6 Απρ 2012

Κι όμως, βρήκαν το αρχείο των γερμανικών αποζημιώσεων

Να λοιπόν που βρέθηκε τελικά το αρχείο της Διεύθυνση 25 για τις γερμανικές αποζημιώσεις το οποίο, όπως είχε ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες, αναζητούσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Το αρχείο βρέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έχει σταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο ίδιος ο κ. Σαχινίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το αρχείο περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμα, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό απόφασης, αλλά και χρηματικά ποσά τα οποία επιδικάστηκαν σε Έλληνες ως αποζημίωση για τις ναζιστικές θηριωδίες.
«Μετά από εντολή μου έγινε έρευνα σε άλλο χώρο που υπάρχουν αρχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Βρέθηκαν στοιχεία τα οποία θα ερευνηθούν και θα δοθούν και αυτά στη Βουλή. Παράλληλα έδωσα εντολή να ψηφιοποιηθεί το υλικό γιατί σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί».

«Οι αξιώσεις στο ακέραιο»
Τώρα ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει ότι το αρχείο βρέθηκε στη Διεύθυνση Δ25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ έχει ενημερώσει ήδη την Βάσω Παπανδρέου, η οποία είναι πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ότι έχει στείλει αντίγραφο του αρχείο, προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα μέλη της εν λόγω επιτροπής. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «Σε διεύθυνση του υπ. Οικονομικών βρέθηκαν δερματόδετοι φάκελοι με ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις, αριθμό απόφασης και ποσά που επιδικάστηκαν σε Έλληνες  που μετά από δικαστική απόφαση εγκρίθηκε αποζημίωση για ζημιές από Γερμανικά στρατεύματα στην περίοδο της κατοχής. Τα αρχεία αυτά τα έδωσα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής».
Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους έναντι των δυνάμεων της γερμανικής Κατοχής διατηρούνται στο ακέραιο και θεωρούνται απαράγραπτες».
Πριν από λίγες ημέρες το axiaplus.gr είχε σημειώσει με αφορμή τις αποκαλύψεις του κου Σαχινίδη σχετικά με την … δήθεν απώλεια του αρχείου της Διεύθυνσης 25 ότι «Γιατί λοιπόν η Γερμανία να μην κάνει χρήση του ελληνικού δώρου και εκείνων οι οποίοι ευθύνονται για την απώλεια των στοιχείων και εκείνων που το “φωνάζουν”». Τα συμπεράσματα εναπόκεινται στην κρίση του καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: