29 Ιουν 2012

Μεγάλο ενδιαφέρον για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη

Απολύτως αναγκαία είναι η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται «με μέτρο, με σύνεση και πάντοτε χέρι με χέρι με τις τοπικές κοινωνίες», όπως τόνισε χθες από τα Χανιά ο διευθύνων σύμβουλος της 'ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.' (100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ) Γιάννης Τσιπουρίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Επιχείρηση «έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλα έργα στην Κρήτη».
Ο κ. Τσιπουρίδης επεσήμανε, στο περιθώριο της υπογραφής σύμβασης για την ανακαίνιση και αλλαγή χρήσης του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού της Αγιάς, όπου θα δημιουργηθεί ένα εκθεσιακό κέντρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με συγχρηματοδότηση από τις 'ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.', ότι οι ΑΠΕ «είναι το μέλλον μας, ως πλανήτη αλλά και ως χώρας».
Και πρόσθεσε: «Είναι ένας ενεργειακός χώρος, ο οποίος είναι πλούσιος στη χώρα μας και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιδράσεις και στην Κρήτη, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν πούμε στις ΑΠΕ θα πρέπει να πούμε ναι σε κάποια άλλη πηγή ενέργειας. Και οι πηγές ενέργειες που έχουμε διαθέσιμες είναι ελάχιστες. Τα ορυκτά καύσιμα εξαντλούνται και καταστρέφουν το κλίμα και μακριά από εμάς η πυρηνική ενέργεια. Οπότε προφανώς πρέπει να στραφούμε στις ΑΠΕ, αλλά πρέπει να τις κάνουμε με μέτρο, με σύνεση και πάντοτε χέρι με χέρι με τις τοπικές κοινωνίες».
Κληθείς από τα 'Χ.Ν.' να σχολιάσει τις αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων στην Κρήτη, ο κ. Τσιπουρίδης υπογράμμισε ότι «η 'ΔΕΗ Ανανεώσιμες' έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλα έργα στην Κρήτη, άρα μας ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις και μας ενδιαφέρει να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο. Δεν ξέρω αν είναι μειοψηφίες ή πλειοψηφίες, αλλά το θέμα δεν είναι ποσοτικό. Νομίζω ότι είναι ευθύνη μας να ενημερώσουμε τον κόσμο και σε αυτό είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις. Νομίζω ότι λείπει η ενημέρωση. Η πολιτεία δεν κατάφερε ποτέ να ενημερώσει τον κόσμο για το τι είναι οι ΑΠΕ και ποια είναι τα οφέλη τους, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Άρα, υπάρχει ένας μεγάλος δρόμος για ενημέρωση, οφείλουμε να την κάνουμε, είμαι σίγουρος ότι οι καλοπροαίρετοι θα το καταλάβουν. Για μένα είναι προφανές, τριάντα χρόνια ασχολούμαι με αυτό, ίσως είμαι πορωμένος με την καλή έννοια και την κακή έννοια, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να καταφέρουμε να το περάσουμε στον κόσμο, για να καταλάβει ότι αυτό είναι το μέλλον μας», κατέληξε ο κ. Τσιπουρίδης.
του Γιώργου Γεωργακάκη - Χανιώτικα Νέ

Δεν υπάρχουν σχόλια: