29 Μαρ 2012

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η PRAKTIKER;


Νέο πονοκέφαλο έχει προσθέσει στα καταστήματα Praktiker ανά την Ευρώπη -μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα- η είδηση ότι η μεγαλομέτοχος  του Γερμανικού Ομίλου, Αυστριακή εταιρεία Maseltov Ltd. θέλει να αποσύρει την κορυφαία αλυσίδα από την αγορά της Ανατολικής Ευρώπης.

Η είδηση δεν προκαλεί έκπληξη καθώς εδώ και καιρό ο γερμανικός όμιλος έχει γνωστοποιήσει τα σχέδιά του για μεγάλη αναδιοργάνωση στην περιοχή της Ευρώπης που περιλαμβάνει το κλείσιμο του 15% των καταστημάτων στη Γερμανία και έξοδο από την αγορά της Αλβανίας. Εξάλλου πέρυσι η πορεία της Praktiker στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Αλβανία, Ρουμανία) αποτέλεσε «πληγή» για τον ισολογισμό της.
Επόμενος «στόχος» όπως όλα δείχνουν είναι η Ουγγαρία. Η διοίκηση της Praktiker Hungary δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι «καμία τέτοια απόφαση δεν είναι στην ατζέντα» . Ο Ουγγρικός βραχίονας του Γερμανικού ομίλου που λειτουργεί 19 καταστήματα στη χώρα, πρόσθεσε ότι μελλοντικά δεν θα σχολιάζει εικασίες ή προσωπικές γνώμες των μετόχων.
«Θορυβημένη» όμως είναι και η Ρουμανία στην οποία λειτουργούν 27 καταστήματα και οι καθαρές πωλήσεις αναμένεται , σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, σε περίπου 116 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες δηλαδή για την κορυφαία αλυσίδα στο εννεάμηνο του 2011 ήταν  348 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 100.000 ευρώ το 2010.
Η πώληση της αλυσίδας στην Ανατολική Ευρώπη θα απέφερε έως και 50-70 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland. Η Maseltov κατέχει το 10% των μετοχών της Praktiker Group ή το 15% από κοινού με την Semper Constantia. Τα έσοδα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.
Η Praktiker θα χρειαστεί τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για να πραγματοποιήσει τις αλλαγές με τις οποίες ο όμιλος θα μπορούσε να γίνει και πάλι κερδοφόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: