8 Αυγ 2012

Ανασφάλιστοι οι μισοί εργαζόμενοι στην Κρήτη

Οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι στις τουριστικές περιοχές είναι ανασφάλιστοι, όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι των μεικτών κλιμακίων του ΙΚΑ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων για τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο η εισφοροδιαφυγή κινείται σε επίπεδα ρεκόρ στις περιοχές Κέρκυρας, Ρόδου και Κρήτης.
Η Κρήτη μάλιστα έρχεται δεύτερη στη λίστα με ποσοστό ρεκόρ ανασφάλιστης εργασίας της τάξης του 43%.
Ειδικότερα, από τους ελέγχους προέκυψε ότι:
Στην Κέρκυρα το ποσοστό ανασφάλιστων απασχολούμενων φτάνει το 46% (ελέγχθηκαν 50 επιχειρήσεις με 191 εργαζόμενους από τους οποίους οι 87 ήταν ανασφάλιστοι, δηλαδή ποσοστό 46%).
Στην Κρήτη το 43% είναι ανασφάλιστοι (ελέγχθηκαν 350 επιχειρήσεις, με 1.643 εργαζόμενους και ανασφάλιστους τους 713).
Στη Ρόδο το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας είναι 29% (ελέγχθηκαν 207 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 1.418 εργαζόμενους από τους οποίους οι 407 ήταν ανασφάλιστοι). Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα 653.000 ευρώ, ενώ συνολικά για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2012 τα πρόστιμα που επέβαλε η Ε.ΥΠ.Ε.Α. του ΙΚΑ έφτασαν τα 2.128.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι εστιάζονται στις τουριστικές περιοχές και ειδικά στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού όπου, στατιστικά, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής. Στους συγκεκριμένους κλάδους οι έλεγχοι έχουν δείξει ποσοστό ανασφάλιστων πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του 35,9% στο οποίο έφτασε, κατά μέσο όρο, η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία στο πρώτο εξάμηνο. Το ποσοστό ανασφάλιστων ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011 29,9%, ενώ του 2010 26,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εισφοροδιαφυγή η απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται ότι φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Όπως αναφέρεται, οι ελεγκτές του ΙΚΑ καθ' όλες τις ημέρες της εβδομάδας και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους, καταγράφουν την ανασφάλιστη εργασία και επιβάλλουν πρόστιμα κατά των παραβατών εργοδοτών.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Νικολιδάκης, η εικόνα για την ανασφάλιστη εργασία στο Ρέθυμνο είναι ανάλογη του μέσου όρου της Κρήτης. Τονίζει, δε, πως υπάρχει επιχείρηση στο Ρέθυμνο που οι 2 στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι.
«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Ή θα μείνουν ανασφάλιστοι ή θα ακολουθήσουν τη μοίρα τους. Προστασία από το κράτος δεν υπάρχει, κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει. Μπροστά στη απειλή της ανεργίας δουλεύουν και ανασφάλιστοι. Το χειμώνα που μας έρχεται θα δούμε πολλούς πλειστηριασμούς, άνθρωποι θα χάνουν την περιουσία τους».
Ο ίδιος μεταξύ άλλων θέτει ως μεγάλη πληγή και το καθεστώς της μαθητείας, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι διάφοροι «μαθητευόμενοι» προτιμούνται από τους εργοδότες ως φτηνά εργατικά χέρια.
«Έχει εντοπιστεί επιχείρηση με 90 στους 100 εργαζόμενους να είναι με το καθεστώς της μαθητείας. Πού είναι το κράτος; Μόνο για την τρόικα δουλεύει;», υπογραμμίζει.
www.goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: