23 Ιουν 2012

Κυκλώματα τοκογλυφίας πίσω από τις αυτοκτονίες στην Κρήτη

Λεπτομερή έρευνα έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία Ηρακλείου, μετά την κατάθεση στοιχείων από πλευράς οικογενειών επιχειρηματιών, ότι κυκλώματα τοκογλυφίας λυμαίνονται την αγορά και έχουν οδηγήσει αρκετούς στην αυτοχειρία.
Η κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών σε μία χώρα που μέχρι πριν από δύο χρόνια υπερηφανευόταν για τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοχειρίας σε όλο τον δυτικό κόσμο, έχει οδηγήσει την Εισαγγελία Ηρακλείου σε μία μεγάλη έρευνα για τα κυκλώματα αυτά, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, που βρίσκονται στο στάδιο της προδικασίας.

Σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊκή μελέτη από το κέντρο οικονομικών και κοινωνικών ερευνών της Ιταλίας, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. την πενταετία 2005-2009, η χώρα μας παρουσίαζε τον χαμηλότερο δείκτη αυτοκτονιών (2,9 αυτόχειρες ανά 100.000 κατοίκους).
Ωστόσο, ήδη από την περίοδο 2007-2009, με την έναρξη δηλαδή της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα παρουσίαζε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης αυτοκτονιών ενώ το 2010, που η χώρα μας μπήκε στο μνημόνιο, οι αυτοκτονίες υπερδιπλασιάστηκαν, αφού σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα έφτασε στις 6,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: