19 Απρ 2012

Nούμερο 1 για χρεοκοπία η Κύπρος!!!

Για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα βγαίνει… εκτός της δεκάδας των υποψήφιων προς χρεοκοπία χωρών, σύμφωνα τουλάχιστον με έκθεση που συνέταξε η CMA. Και αυτό αποτελεί μία κάπως… θετική είδηση για την χώρα μας που βγαίνει από το κάδρο των χωρών που είναι υποψήφιες για πτώχευση, αν και βέβαια, η έξοδος της Ελλάδας από την δεκάδα των επισφαλέστερων κρατών για επενδύσεις σε δημόσιο χρέος έγινε μετά την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) και την επακόλουθη δημοπράτηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Ωστόσο σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραμένει ένας επενδυτικός προορισμός με αυξημένους κινδύνους, έστω και αν έπεσε δεκάδες θέσεις στη λίστα…
Πάντως, ανησυχητική δείχνει πλέον η κατάσταση για άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όπως για παράδειγμα την Κύπρο η οποία, πάντα σύμφωνα με τη CMA, όχι μόνο πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στην εν λόγω λίστα των 10, αλλά αντικαθιστά και την Ελλάδα στην πρώτη θέση.

Η Αθροιστική Πιθανότητα Πτώχευσης (CPD) της Κύπρου σε βάθος πενταετίας εκτιμάται στο 63,7%.
Στην δεύτερη θέση της λίστας παραμένει η Πορτογαλία με CPD σε βάθος πενταετίας 60,5%, η Ιρλανδία κατατάσσεται έβδομη με πιθανότητα πτώχευσης 39,5%, αλλά ακόμα πιο αρνητική εξέλιξη είναι η είσοδος της Ισπανίας στην δέκατη θέση με τον κίνδυνο πιθανότητας πτώχευσης σε βάθος πενταετίας να εκτιμάται σε 32,1%.

Αυτή η είσοδος της Ισπανίας αντανακλά τους φόβους των αγορών για την κρίση χρέους που πλήττει την χώρα της Ιβηρικής.
Από την άλλη πλευρά, ασφαλέστερος προορισμός για ομολογιακές δημόσιες επενδύσεις κρίθηκε η Νορβηγία, δεύτερες οι ΗΠΑ, τρίτη η Ελβετία, τέταρτη η Σουηδία και πέμπτο το Χονγκ Κονγκ. Η Φινλανδία είναι στην έβδομη θέση και η Γερμανία στη δέκατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: