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία του Ρεθύμνου το λιμάνι της πόλης φεύγει από δημοτικό έλεγχο και παραχωρείται σε ιδιώτες επενδυτές. Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης δεν είναι αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση του. Αυτή ήταν η απόφαση της δημοτικής αρχής που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και της παράταξης της ΝΔ στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) της 28/8/12. Με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (Αρ. ΦΕΚ 2322 της 13/8/12) με υπογραφή και της υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, που συζητήθηκε στο ΔΣ Ρεθύμνου μετά από αίτημα της «Εναλλακτικής Κίνησης», φεύγει η διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων και της χερσαίας ζώνης του λιμανιού Ρεθύμνου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και μεταβιβάζεται στην ανώνυμη εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. Η εναντίωση της πλειοψηφίας του ΔΣ μόνο κατά της ιδιωτικοποίησης της χερσαίας ζώνης λιμένα -που είναι σημαντικό, αλλά δευτερεύον θέμα-, ήταν η δικαιολογία για περάσει επικοινωνιακά (με την συνδρομή κάποιων τοπικών ΜΜΕ) το γεγονός της μη αντίθεσης της δημοτικής αρχής του Ρεθύμνου στο ξεπούλημα του λιμανιού, έστω υπό όρους. Εξάλλου, η απόφαση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού πάει «πακέτο» -λιμάνι συν χερσαία ζώνη- και δεν διαχωρίζεται στην απόφαση παραχώρησης.

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς αναγγέλλει την πώληση βραχονησίδων και με την μέχρι τώρα αρνητική εμπειρία των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) -που λειτουργούν μόνο υπέρ των ιδιωτών επενδυτών και όχι υπέρ των πολιτών, βλ. αυτοκινητόδρομοι-, πρέπει η να είναι αφελείς η να θέλουν να παραπλανήσουν τους πολίτες λειτουργώντας μικροκομματικά, όσοι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν ευνοϊκοί όροι για την ανάπτυξη του λιμανιού του Ρεθύμνου από ιδιώτες επενδυτές, όπως προπαγανδίζουν η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις που ψήφισαν την αποδοχή με όρους του ξεπουλήματος του λιμανιού του Ρεθύμνου.

Είναι θετικό ότι η «Εναλλακτική Κίνηση» κατάφερε με την άμεση παρέμβαση της να προκαλέσει την έκτακτη σύγκληση του ΔΣ με παρουσία της κας Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης. Ήταν εμφανείς οι προσπάθειες του Δημάρχου Ρεθύμνης με νομικίστικα τερτίπια προσφυγής στο ΣτΕ και προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο ψήφισμα, να διασκεδάσει και να συγκρατήσει τις διαφωνίες δημοτικών συμβούλων της παράταξης του, που διαφωνούν με την γραμμή της μη εναντίωσης στο ξεπούλημα του λιμανιού. Οι διαφωνίες δημοτικών συμβούλων εκφράστηκαν είτε ανοιχτά μέσα στο ΔΣ, είτε με ηχηρές και με νόημα(!) απουσίες συμβούλων από την συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης» υπερψήφισαν το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», δηλώνοντας ένα ξεκάθαρο όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Ρεθύμνου, εκφράζοντας την αντίθεση της στο μνημόνιο και προκρίνοντας την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς. Τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα και σήμερα απαρτίζουν την μνημονιακή τρόικα εσωτερικού αφού εγκατέλειψαν τα λιμάνια στην τύχη τους, έρχονται σήμερα να τα πουλούν και αύριο να ιδρύουν ασιατικού τύπου Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με πρόσχημα την μείωση του δημοσίου χρέους. Θα αντιταχθούμε και δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός στο ξεπούλημα του λιμανιού του Ρεθύμνου, που πρέπει να αναβαθμιστεί με ένα τελείως διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, παραμένοντας κάτω από δημόσιο και δημοτικό έλεγχο. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα με τους μαζικούς φορείς και τους πολίτες του Ρεθύμνου ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της περιοχής μας και για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: