30 Μαρ 2013

«Λευκή» ισοπαλία Πανθρακικού - Άρη

Ο Πανθρακικός, παρά την απουσία του Παπαδόπουλου, έφυγε «αλώβητος» από το «Κλ. Βικελίδης», αφού απέσπασε «λευκή» ισοπαλία, 0-0, από τον Άρη και τον έμπλεξε για τα καλά στην υπόθεση παραμονή στην Σούπερ Λίγκα. Μάλιστα, θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη, αν ήταν προσεκτικός σε δύο σημαντικές ευκαιρίες που έκανε. 

Αρκετές καλές στιγμές μπροστά από τις δύο εστίες, πολλές κίτρινες κάρτες και δύο κόκκινες για τους γηπεδούχους, με τους Ζαραδούκα και Παπαστεριανό να φεύγουν νωρίτερα για τα αποδυτήρια. Παράπονα από τους «κίτρινους» για την διαιτησία του Μάνταλου. 

Μεγάλη ευκαιρία, χαμένη για τον Άρη, να πάρει το τρίποντο και να κάνει αποφασιστικό βήμα για την παραμονή του στην Σούπερ Λίγκα, ενώ την επόμενη ομάδα αγωνίζεται με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Στην Κομοτηνή με τον ΟΦΗ, οι φιλοξενούμενοι.






www.protothema.gr
Read more »

Εξασφάλισε τη παραμονή του ο ΟΦΗ στη Super League

Φωτογραφία για Εξασφάλισε τη παραμονή του ο ΟΦΗ στη Super League
Ο ΟΦΗ υποδέχτηκε στο «Γεντί Κουλέ» τον ΠΑΣ Γιάννινα για τον μεταξύ τους αγώνα, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Superleague. Οι γηπεδούχοι πέτυχαν τον στόχο τους και με νίκη 2-1 πραγματοποίησαν το σημαντικότερο βήμα για την εξασφάλιση της σωτηρίας τους. Ο Παπάζογλου άνοιξε το σκορ για τους Κρητικούς στο 17’, ενώ το σκορ διπλασίασε ο Κουτσιανικούλης στο δεύτερο ημίχρονο(65’). Από την άλλη ο ΠΑΣ ήταν σε μια από τις κακές του ημέρες, ενώ οι παίκτες φαίνονταν… μουδιασμένοι στον αγωνιστικό χώρο μετά και το γρήγορο γκολ στο πρώτο μέρος. Η εικόνα της ομάδας του Γιάννη Χριστόπουλου δεν άλλαξε στην επανάληψη, με τον Γιάκο, ωστόσο, να μειώνει στο 2-1 και να διαμορφώνει το τελικό σκορ στο «Γεντί Κουλέ». Να σημειωθεί πως με τον Παπάζογλου σκόρερ  οι Κρητικοί μετρούν τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες. Απόλυτα ικανοποιημένος για τη σημαντική νίκη 2-1 του ΟΦΗ επί του ΠΑΣ Γιάννινα στο Ηράκλειο εμφανίστηκε ο Γιάννης Πετράκης δευτερόλεπτα μετά της ολοκλήρωσης της αναμέτρησης στο «Γεντί Κουλέ». «Στο πιο σπουδαίο παιχνίδι της χρονιάς είχαμε μια πολύ καλή παρουσία. Παρουσιάσαμε πολύ καλή οργάνωση και στην ουσία ο αντίπαλος δεν μας δημιούργησε ευκαιρίες», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις στην κάμερα της Nova ο τεχνικός των Κρητικών. Και πρόσθεσε: «Ελέγξαμε το παιχνίδι με τον τρόπο που επιλέξαμε να παίξουμε, γίναμε επικίνδυνοι, κερδίσαμε με 2-1 και γι' αυτό είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος». Απογοητευμένος ο Χριστόπουλος είπε μετά το ματς: «Δεν μας πήγε το παιχνίδι λίγο. Δεχθήκαμε γκολ στο πρώτο 15λεπτο και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα, όμως δεχθήκαμε άλλο ένα», έκανε τον μίνι-απολογισμό του ο προπονητής του ΠΑΣ, Γιάννης Χριστόπουλος, μιλώντας στη Nova μετά το τέλος του αγώνα στο «Γεντί Κουλέ». Αμέσως, έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια: «Δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτή την ήττα. Προχωράμε με τα επόμενα παιχνίδια».
athlitikotetradi
Read more »

Ηράκλειο : Μητρικός θηλασμός σε χώρους του δήμου και σε καταστήματα της πόλης

Χώρους εντός των υπηρεσιών του, οι οποίοι θα αποτελέσουν σημεία θηλασμού για τις θηλάζουσες μητέρες, προσφέρει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης. Στόχος του δήμου είναι η υποστήριξη της οικογένειας, των μητέρων και της σωστής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών. Ο Δήμος Ηρακλείου θέλοντας να προωθήσει το μητρικό θηλασμό στηρίζει την πρωτοβουλία του Κέντρου Πληροφόρησης Θηλασμού Κρήτης (ΚΠΘ), του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece) και της Ομάδας «ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» Οι 19 χώροι μεταξύ των οποίων και η Λότζια όπου στεγάζεται το δημαρχείο Ηρακλείου θα φιλοξενήσουν τις θηλάζουσες μητέρες και θα φέρουν το διακριτικό αυτοκόλλητο ότι είναι φιλικοί προς το θηλασμό. Βρίσκονται σε κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και αποκεντρωμένα σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και θα είναι διαθέσιμοι για τις θηλάζουσες μητέρες από Δευτέρα ως Παρασκευή (ώρες 08.30 ως και 14.30) Σήμερα έξω από τη Λότζια, το Κέντρο Πληροφόρησης Θηλασμού Κρήτης, παρουσίασε το έργο του, και με το σύνθημα «το Ηράκλειο καλωσορίζει το θηλασμό», το Κέντρο μαζί με την Ομάδα «Ηράκλειο: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» κάλεσαν καταστηματάρχες και μητέρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ειδικών χώρων σε κάθε εμπορικό κατάστημα (χώρο εστίασης, καφετέριες, ένδυσης, κοινωνικής συνεύρεσης, κ.ά) με ειδικά σήματα ώστε μία περαστική θηλάζουσα μητέρα να φιλοξενείται σε ένα άνετο σημείο θηλασμού χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση εκ μέρους της. 


Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Ηράκλειο: Πρώτο φεστιβάλ οικιακής-καθημερινής κρητικής κουζίνας

Το 1ο φεστιβάλ οικιακής-καθημερινής κρητικής κουζίνας θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο την Κυριακή 7 Απριλίου 2013.
Κατά το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο «Κτήμα Καλαθάκη» στις Μαλάδες Ηρακλείου θα πάρουν μέρος οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά, Θραψανού, Πολυθέας, Διαβαϊδέ, Σμαρίου, Ρουσοχωρίου, Αυλής, Γαρύπας, Λευκοχωρίου, Τουρλωτής, Κασταμονίτσας και Γερακίου.
Οι παραπάνω Πολιτιστικοί Σύλλογοι με οδηγό την παράδοση, τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και την αυθεντικότητα των γεύσεών τους θα παρουσιάσουν παραδοσιακά πιάτα, με μοναδικό σκοπό την προβολή του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας και της φιλοσοφίας της κρητικής κουζίνας-διατροφής, μιας παράδοσης που ξεκινάει από την Μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας, από γενιά σε γενιά. 


Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Ιεράπετρα:Κινητοποίηση για τη σωτηρία της «Χρυσής»!

Στον απόηχο της αυτοψίας, μετά από εισαγγελική παραγγελία, που πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα  αστυνομικοί, δημοτική αστυνομία, εκπρόσωποι της διεύθυνσης δασών και του τμήματος υγιεινής στο πανέμορφο νησάκι της Ιεράπετρας οι κινήσεις γίνονται πλέον συντονισμένα, προκειμένου το φυσικό περιβάλλον να προστατευτεί από ασχήμιες και πάσης φύσεως παρανομίες

Την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 11:00, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, το οποίο θα συζητήσει το θέμα προστασίας του νησιού. Μάλιστα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης»
Τα θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι:
1. Νήσος Χρυσή. Προοπτικές, προβλήματα και δυνατότητες αντιμετώπισής τους, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Δήμου.
2. Προτεινόμενος από τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου Κανονισμός Λειτουργίας της νήσου Χρυσής.
3. Καθαρισμός νήσου Χρυσής.
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς
Read more »

Ξεκινά η δίκη Σειραγάκη που συγκλόνισε την Κρήτη


SIRAGAKIS123Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την απολογία του 49χρονου Νίκου Σειραγάκη.
O Σειραγάκης θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά κατηγορούμενος για την υπόθεση παιδεραστίας που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 συγκλονίζοντας όχι μόνο την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, αλλά ολόκληρο το πανελλήνιο.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ήταν αυτό που παρέπεμψε την υπόθεση εκτός Κρήτης, κατόπιν εισήγησης του Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης σε αίτημα που είχε υποβάλλει ο κατηγορούμενος, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, θα συμπληρωθούν 16 μήνες από την επ' αυτοφώρω σύλληψη του προπονητή παιδικών τμημάτων μπάσκετ του ΑΓΟΡ, Ν. Σειραγάκη, την 1η Δεκεμβρίου 2011, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, την αποκάλυψη δεκάδων περιπτώσεων ασέλγειας εις βάρος ανήλικων και την προφυλάκισή του λίγες μέρες μετά, με κακουργηματικές κατηγορίες. Έκτοτε, κρατείται στις φυλακές της Τρίπολης.
Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το περιεχόμενο του Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ένα χρόνο σχεδόν μετά τη σύλληψή του, και με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζοντας επτά κατηγορίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Ν. Σειραγάκης παραπέμπεται να δικαστεί για ασέλγεια εις βάρος τουλάχιστον 53 ανηλίκων, ως εξής:
• Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια 25 ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
• Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια επτά ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, όχι όμως και τα 18, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
• Για αποπλάνηση δύο παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση.
• Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση 13 παιδιών που συμπλήρωσαν τα 12 έτη, όχι όμως και τα 14, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, κατ' ορθή μεταβολή της κατηγορίας.
• Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση τεσσάρων παιδιών που συμπλήρωσαν τα 14 έτη όχι όμως και τα 15, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση.
• Για ασέλγεια παρά φύση δύο προσώπων νεότερων των 17 ετών, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση.
• Για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας δια ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά συνήθεια.
Read more »

Συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού στο Ηράκλειο

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στα Λιοντάρια του Ηρακλείου.

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν αντιρατσιστικές οργανώσεις μαζί με φορείς της πόλης, που διαμαρτύρονται για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει ως αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.



www.zougla.gr
Read more »

Άγριος ξυλοδαρμός ανήλικου από 46χρονο στο Ηράκλειο

Η καταγγελία για ξυλοδαρμό ενός ανήλικου παιδιού που δέχθηκαν από τους γονείς του, οδήγησε τους αστυνομικούς του τμήματος Μοιρών στο σπίτι του φερόμενου ως δράστη. Και εκεί τους περίμενε μια έκπληξη, καθώς ανακάλυψαν ένα αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο.

Σε βάρος του 46χρονου είχε υποβληθεί μήνυση για άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ενός 16χρονου, τον οποίο φέρεται να ξυλοκόπησε για άγνωστο ακόμη λόγο την περασμένη Πέμπτη. Οι αστυνομικοί τον αναζήτησαν στο σπίτι του στην Γέργερη του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου για να τον συλλάβουν στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Κατά την έρευνα που έκαναν στο σπίτι του, βρήκαν ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο για το οποίο δεν διέθετε άδεια, ένα πιστόλι replica και έξι  κυνηγετικές καραμπίνες για τις οποίες είχε άδεια αλλά κινήθηκε η διαδικασία για την ανάκλησή τους. Ο 46χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ τα όπλα εστάλησαν για βαλλιστική εξέταση.
Read more »

Απάτη με "άρρωστα παιδιά" στο Ηράκλειο

Απατεώνες εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία τους και τους παίρνουν χρήματα, δήθεν, για ανθρωπιστικούς λόγους.Τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο έχουν έρθει δεκάδες καταγγελίες για περιστατικά που σημειώνονται στο Ηράκλειο με πρωταγωνιστές επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία ανυποψίαστων πολιτών, μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου.
Οι απατεώνες όπως γράφει το prismanews ζητούν οικονομική ενίσχυση, προκειμένου, δήθεν, να εξασφαλιστεί η μετάβαση στο εξωτερικό κάποιου παιδιού με σοβαρό πρόβλημα υγείας ή η διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή πολιτών που το έχουν ανάγκη.
Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και τη διάθεση πολλών πολιτών να βοηθήσει από το υστέρημά του, άλλες οικογένειες και οργανώσεις και με πλαστά χαρτιά και αποδείξεις βγάζουν χρήματα.
Μάλιστα το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ο δήμος Ηρακλείου και ειδικότερα η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης (Κοινωνική Υπηρεσία) ξεκαθαρίζει στους πολίτες πως ουδεμία σχέση έχει με τέτοιου είδους ενέργειες και μεθόδους και καλεί την τοπική κοινωνία να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς η προσφορά ανθρωπιάς μπορεί να καταλήξει αντικείμενο εκμετάλλευσης.


www.newsit.gr
Read more »

Ένα «σπίτι» για το γύπα στον Ψηλορείτη

Φωτογραφία για Ένα «σπίτι» για το γύπα στον Ψηλορείτη
Ο γύπας ή το όρνιο, όπως είναι γνωστό στην Κρήτη, είναι ένας είδος που αναπαράγεται από την αρχαιότητα!

Η αλήθεια είναι ότι δεν το χαρακτηρίζει η ομορφιά του, ενώ και μόνο το γεγονός ότι τρέφεται από πτώματα ζώων, πολλές φορές προκαλεί την αποστροφή του ανθρώπου. Επίσης λόγω της φύσης του, πολλές φορές συνδέεται και με αρνητικούς οιωνούς αλλά και καταστάσεις.

Αυτό το αρπακτικό πουλί όμως που «ζει» αιώνες μια ζωή φυσιολογική και μάλιστα δείχνει να "υποτάσσεται" στο θηλυκό, έχει καταφέρει μεν να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες, απειλείται δε με εξαφάνιση.

Σημαντικότερη απειλή για το Όρνιο θεωρείται η εγκατάλειψη της νομαδικής κτηνοτροφίας αφού αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν και τα πτώματα των αιγοπροβάτων που αποτελούσαν τροφή του είδους.

Άλλες απειλές για το Όρνιο είναι το παράνομο κυνήγι και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο πληθυσμός του γύπα (GypsFulvus) ή «πυρόχρους» δεν αριθμεί πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα με τα περισσότερα να ζουν στην Κρήτη.

Ο αριθμός των ζευγαριών που βρίσκουν «στέγη» στο νησί είναι 250 αναπαραγωγικά ζευγάρια, συνολικά 750 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012.

Οι επιστήμονες του ΜΦΙΚ (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης) χρόνια τώρα κάνουν αγώνα για την επιβίωση των πληθυσμών και σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι πλέον μόνοι.

Στο δήμο Γόρτυνας όλα είναι έτοιμα για να δημιουργία του πρώτου κέντρου αποκατάστασης γυπών στο νησί.

Ο σκοπός που θα εξυπηρετηθεί είναι η δημιουργία γενετικού αποθέματος και η ενδυνάμωση του Κυπριακού Πληθυσμού του είδους, στην Κύπρο τα ζευγάρια είναι ελάχιστα, καθώς και η διατήρηση και διαχείριση του κρητικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη θα κατασκευαστεί ένας κλωβός, μια ταΐστρα κι ένα παρατηρητήριο πουλιών. Όλα αυτά θα γίνουν στο πιο κατάλληλο μέρος, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, όπου θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες νομικές διατάξεις για τη διατήρηση ζώων σε αιχμαλωσία και όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (τεχνικές και κτηνιατρικές) για την αποτελεσματική επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον.

Οι συνήθειες του γύπα (GypsFulvus)

Είναι μεγάλο και βαρύ αρπακτικό με άνοιγμα φτερούγων 260 εκ. και μήκος σώματος 97-104 εκ. Όταν κουρνιάζει διακρίνεται χαρακτηριστικά το γυμνό από φτερά κεφάλι του με το κολάρο από λογχοειδή κοντά φτερά στη βάση του λαιμού.

Τα φτερά του κολάρου είναι αυτά από τα οποία διακρίνεται κυρίως αν το πουλί είναι ενήλικο (με άσπρα κοντά φτερά) ή νεαρό (με καφέ μακριά φτερά). Υπάρχουν όμως κι άλλες διαφορές ανάμεσα στις ηλικίες. Το ενήλικο έχει ασπρογκρίζο κεφάλι και λαιμό, καφέ ως ασπρογκρίζο φτέρωμα, άσπρο-κίτρινο ράμφος, καφέ-κιτρίνη ίριδα.

Το νεαρό πουλί έχει λευκό κεφάλι και λαιμό, κανελί φτέρωμα, μακρύτερα δάχτυλα στις άκρες των φτερούγων, μολυβί ράμφος, και καφέ ίριδα.

Κατά την πτήση του, το Όρνιο διακρίνεται κυρίως από την κοντή ουρά και τις φαρδιές φτερούγες του. Συνήθως τα Όρνια γυροπετούν σε μεγάλους, αργούς κύκλους, εκμεταλλευόμενα τα θερμά ανοδικά ρεύματα αέρα, ώστε να κερδίσουν ύψος και κατόπιν πλανάρουν με ακίνητες φτερούγες (παθητική πτήση) διασχίζοντας έτσι μεγάλες αποστάσεις.

Το Όρνιο τρέφεται με ψοφίμια κτηνοτροφικών ζώων μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Προτιμά κυρίως τα μαλακά μέρη των νεκρών ζώων, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα εντόσθια.

Η οξεία του όραση, οι πτητικές του συνήθειες και κυρίως η αγελαία του συμπεριφορά το βοηθούν να εντοπίζει τα πτώματα πριν τη σήψη, γεγονός ιδιαίτερα ωφέλιμο σε θερμά κλίματα όπου τα νεκρά ζώα αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Μία ομάδα από 60-80 Όρνια μπορεί να καταναλώσει ένα κουφάρι προβάτου μέσα σε 5-10 λεπτά ή ένα μεγάλο οπληφόρο (αγελάδα, άλογο κλπ.) σε 3-4 ώρες. O χώρος αναζήτησης τροφής εκτείνεται συνήθως σε ακτίνα 30-40 χλμ, αλλά μπορεί να φθάσει και μέχρι τα 200-300 χλμ.

Ξενώνας 192 τμ. με μπανιέρα!

Ο κλωβός που προβλέπεται να κατασκευαστεί στους πρόποδες του Ψηλορείτη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Γέργερης στη θέση «Σελιά».

Η εισαγωγή των πουλιών σε κλωβό κρίνεται απαραίτητη διότι θα παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης αλλά και σύλληψης ατόμων από τον άγριο πληθυσμό.

Ο κλωβός που θα κατασκευαστεί θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 192,00 τ.μ , η περίμετρος θα είναι 64 μέτρων και θα είναι χωρητικότητας περίπου 20 πουλιών τα οποία θα μπορούν να εξασκούν πτήσεις στο εσωτερικό του.

Το κλουβί θα καλυφθεί με γαλβανισμένο συρματόπλεγμα σε όλες τις πλευρές του.

Θα έχει μέσα άμμο και βράχια, θέσεις ξεκούρασης και οριζόντιες κούρνιες και θα τοποθετηθούν μακριά από την ψηλή θέση ξεκούρασης ώστε τα πουλιά να αναγκάζονται να πετούν εντός του κλωβού.

θα υπάρχουν επίσης δύο ποτίστρες και μια μικρή «μπανιέρα».

Στην περιοχή Σελιά , έχουν γίνει και άλλες παρεμβάσεις, ήπιες προς το περιβάλλον

Η παροχή πρόσθετης τροφής είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση του πληθυσμού του Γύπα. Αποδεδειγμένα αποτελεί μια από τις κυριότερες διαχειριστικές δράσεις πού δίνει αποτέλεσμα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Η λειτουργία μόνιμης ταΐστρας είναι απαραίτητη για τους ακόλουθους λόγους:

α) Η δίαιτα της πλειοψηφίας των αρπακτικών πουλιών εξαρτάται κάποια περίοδο από ψόφια ζώα. Επιπλέον, ορισμένα αρπακτικά εξαρτώνται αποκλειστικά από ψόφια ζώα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων, όπως για παράδειγμα τους χειμερινούς μήνες. Η λειτουργία μόνιμης ταΐστρας στοχεύει στη διατήρηση – προστασία τόσο του Γύπα.

β) Οι νεαροί και οι ανώριμοι Γύπες μένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε περιοχές που υπάρχει επάρκεια τροφής. Με τη λειτουργία μόνιμων ταϊστρών σε όλη τη διάρκεια του έτους μειώνονται οι περιπλανήσεις για την αναζήτηση τροφής και – κατά συνέπεια – σχετικοί κίνδυνοι δευτερογενούς δηλητηρίασης.

γ) Οι μόνιμες ταΐστρες χρησιμοποιούνται κυρίως από τα κοράκια και τα Όρνια, που με τη σειρά τους προσελκύουν τους ανώριμους Γύπες. Ο Γύπας, εξάλλου, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα πτωματοφάγα αρπακτικά για τον εντοπισμό της τροφής του.

δ) Για την προώθηση του οικοτουρισμού απαιτείται η συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού από μεγάλα και εντυπωσιακά πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά στην περιοχή, ενώ επιπλέον είναι σημαντικό η παρουσία αυτών των αρπακτικών να είναι σχετικά προβλέψιμη. Ένα από τα καταλληλότερα είδη για το σκοπό αυτό είναι και ο Γύπας (Gypsfulvus).

Η περίφραξη της εν λόγω μόνιμης ταΐστρας θα εξυπηρετήσει τους παρακάτω σκοπούς:

α) την παρεμπόδιση των σαρκοφάγων θηλαστικών της περιοχής να προσεγγίσουν τη θέση της ταΐστρας και να καταναλώσουν τα υπολείμματα τροφής που ρίπτονται εκεί για τα αρπακτικά πουλιά,

β) την αποφυγή της προσέλκυσης αδέσποτων σκυλιών από την λειτουργία της ταΐστρας και συνεπώς τη μείωση των σχετικών αντιδράσεων των κτηνοτρόφων και

γ) λόγους υγιεινής της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται ότι οι τεχνητές ταΐστρες είναι μικρού μεγέθους, βρίσκονται σε περιοχές μεσαίου ή μεγάλου υψομέτρου και τέλος εγκαθίστανται σε σχετικά απότομες πλαγιές των βουνών, ώστε να μην είναι προσβάσιμες από θηλαστικά και να μην καλύπτονται από χιόνι.

Η θέση της ταΐστρας επιλέχθηκε κατόπιν συνεννοήσεως με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Δήμο Γόρτυνας.

Παρατηρητήριο πουλιών

Στην ίδια θέση με την ταΐστρα θα γίνει και το κλειστό παρατηρητήριο για την παρακολούθηση της ταΐστρας του Ψηλορείτη και μονοπάτι πρόσβασης.

Πρόκειται για απλή κατασκευή από πέτρα και ξύλο η οποία θα γίνει με τρόπο ώστε να δένει αισθητικά με το περιβάλλον.

Οι σκοποί που θα εξυπηρετηθούν είναι:

α)προστασία των αρπακτικών, καθώς θα διευκολύνεται η παρακολούθηση της λειτουργίας της μόνιμης ταΐστρας, πλησίον της οποίας θα κατασκευαστεί το παρατηρητήριο,

β)συμβολή στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση και

γ) συμβολή στις οικοτουριστικές επισκέψεις

*Η σύμβαση του έργου ύψους 122.500 ευρώ έχει ήδη υπογραφεί ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013» Άξονας προτεραιότητας 2. Φυσικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον «Ενδυνάμωση του Κυπριακού πληθυσμού (GypsFulvus)με άτομα από την Κρήτη (Ελλάδα).

madeincreta.gr
Read more »

Βιβλία με έκπτωση 50% και 70%

Bazaar βιβλίων διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς από την Πέμπτη 4 μέχρι και την Κυριακή 7 Απριλίου.

Στη διάρκειά του θα διατεθούν 230 τίτλοι που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο με έκπτωση 50% και 70% επί της τιμής πωλήσεώς του.

Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός βιβλίων θα διατεθεί σε προσφορά.

Οι θεματικές των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Σύγχρονη Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία και την Αρχιτεκτονική.

Ανάμεσα στα βιβλία που θα διατεθούν ενδεικτικά είναι: Αθήνα 1839-1900. Φωτογραφικές μαρτυρίες, Ghika και η Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία του Μεσοπολέμου, Νικόλαος Τομπάζης (1894-1986). Ινδίες – Ελλάδα, Κώστας Τσόκλης, Ο κόσμος του Διονύση Φωτόπουλου, Κώστας Μπαλάφας. Φωτογραφικό Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου κ.ά.

Το bazaar θα πραγματοποιείται τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00).

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη ετοίμασε ειδικά για το bazaar, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, μια εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά με θέμα «Παίζοντας με την Παλιά Αθήνα».

Τα παιδιά εξερευνούν το πλούσιο υλικό δύο μουσειοσκευών για την ζωή της παλιάς Αθήνας (1833-1933) και με αυθεντικά παλιά αντικείμενα, αφίσες, φωτογραφίες και ήχους, μπροστά σ’ ένα αληθινό αθηναϊκό σκηνικό, ζωντανεύουν την καθημερινότητα των παλιών Αθηναίων, τα στέκια, τη διασκέδαση, τα επαγγέλματα και τα παιχνίδια τους. I-Reporter
Read more »

Κρήτη: Επιχείρηση σκούπα για επαίτες – μετανάστες

Με σημείο αναφοράς τα αστικά κέντρα της Κρήτης σε Χανιά και Ηράκλειο, η τοπική ΕΛΑΣ προχώρησε σε επιχείρηση σκούπα με απολογισμό 17 συλλήψεις αλλοδαπών για παραβάσεις Νομοθεσίας Περί Αλλοδαπών και Επαιτείας. Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των τουριστικών κέντρων ενόψει της θερινής περιόδου και σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας της Κρήτης, θα έχει και συνέχεια, ειδικά πλησιάζοντας το καλοκαίρι.



Αναλυτικά, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Χανίων και Ηρακλείου, από τις χθεσινές δράσεις τους, προχώρησαν σε συνολικά δεκαεπτά συλλήψεις, που αφορούν τα αδικήματα διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από τη Χώρα και της επαιτείας σε δημόσιο χώρο.

- Συνελήφθησαν δύο (2) υπήκοοι Αφγανιστάν, 34 και 39 ετών, στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων, κατά την διάρκεια ελέγχου από Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Χανίων.
Όπως διαπιστώθηκε, ο 34χρονος αλλοδαπός καθοδήγησε έτερο 39χρονο ομοεθνή του, ο οποίος βρισκόταν παράνομα στη Χώρα μας, προκειμένου αναχωρήσει αεροπορικώς με προορισμό Χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δράστες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

- Συνελήφθησαν δεκαπέντε (15) υπήκοοι Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Μπαγκλαντές, Παλαιστίνης, από ηλικίες 23 έως 57 ετών, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου από συντονισμένες δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, οι οποίοι εντοπίστηκαν να επαιτούν.

πηγή: prismanews
Στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού, οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, εντατικοποιούν τις δράσεις τους, με την εφαρμογή ενισχυμένου προγράμματος ασφάλειας και αστυνόμευσης, που κλιμακώνονται σε όλη την Κρήτη. Ειδικότερα, εντείνονται οι δράσεις και οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου (Αεροδρόμια, Λιμένες) και σε δημόσιους, πολυσύχναστους δρόμους των πόλεων του νησιού.
Read more »

Κόβεται το επίδομα γάμου από τη Δευτέρα

Από την προσεχή Δευτέρα, 1η Απριλίου, χιλιάδες εργαζόμενοι ενδέχεται να υποστούν νέα μείωση μισθών, σε ποσοστό 10% εφόσον αμείβονται με τα κλιμάκια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το 10% αφορά το επίδομα γάμου, το οποίο μπορούν στο εξής να μην καταβάλλουν ακόμη και οι εργοδότες – μέλη των οργανώσεων που υπέγραψαν την τελευταία ΕΓΣΣΕ. Αιτία, το τέλος της μετενέργειας της ΕΓΣΕΕ καθώς λήγει και το τρίμηνο εντός του οποίου παρέμεναν σε ισχύ (για τους εργοδότες – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων) τόσο το επιδομα γάμου όσο και άλλες πρόσθετες παροχές (επιδόματα σπουδών ή άδειες) που είχαν συμφωνηθεί με τη ΓΣΕΕ αλλά δεν είχαν κυρωθεί με νόμο.

Πρακτικά, με το τέλος του χρόνου μετενέργειας (από 6 μειώθηκε σε 3 μήνες) παύουν να ισχύουν και όλοι οι όροι των συμβάσεων, εφόσον δεν έχουν προβλεφθεί για τις ατομικές συμβάσεις. Το επίδομα γάμου αντιστοιχεί σε 58,61 ευρώ για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια (586,08 ευρώ μεικτά εφόσο0ν είναι άνω των 25 ετών και 511 ευρώ μεικτά για τους νεότερους, κάτω των 25 ετών).

Πηγή:www.skai.gr
Read more »

Σαν Σήμερα Το 1822: Η Σφαγή Της Χίου


 1822: Η Σφαγή Της Χίου
Εκατόν δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν, δολοφονήθηκαν, ξεριζώθηκαν… Άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Το αίμα έτρεχε ποτάμι, μέχρι τη θάλασσα. Το γαλάζιο του νερού βάφτηκε κόκκινο. Ουρλιαχτά, θάνατος, απόγνωση. Καμμένη γη. Χωριά ολόκληρα πυρπολήθηκαν. Μητέρες μέσα στους καπνούς ψάχνουν να βρουν τα παιδιά τους. Τα πρόσωπα τους μαύρα από τις στάχτες.
Βλέμμα θολό. Το βλέμμα της τρέλας. Που να κρυφτούν; Δεν ξέρουν. Τούρκοι παντού. Αγρίμια. Δολοφονούν, βιάζουν. Κατακόκκινοι βαμμένοι από το αίμα των αθώων θυμάτων τους συνεχίζουν να σκοτώνουν όποιον βρουν στο διάβα τους. Η Χίος πεθαίνει… 30 Μαρτίου 1822.
Σαν Σήμερα Το 1822: Η Σφαγή Της Χίου
Τι συνέβη όμως και φτάσαμε σε αυτή τη σφαγή; Το δολοφονικό χέρι του Τούρκου θα μπορούσε να κοπεί, πριν καν βγάλει το γιαταγάνι; Ας δούμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν σε μια από τις μαζικότερες σφαγές της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. Η Χίος ήταν πάντα ένα νησί που ευημερούσε, τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά. Οι Χιώτες μια πάστα ανθρώπου που έχει στο αίμα του την αλμύρα της θάλασσας, διακρίνονταν πάντα για τη ναυτοσύνη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Λεβέντες* στα πλοία των Οθωμανών ήταν Χιώτες. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι Χιώτες σε ελληνικά ή σε Οθωμανικά πλοία κυριαρχούσαν από τη Μαύρη θάλασσα μέχρι τις ακτές της Αφρικής.
Το ευλογημένο νησί της Χίου είχε όμως και άλλο ένα “ατού”. Τα μαστιχόδεντρα. Το δέντρο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο και τους καρπούς του οποίου, λάτρεψαν όλοι οι Σουλτάνοι.
Η Σφαγή Της Χίου
Στις αρχές του 1800 η ευημερούσα Χίος αριθμούσε 120.100 ψυχές εκ των οποίων οι 117.000, ήταν Έλληνες, οι 3.000 Τούρκοι και οι 100 Εβραίοι. Το εμπόριο μαστίχας ανθούσε, το εμπόριο με τα παράλια της Μικρασίας ήταν στο ζενίθ του και οι Χιώτες μπορεί να ζούσαν μια σχετικά ελεύθερη καλή και άνετη ζωή, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν ότι ήταν Έλληνες. Ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β, τους είχε δώσει άτυπα μια σχετική αυτονομία αφού ποτέ δεν του δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα. Η σπίθα της επανάστασης στην Ελλάδα δεν άφησε τους Χιώτες τυπικά αδιάφορους αλλά στο νησί επικρατούσε ηρεμία. Ακόμη και όταν ο Τομπάζης πήγε να τους ξεσηκώσει, τον Απρίλη του 1821, δεν έγινε τίποτε. Κάποια χιλιόμετρα βορειότερα ο Σουλτάνος έβλεπε την επανάσταση να φουντώνει στην Ελλάδα, αλλά τα αγαπημένα του παιδιά οι Χιώτες να μην ακολουθούν.
Ο Μαχμούτ ο Δεύτερος συνέχιζε στα ανάκτορα του Τοπ Καπί να πίνει τα χιώτικα με γεύση μαστίχας σερμπέτια του, ικανοποιημένος. Όμως σχεδόν ένα χρόνο μετά στις αρχές του Μάρτη του 1822, ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, αποβιβάζεται στη Χίο με 1500 άνδρες και μαζί με τον Χιώτη Αντώνη Μπουρνιά ξεσηκώνουν το λαό. Οι διαφωνίες ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού είναι έντονες. Τελικά η σπίθα ανάβει και οι 3.000 Τούρκοι μαζί με τη φρουρά του νησιού οχυρώνονται στο κάστρο. Όμως για άλλη μια φορά η προχειρότητα στην κατάστρωση ενός σχεδίου αλλά και οι έριδες για την αρχηγεία, προδίδουν τους Έλληνες. Οι Τούρκοι ταμπουρωμένοι δεν παραδίδονται ενώ τα μαντάτα της εξέγερσης φτάνουν μέχρι το Τοπ Καπί.
Ο Σουλτάνος γίνεται έξαλλος. Θεωρεί ότι οι Χιώτες που τόσα “προνόμια και αυτονομία” τους προσέφερε, τον πρόδωσαν. Όμως αυτό που τον έκανε έξαλλο ήταν φυσικά άλλο. Εάν επικρατούσε η επανάσταση στο νησί, θα έχανε σημαντικότατους οικονομικούς πόρους, αφού τα μαστιχόδεντρα και ο φόρος που έπαιρνε από αυτά, πλέον δεν θα του άνηκαν. Διατάζει τον έμπιστο ναύαρχο του Καρά Αλή να καταπνίξει την επανάσταση.
Στις 30 Μαρτίου του 1822 και μετά από έντονο κανονιοβολισμό, ο Μαύρος-Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες (όπως είπαμε) για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη. Οι δύο τους υποχώρησαν στο εσωτερικό του νησιού φωνάζοντας: “ο σώζων εαυτό σωθήτω” Από εκεί και μετά ξεκίνησε η σφαγή. Ο θάνατος χόρευε για μήνες πάνω από τη Χίο: 42.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν, 23.000 διέφυγαν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και 50.000 έγιναν σκλάβοι. Υπολογίζεται ότι γλύτωσαν και παρέμειναν στο νησί 1500 – 2000 άνθρωποι.
Η νέμεσις για τον Καρά- Αλή θα έρθει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 1822, όταν ο Κανάρης θα πυρπολήσει και θα ανατινάξει την Ναυαρχίδα του στόλου του και ο ίδιος ο Καρά Αλής θα πάει να συναντήσει τα αθώα θύματα του στον κάτω κόσμο. Η σφαγή των χιλιάδων αθώων της Χίου προκάλεσε αποτροπιασμό και αηδία στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έψαλλαν τη θλιβερά καταστροφή.
 Η Σφαγή Της Χίου
Πολλοί έκαναν λόγο για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. *Λεβέντης σημαίνει στα Τούρκικα ότι και στη γλώσσα μας: Ο ατρόμητος, το παλικάρι. Λεβέντης ήταν όποιος υπηρετούσε στο οθωμανικό ναυτικό και είχε ένα μόνο καθήκον. Να κάνει τα ρεσάλτα στα άλλα πλοία. Στις ναυμαχίες τα πλοία πλεύριζαν το ένα το άλλο και πετούσαν γάντζους δεμένους με σχοινιά. Οι Λεβέντες ήταν οι πρώτοι που ορμούσαν στο αντίπαλο πλοίο για να το καταλάβουν. Οι πρώτοι που πρότασσαν τα κορμιά τους. Πολεμούσαν σαν σκυλιά και εξολόθρευαν τους εχθρούς.apocalypsejohn.com
Πηγή:
www.MadatoForos.com
Read more »

Zημιές 60,7 εκατ. ευρώ για ΑΝΕΚ

Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. (ΑΝΕΚ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της χρήσης από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2012 βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφο-ράς (ΔΠΧΑ):
Ο Όμιλος της ΑΝΕΚ το 2012 δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στη διάρκεια της χρονιάς, ο Όμιλος της ΑΝΕΚ διακίνησε 1,9 εκα-τομμύρια επιβάτες έναντι 2,4 εκατ. το 2011, 290 χιλιάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα έναντι 380 χιλ. το 2011 και 165 χιλ. φορτηγά έναντι 193 χιλ. το προηγούμενο έτος. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέσω της κοινοπ-ραξίας «ΑΝΕΚ – SUPERFAST», συνεχίστηκε η εκτέλεση συνδυασμένων δρομολογίων στις γραμμές του Ηρακλείου και της Ανκόνας από κοινού με την «ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ». Στο τελευταίο τρί-μηνο της χρήσης η ΑΝΕΚ αντικατέστησε τα πλοία που δραστηριοποιούνταν στη γραμμή της Βενετίας με δύο σύγχρονα ναυλωμένα πλοία χαμηλότερου λειτουργικού κόστους. Επίσης, τη θερινή περίοδο η ΑΝΕΚ δραστηριοποιήθηκε στη διεθνή γραμμή «Μπάρι - Δυρράχιο», ενώ πλοία της Εταιρείας ναυ-λώθηκαν σε εταιρεία του εξωτερικού. Τέλος, τον Οκτώβριο έληξε η σύμβαση και τερματίστηκε η λειτουργία της Ενδοκυκλαδικής γραμμής δημόσιας υπηρεσίας και της γραμμής του ανατολικού Αι-γαίου.

Ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας στη χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική μείωση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης, όσο και στα οικονομικά αποτελέσ-ματα όλων ανεξαιρέτως των εταιρειών του κλάδου τα τελευταία έτη. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αύ-ξηση των τιμών των καυσίμων έχει επιβαρύνει υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος των εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 η μέση τιμή των καυσίμων αυξήθηκε κατά 15% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ ενδεικτικά σημειώνεται ότι η αύξηση σε σχέση με το έτος 2010 αγγίζει το 50% και σε σχέση με το 2009 υπερβαίνει το 90%.
Η διοίκηση του Ομίλου, έχοντας ως κύριο σκοπό τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, προσ-πάθησε με συγκεκριμένες κινήσεις (π.χ. περικοπή δρομολογίων, μείωση ταχυτήτων, αποδρομολό-γηση πλοίων από μη αποδοτικές γραμμές, αντικατάσταση πλοίων κ.λπ.) να αντισταθμίσει τις αρνη-τικές συνέπειες από τη μείωση της κίνησης και την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της συγκρίσιμης περιόδου 2011 είχαν ενισχυθεί σημαντικά από έκ-τακτες ναυλώσεις πλοίων, ο Όμιλος και στη χρήση 2012 εμφάνισε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτι-κών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA).


Κύκλος Εργασιών
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2012 ανήλθε σε € 199,7 εκατ. έναντι € 243,6 εκατ. τη χρήση 2011. Τα έσοδα από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε € 102,1 εκατ. έναντι € 122,1 εκατ. την προηγούμενη χρήση και από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες εξωτερικού ανήλθαν σε € 90,8 εκατ. έναντι € 116,2 εκατ., ενώ τα έσοδα από τις λοιπές δραστηριότητες του Ομίλου δια-μορφώθηκαν σε € 6,8 εκατ. το 2012 έναντι € 5,3 εκατ. το 2011.


Μικτά Κέρδη
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη για τη χρήση 2012 ανήλθαν σε € 22,4 εκατ. έναντι € 36,7 εκατ. το 2011. Το κόστος πωληθέντων, παρά την αύξηση των τιμών των καυσίμων, μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και διαμορφώθηκε σε € 177,3 εκατ. έναντι € 206,9 εκατ. την προηγούμενη χρήση. Η μείωση του λειτο-υργικού κόστους επήλθε, κυρίως, ως επακόλουθο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των πλοίων και των δρομολογίων, καθώς και των συνεργειών της κοινοπραξίας που λειτούργησε ολόκληρο το έτος 2012 στις γραμμές του Ηρακλείου και της Ανκόνας.


EBITDA
Ο Όμιλος παρουσίασε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσ-βέσεων (EBITDA) ποσού € 4,2 εκατ. έναντι € 12,3 εκατ. το 2011. Η μείωση του EBITDA το 2012 οφεί-λεται, κυρίως, στη μείωση των μικτών κερδών κατά € 14,3 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρή-ση, ενώ τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης μειώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε € 28,3 εκατ. έναντι € 33,7 εκατ. το 2011.


Καθαρά αποτελέσματα
Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της χρήσης 2012 διαμορφώθηκαν σε ζημιές ποσού € 60,7 εκατ. για τον Όμιλο έναντι ζημιών € 22,9 εκατ. το 2011. Τα καθαρά αποτελέσματα του 2012 επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τις απομειώσεις παγίων στοιχείων ενεργητικού του Ομίλου οι οποίες ανήλθαν σε € 35,5 εκατ. έναντι € 6,3 εκατ. την προηγούμενη χρή-ση.

Σε αρκετές περιπτώσεις η ακτοπλοΐα είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα και οι συνέπειες από τυχόν απαξίωση του κλάδου στη χώρα μας θα είναι ανυπο-λόγιστες, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τον τουρισμό και την εθνική μας οικονομία. Με βάση την επικρατούσα οικονομική κατάσταση και με τη συνεχή συρρίκνωση της επιβατικής και εμ-πορευματικής κίνησης, οι στρατηγικοί στόχοι της Διοίκησης του Ομίλου είναι αφενός η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας και αφετέρου η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι προ-οπτικές του Ομίλου αλλά και του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας για το 2013, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό του θεσμι-κού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, την πορεία της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα και την εξέλιξη των διεθνών τιμών πετρελαίου. Η Διοίκηση του Ομίλου με γνώμωνα την πολυετή παρουσία και συνεισφορά της ΑΝΕΚ στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, εξετάζει όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμε-τώπισης των συνθηκών που επικρατούν και βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται.
Read more »

Eλαιόλαδο στα μαλλιά: θεραπείες για να επιλέξεις

Φωτογραφία για Eλαιόλαδο στα μαλλιά: θεραπείες για να επιλέξεις
Tο ελαιόλαδο έχει την δυνατότητα να βοηθά τα μαλλιά να ανακτούν την χαμένη λάμψη τους, να αποκτήσουν δύναμη και... ζωντάνια ενώ ταυτόχρονα, το ελαιόλαδο καταπολεμά και την ξηροδερμία.

Ταυτόχρονα, κατά τους χειμερινούς μήνες, τα μαλλιά είναι περισσότερο ξηρά και σπάνε ή φριζάρουν πιο εύκολα. Το ελαιόλαδο μπορεί να ενυδατώσει τα μαλλιά.

Quick fix: μην δαπανάς χρήματα σε ειδικά λάδια. Πάρε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στα δάχτυλά σου και πέρασε τις άκρες των μαλλιών (όταν είναι στεγνά).

Περισσότερη λάμψη: το λάδι ενυδατώνει τα μαλλιά και επαναφέρει την λάμψη τους χάρη στη βιταμίνη Ε που βοηθά στην ανάπλασή τους.

Quick fix: αντικατάστησε το κοντίσιονερ σου με ελαιόλαδο!

Απαλότητα: το κρύο, κάποια σαμπουάν, το διαρκές στάιλινγκ, αφήνει τα μαλλιά ξηρά. Το λάδι θα βοηθήσει τα μαλλιά σου να μαλακώσουν, χωρίς να δείχνουν άλουστα. Μια φορά την εβδομάδα, εφάρμοσε μια μάσκα βαθιάς θρέψης με ελαιόλαδο στα μαλλιά σου.

Το ελαιόλαδο τιθασεύει τα μαλλιά: τα ξηρά μαλλιά είναι δύσκολο να τα χτενίσεις ενώ συχνά δεν αφήνουν το κούρεμά σου να φανεί. Μια θεραπεία με ελαιόλαδο μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου πιο λεία!

Οι θεραπείες:

Το λάδι: φρόντισε το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσεις να είναι έξτρα παρθένο, με χαμηλή οξύτητα για να βοηθήσεις κι όχι να χειροτερέψει την εικόνα το μαλλιών.

Έχε μαζί σου ένα πινέλο για να απλώνεις το λάδι και μια σακούλα ή πετσέτα για τυλίγεις τα μαλλιά.

Φρόντισε να ξεπλένεις τα μαλλιά μετά τις θεραπείες με 3 χέρια λούσιμο με χλιαρό νερό.

Θεραπεία Νο1: απλώνεις ελαιόλαδο από τη ρίζα ως τις άκρες, τυλίγεις με μεμβράνη και αφήνεις να δράσει το λάδι όλο το βράδυ. Έχε μια πετσέτα στο μαξιλάρι για να μην λερώσεις. Η θεραπεία είναι καλό να εφαρμόζεται μια φορά την εβδομάδα.

Θεραπεία Νο2: παίρνεις μισή κούπα λάδι ζεστό και περνάς τα μαλλιά από τη μέση (τουλάχιστον 4 εκατοστά μακριά από τη ρίζα) και μέχρι τις άκρες. Τυλίγεις με πετσέτα ή σακούλα και αφήνεις για 30 λεπτά. Ξεπλένεις και είσαι έτοιμη.

Θεραπεία Νο3: βάζεις σε μπολ 50 ml ελαιόλαδο και ίση ποσότητα δαφνέλαιο. Απλώνεις στα μαλλιά και περιμένεις μια ώρα. Ξεβγάζεις και απολαμβάνεις απαλότητα και ενυδάτωση.

Αν δεν βρίσκεις δαφνέλαιο, αντικατάστησε με αιθέριο έλαιο: περγαμόντο (3 σταγόνες), τειόδεντρο (3 σταγόνες), σανταλόξυλο (2 σταγόνες).

Θεραπεία Νο4: έχε το λάδι αυτό σε μπουκαλάκι και ψέκασέ το σε ταλαιπωρημένες άκρες ή άκρες με ψαλίδα. Πρόκειται για συνταγή της Δήμητρας Γουλά από το το βιβλίο "Τα ελιξίρια της Ομορφιάς".

Υλικά:

7 κορυφές από φρέσκο δενδρολίβανο

7 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. σπόρια από λινάρι (λιναρόσπορο)

50 ml σιτέλαιο

50 ml λάδι ελιάς

50 ml σουσαμέλαιο

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο γυάλινο βάζο ρίξε το μείγμα των ελαίων και όλα τα βότανα. Άφησέ τα στον ήλιο μία εβδομάδα. Στράγγιξε τα βότανα από το λάδι και αποθήκευσε το καθαρό μείγμα ελαίων σε εύχρηστη συσκευασία για να μπορείς να το παίρνεις μαζί σου.
womenonly.gr
Read more »

Ενεργειακοί λαμπτήρες στο δήμο Χερσονήσου

Φωτογραφία για Ενεργειακοί λαμπτήρες στο δήμο Χερσονήσου
Στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 68,51% στοχεύει ο δήμος Χερσονήσου με την αντικατάσταση... λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας που υπάρχουν σήμερα στο αστικό - οδικό δίκτυο φωτισμού της περιοχής, από ενεργειακούς λαμπτήρες LED.

Το σύνολο του έργου ανέρχεται σε 335.745,72 ευρώ, και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο του Υ.ΠΕ.ΚΑ., ενώ η σχετική υπογραφή της σύμβασης έγινε μεταξύ του δήμου Χερσονήσου και της αναδόχου εταιρίας.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παράδοση της προμήθειας θα γίνει μέσα σε έξι εβδομάδες στα σημεία που θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και θα τοποθετηθούν από την ανάδοχο εταιρεία.

«Το όραμα του δήμου, όπως αυτό καταγράφεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμά του για το 2011-2014, είναι η ανάδειξή του σε οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Αφού τόνισε ότι, ο δήμος ενεργεί με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επεσήμανε ότι «ο δήμος είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και φιλοξενεί το 1/3 των τουριστικών κλινών της Κρήτης και το 6,9% των τουριστικών κλινών της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας ότι η μαζική εισροή τουριστών και επαγγελματιών στην περιοχή του δήμου Χερσονήσου, επιφέρει μεγάλη αύξηση στην ενεργειακή ζήτηση και κατανάλωση και αυτό έχει σαν συνέπεια την υπέρμετρη αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα».

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως στρατηγικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καταστήσει «πράσινο» τον δήμο Χερσονήσου και η προτεινόμενη πράξη είναι σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους που έχει θέσει ως μέλος του «Συμφώνου των Δημάρχων» οι οποίοι προσβλέπουν σε ένα περιβάλλον με μειωμένους ρύπους αερίων του θερμοκηπίου.
Read more »

Δείτε πόσο κοστίζουν τα όπλα στη μαύρη αγορά της Ελλάδας [Τιμοκατάλογος]

Φωτογραφία για Δείτε πόσο κοστίζουν τα όπλα στη μαύρη αγορά της Ελλάδας [Τιμοκατάλογος]
Χαμός γίνεται στην μαύρη αγορά της Ελλάδας από πληθώρα όπλων όπως πολυβόλα, περίστροφα, πιστόλια και χειροβομβίδες. Έχουμε γίνει πλέον "αποθήκη" καλάσνικοφ.

Η Ελλάδα έχει γεμίσει με καλάσνικοφ, τα οποία έχουν μπει παράνομα στη χώρα και βρίσκονται στα χέρια συμμοριών, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας

Φυσικά κάθε όπλο, ανάλογα το είδος, τις δυνατότητες και φυσικά τις ποσότητες που κυκλοφορούν στην αγορά έχει και την ανάλογη τιμή.

Οπως αναφέρουν και "Τα Νέα", οι τιμές στα παράνομα όπλα κυμαίνονται από 1.500 έως 4.000 ευρώ.

Ο τιμοκατάλογος έχει ως εξής:Καλάσνικοφ (AK Avtomat Kalashnikova) 800 – 1.500 ευρώ

Το AK-47 ή Καλάσνικοφ είναι πυροβόλο αυτόματο όπλο που δέχεται φυσίγγια 7.62x39mm. Η ταχυβολία του είναι 600 φ.α.λ. και το βεληνεκές του 300 m αυτόματο, 400 m ημιαυτόματο. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Η ονομασία ΑΚ-47 Καλάσνικοφ σημαίνει αυτόματο τουφέκι και είναι μοντέλο του 1947.

Καλάσνικοφ (πτυσσόμενα) 2.000 ευρώΓκλοκ (Glock pistol) 4.000 ευρώ

Πρόκειται για ένα πιστόλι αυστριακής κατασκευής και προέλευσης, υψηλής ακρίβειας, κατασκευασμένο από κράματα μετάλλων ανθεκτικότατα στις οξειδώσεις. Εχει τρεις ασφάλειες και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βάλλει από μόνο του. Είναι κατάλληλο για αστυνομική στρατιωτική και σκοπευτική χρήση.

Ζάσταβα (Zastava) 1.500 – 2.000 ευρώ

Το Zastava είναι πιστόλι απλής ενέργειας ημιαυτόματο όπλο με ένα ασφαλές κλείδωμα και μηχανισμό σκανδάλης. Θεωρείται ιδανικό όπλο για την άμυνα, με μικρές διαστάσεις και απλό στη χρήση και τη συντήρηση. Παίρνει 8 φυσίγγια.

Τοκάρεφ (TT pistol) 2.000 ευρώ

Το ΤΤ είναι αυτογεμιζόμενο όπλο που διακρίνεται για την υψηλή διατρητική ικανότητα του. Η σφαίρα μπορεί να διατρυπήσει διαμπερώς τη στρατιωτική κάσκα, να διαπεράσει από στρώμα νερού πάχους 120 και πάνω εκατοστών, να διεισδύσει μέσα στην άμμο σε βάθος 35 εκατοστών. Κατασκευαζόταν στην Κίνα, την Ουγγαρία, τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, το Βιετνάμ, την Αίγυπτο και την Πολωνία. Για 30 και πάνω χρόνια περιλαμβανόταν στους εξοπλισμούς του Στρατού του Ιράκ. Το 1991 το ΤΤ χρησιμοποιήθηκε και πάλι κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Μακάροφ (PM/Pistolet Makarova) 1.500 – 2.000 ευρώ

Το πιστόλι Μακάροφ είχε κατασκευαστεί μετά από απαίτηση του Σοβιετικού Στρατού για ένα πιστόλι για την αυτοάμυνα του σώματος αξιωματικών, πιο συμπαγές και ασφαλές στο χειρισμό, σε σύγκριση με το πιστόλι Τόκαρεφ ΤΤ.

Χειροβομβίδες 100 – 150 ευρώ

Οι σύγχρονες χειροβομβίδες ανάλογα του σκοπού χρήσης τους διακρίνονται σε χειροβομβίδες επιθετικές και σε χειροβομβίδες αμυντικές. Ανάλογα δε του περιεχομένου υλικού: σε εκρηκτικές, εμπρηστικές, δακρυογόνες, καπνογόνες κ.λπ. Η σύγχρονη χειροβομβίδα αποτελείται από τα εξής πέντε βασικά μέρη: Το μεταλλικό κέλυφος που αποτελεί και το όλο σώμα της χειρο-βομβίδας εντός της οποίας βρίσκεται η γόμωση και ο πυροκροτητής. Τη γόμωση της χειροβομβίδας, που μπορεί να είναι χημική, εμπρηστική ή εκρηκτική ύλη. Τον πυροκροτητή που βρίσκεται εντός μεταλλικού μανδύα στο εσωτερικό της χειροβομβίδας. Το εναυσματοφόρο ή εμπυρευτικό πώμα, και Τη περόνη ασφαλείας, ή ασφαλιστικό μοχλό (κλιπ), που φέρεται επί του εναυσματοφόρου πώματος. Γενικά ώς προς τη χρήση τους οι χειροβομβίδες παρουσιάζουν μικρό όγκο και βάρος, χαμηλό ποσοστό επικινδυνότητας στο χρήστη κατά τη ρίψη τους, περιορισμένη ακτίνα δραστικότητας, πλην όμως υψηλό βαθμό απόκρουσης, αντιπερισπασμού και ψυχολογικής μείωσης του ηθικού του αντιμαχομένου.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ
Read more »

2ο Cuba Festival!



... με τους Cuban Beats all Stars!!

  • Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 7 Ιουνίου στη σκηνή του Block 33
  • Αθήνα, Σάββατο 8 Ιουνίου στο Fuzz Live Music Club

Ήταν Ιούνιος του 2012 όταν το 1ο Cuba Festival έκανε προσεκτικά τα πρώτα του βήματα στην Ελληνική αγορά, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πολιτιστικό τριήμερο που ήθελε να «μυήσει» το κοινό στην κουβανέζικη παράδοση και φιλοσοφία. Ένα Φεστιβάλ που κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου αλλά και να τους παρασύρει σε «απογειωτικούς» χορευτικούς ρυθμούς.

Για τους παραπάνω λόγους, το 2ο Cuba Festival είναι πλέον γεγονός με στόχο να είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά μουσικοχορευτικά δρώμενα και του φετινού καλοκαιριού!

Οι χορευτικοί ρυθμοί ανεβαίνουν και υπόσχονται μια περισσότερο έντονη βραδιά. Όταν, δε, το εν λόγω event φέρει και την «υπογραφή» ενός παγκοσμίως γνωστού συγκροτήματος όπως οι Orishas, τότε η «θερμοκρασία» του κεφιού και της διασκέδασης μόνο «κόκκινο» μπορεί να χτυπήσει!!

Mετά την διάλυση των Orishas (τον Δεκέμβριο του 2009) - οι οποίοι αιτιολόγησαν την απόφασή τους στην επιλογή μιας solo καριέρας, δίνοντας ωστόσο μια υπόσχεση να επανέλθουν με μια διαφορετική αλλά εξίσου πρωτοποριακή «μορφή»- τρία από τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος(οι Vladimir Nunez-τύμπανα-, DJ Tillo, & Nelson Palacios -Φωνή, βιολί και μπάσο) σχημάτισαν ένα νέο συγκρότημα και παρουσιάζουν μια σειρά από μουσικό-χορευτικές συναυλίες με την εκρηκτική μουσική και τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Orishas, σε όλο τον κόσμο!

Το συγκρότημα αυτό δεν είναι άλλο από τους Cuban Beats all Stars οι οποίοι -στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους- δίνουν το δικό τους ραντεβού με το κοινό στην Ελλάδα μέσα από δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 7 Ιουνίου στη σκηνή του Block33 ΚΑΙ στην Αθήνα, το Σάββατο 8 Ιουνίου στη σκηνή του Fuzz Live Music Club.

Το 2012 οι Cuban Beats All Stars ξεσήκωσαν με το ρυθμό και την απίστευτα μεταδοτική τους ενέργεια το κοινό, που γέμιζε ασφυκτικά τις συναυλίες τους σε όλες τις χώρες που εμφανίστηκαν. Και το ίδιο έχουν ως στόχο και για τη νέα χρονιά!



Τιμές εισιτηρίων & Σημεία Προπώλησης

Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Block33
(26ης Οκτωβρίου 33 – Τηλ: 2310 533533)

  • Προπώληση: 15 ευρώ
  • Στο ταμείο την ημέρα του φεστιβάλ: 20 ευρώ
- Ticket House - Musicland : Μητροπόλεως 102, Τηλ.: 2310 264880
- Rover Bar : Σαλαμίνος 06, Λαδάδικα, Τηλ: 2310 544304
- Stereodisc Record Shop : Αριστοτέλους 04, Τηλ.: 2310 262912

Αθήνα
Σάββατο 8 Ιουνίου στο Fuzz Live Music Club
(Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος -Τηλ.: 210 34 50 817)

  • Από 15 Ιανουαρίου - 15 Μαρτίου: 15 ευρώ
  • Από 15 Μαρτίου: 20 ευρώ
  • Στο ταμείο την ημέρα του φεστιβάλ: 25 ευρώ
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39(Στοά Πεσμαζόγλου)
- Τηλεφωνική αγορά: 210 72 34 567
- Enzzo De Cuba: Αγ. Παρασκευής 70-72/ Μπουρνάζι -Τηλ.: 210 5782610

Εισιτήρια Online: www.ticketservices.gr!!
 
 
 
 
www.zougla.gr
Read more »

Αγιος Νικόλαος: Εργάτης έπεσε από στύλο της ΔΕΗ

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται εργάτης της ΔΕΗ ο οποίος έπεσε από στύλο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη του Αγίου Νικολάου όταν ένας 30χρονος εργάτης έπεσε στο κενό. Η πτώση του 30χρονου από την Αλβανία σημειώθηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ωστόσο διαπιστώθηκε ότι φέρει πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Η κατάσταση της υγείας του θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή.

πηγή: prismanews
Read more »

Ρέθυμνο: Τραυματισμός δύο ατόμων για ένα πείραγμα στα Λιβάδια Μυλοποτάμου

Για μία παρεξήγηση 30χρονος τράβηξε όπλο και τραυμάτισε έναν άνδρα και μία γυναίκα από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.
Οι τραυματίες, ένας 50χρονος άνδρας και μία 47χρονη γυναίκα που είναι συγγενείς μεταξύ τους μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από το Κέντρο Υγείας Ανωγείων όπου αρχικά είχαν μεταφερθεί. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους και φέρουν τραύματα ο μεν άνδρας στον ώμο ενώ η γυναίκα στο μηρό.
Όλα ξεκίνησαν, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, μετά από ένα πείραγμα δύο νεαρών ανδρών σε μία νεαρή κοπέλα, συγγενή των δύο τραυματιών. Μόλις αυτό μαθεύτηκε οι συγγενείς της κοπέλας ζήτησαν το λόγο από τον 30χρονο ο οποίος έβγαλε πιστόλι και τους πυροβόλησε. Οι ακριβείς συνθήκες διερευνώνται από την αστυνομία η οποία από το απόγευμα αναζητάει τον δράστη σε όλη την περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται τόσο στο χωριό όσο και στο νοσοκομείο δεδομένου ότι υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων οικογενειών, για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω επεισόδια.

 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Ηράκλειο - Τέταρτη πόλη σε πληθυσμό


mpoyoyoΤέταρτη πόλη σε πληθυσμό στην Ελλάδα είναι ο δήμος Ηρακλείου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, αφήνοντας πίσω του τον Πειραιά. Το 2001 οι κάτοικοι του Ηρακλείου ήταν 159.046, με την απογραφή όμως του 2011 οι κάτοικοι φτάνουν τους 175.113, δηλαδή υπήρξε αύξηση 16.067 κατοίκων.
Ο δήμος Ηρακλείου μπορεί τώρα να διεκδικήσει περισσότερους πόρους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά και από διάφορα προγράμματα.
Read more »

Χανιά: Έγκλημα στα Ασκύφου Σφακίων με θύμα 52χρονο κτηνοτρόφο

Ενέδρα θανάτου σε ένα 52χρονο κτηνοτρόφο από την περιοχή Ασκύφου Σφακίων έστησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής άγνωστοι δράστες.
Ο 52χρονος, που πυροβολήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές από κυνηγετικό όπλο, επέστρεφε από καφενείο με το αγροτικό αυτοκίνητό του, στο σπίτι του, που βρίσκεται σε οικισμό της περιοχής Ασκύφου.
Κάτοικοι που άκουσαν τους πυροβολισμούς έφθασαν στο σημείο όπου βρήκαν τον άτυχο άνδρα νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή αναζητώντας παράλληλα τους δράστες.
Οι δράστες παρακολουθούσαν τις κινήσεις του και σε ερημικό σημείο της διαδρομής ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο. Πλησίασαν προς το μέρος του οδηγού και τον πυροβόλησαν σπάζοντας το μπροστινό τζάμι του αυτοκινήτου παρά την προσπάθεια του να αντιδράσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα είχε μαζί του μια καραμπίνα την οποία ωστόσο δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει.
Οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν ότι βρήκαν στο σημείο της δολοφονίας στην προσπάθεια τους να ρίξουν φως στην υπόθεση. 


Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

29 Μαρ 2013

Σητεία: Αποθήκη πυρομαχικών το σπίτι του

Mέχρι και οβίδα είχε στην κατοχή του ένας 55χρονος από τη Σητεία που είχε μετατρέψει το σπίτι του σε ...αποθήκη στρατοπέδου.

Ο συλληφθείς, εκτός από όπλα, είχε και φυσίγγια, και κενά φυσίγγια στοιχείο που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της αναγόμωσης, το οποίο και εξετάζουν οι αρχές.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το δελτίο της αστυνομίας:

Στο πλαίσιο των δράσεων αλλά και του ειδικότερου σχεδιασμού για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) Λασιθίου και του Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Κ.Α.Ε.) Σητείας, συνέλαβαν πρωινές ώρες χθες έναν 55χρονο, καθώς, σε έρευνα που έγινε στην οικία του σε περιοχή της Σητείας, κατασχέθηκαν όπλα, πλήθος φυσιγγιών, εξαρτήματα & είδη οπλισμού.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα κυνηγετικό όπλο, δύο όπλα, τύπου πιστόλια, 94 πλήρη φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 984 κενά φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μία οβίδα, 256 συνδετήρες πολεμικών φυσιγγίων (εξοπλισμός αποθήκευσης), για πυροβόλα όπλα και είδη οπλισμού (γεμιστήρες, θήκες πιστολιών, εξαρτήματα όπλων, είδη συντήρησης).

Ο 55χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.


www.zougla.gr

Read more »

«Βράβευση υποστηρικτών & εθελοντών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου από το Δήμο Χανίων

Τιμητική εκδήλωση για την βράβευση φορέων, επιχειρήσεων, εθελοντών και όλων των πολιτών που αγκάλιασαν, στήριξαν και συνεχίζουν να προσφέρουν στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, πραγματοποίησε ο Δήμος Χανίων την Τετάρτη το βράδυ 27 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την σημαντική προσφορά τους.
 “Εκδήλωση τιμής της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς” την χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, καθώς εξήρε το πολύτιμο έργο των χορηγών, των εθελοντών και των απλών πολιτών, των Ανθρώπων με “Α” κεφαλαίο ... « Για εμάς είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κι ελπιδοφόρο να τους έχουμε κοντά μας, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, συμπαραστάτες και άξιους αρωγούς των προσπαθειών μας».
 Όπως γνωρίζετε όλοι – και το πιστοποιούν οι πρωτοβουλίες και δράσεις μας - ο Δήμος μας οργανώνει την κοινωνική πολιτική στα Χανιά με σχέδιο και όραμα, καθώς θεωρούμε την πρόνοια, την υγεία και την κοινωνική προστασία δημόσια αγαθά που οφείλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες» επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων.
 «Κύριο μέλημά της δημοτικής αρχής αποτελεί η ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας τόσο του Κοινωνικού Παντοπωλείου όσο και των άλλων κοινωνικών δομών και παρεμβάσεων του Δήμου μας» τόνισε ο Δήμαρχος.
 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκουλάκης στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου για την παραχώρηση του χώρου που στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο καθώς και με τους μεγάλους χορηγούς: το ΙΝ.ΚΑ. και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αλλά και τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του Δήμου Χανίων για τη συνέπεια και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν.
 Ως ελάχιστη αναγνώριση της συμβολής των εθελοντών μας αποφασίσαμε, πέρα από την αποψινή τιμητική διάκριση, να τους προσφέρουμε και τρία μικρά δώρα: εκπτωτικά κουπόνια για τις αγορές τους στα καταστήματα της πόλης, σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, πέντε δωρεάν εισιτήρια στον καθένα για προβολές στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Κήπο”, καθώς και μειωμένες τιμές στα εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων για τις μετακινήσεις τους.
Από την πλευρά της η αρμόδια αντιδήμαρχος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής κα Χρυσούλα Χατζηδάκη τόνισε ότι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με την συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών που προσφέρουν ανιδιοτελώς την βοήθεια τους στους συνανθρώπους μας, καθώς και χορηγών-υποστηρικτών, επιχειρηματιών και απλών Χανιωτών, οργανώνουν μια σειρά από δομές και δράσεις, προκειμένου να ανακουφίσουν κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Επιδίωξη μας είναι η στήριξη συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, αφού η πολυεπίπεδη κρίση έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και η κατά το δυνατό επέκταση του προγράμματος, ώστε να επωφελούνται περισσότεροι συμπολίτες μας, λαμβάνοντας εκτός από τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως σχολικά, είδη ένδυσης, υπόδησης .
Με την σειρά της ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στο σύνολο τους.
P1
P2
Read more »

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Καταγγελίες για τη μονάδα νεφροπαθών στο Βενιζέλειο

Φωτογραφία για Καταγγελίες για τη μονάδα νεφροπαθών στο Βενιζέλειο
Σοβαρές καταγγελίες για την λειτουργία της Μονάδας Νεφροπαθών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα προς τη ΔΥΠΕ Κρήτης από νεφροπαθείς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες η μονάδα υπολειτουργεί με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τη θεραπεία τους, η οποία είναι σημαντική για την ίδια τους τη ζωή.

Στο νοσοκομείο βρέθηκε το μεσημέρι ο ΔΥΠΕάρχης Κρήτης Αντ. Γρηγοράκης προκειμένου να δει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει. Ο κ. Γρηγοράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο των νεφροπαθών και κατέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νεφροπαθών, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις και είναι απαραίτητη η ενημέρωση του υπουργείου προκειμένου να δοθεί λύση.
ezy.gr
Read more »

Σημεία θηλασμού σε όλο το Ηράκλειο

Φωτογραφία για Σημεία θηλασμού σε όλο το Ηράκλειο
Σε μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την υποστήριξη των νέων μητερών προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της προαγωγής της δημόσιας υγείας, τη φροντίδα της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών.

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει το μητρικό θηλασμό ο δήμος Ηρακλείου αγκαλιάζει την πρωτοβουλία του Κέντρου Πληροφόρησης Θηλασμού Κρήτης (ΚΠΘ), του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece) και της Ομάδας ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας προσφέροντας χώρους εντός των υπηρεσιών του, οι οποίοι θα αποτελέσουν σημεία θηλασμού για τις θηλάζουσες μητέρες.

Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις θηλάζουσες μητέρες και οι οποίοι θα φέρουν το διακριτικό αυτοκόλλητο ότι είναι φιλικοί προς το θηλασμό βρίσκονται σε κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και αποκεντρωμένα σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Οι παρακάτω χώροι θα είναι διαθέσιμοι για τις θηλάζουσες μητέρες από Δευτέρα ως Παρασκευή (ώρες 08.30 ως και 14.30):
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Ηρακλείου Λότζια

Γραφείο Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής

1ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ)

Βουρδουμπάδων 12 και Δαμιανού γωνία

2ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. ΚΑΤΣΑΜΠΑ)

Αγησιλάου 4, Κατσαμπάς

2ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. ΠΟΡΟΥ)

Μεγάλου Κωνσταντίνου 15, Πόρος

3ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. ΘΕΡΙΣΣΟΥ)

Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Μίνωος (γωνία), Θέρισσος

3ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-ΑΠΗ ΤΑΛΩΣ)

Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου (γωνία), Τάλως

3ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-ΑΠΗ ΔΕΙΛΙΝΩΝ)

Εργοτέλους και Ηπείρου (γωνία), Δειλινά

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Λεωφ. 62 Μαρτύρων 146

4ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-ΑΠΗ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ)

Ιπποκράτους 8, Φορτέτσα

4ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-ΑΠΗ ΜΑΣΤΑΜΠΑ)

Πατριάρχου Φωτίου 46, Μασταμπάς

4ο ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ-ΑΠΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)

Χατζάκη 40, Αγ. Ιωάννης

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

Διονυσίου 13 – Ν. ΑλικαρνασσόςΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΡΟΜΑ και ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Μούγλων 41 – Ν. ΑλικαρνασσόΚέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Παλμέτη 17, Αγία Τριάδα

1ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Κυδωνίας 5

2ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Φλωρίνης 22 και Δαβάκη γωνία

3ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Λ. 62 Μαρτύρων 146

4ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Θέμου Κορνάρου 15 και Μεγάλου Αλεξάνδρου γωνία

Βικελαία Βιβλιοθήκη

Αναγνωστήριο

Αναγνωστήριο, Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 46, Αγ. Ματθαίος
Read more »

Ηράκλειο: Ξανανοίγει ο φάκελος του θανάτου του Ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη

Τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες μετά τον θάνατο του ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη που άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο φάκελος της υπόθεσης ανοίγει ξανά μετά από μια έγγραφη καταγγελία που έφτασε πριν λίγες ημέρες στον διοικητή του νοσοκομείου.
Ο ιατροδικαστής είχε αφήσει την τελευταία του πνοή τον Δεκέμβριο του 2008 στο ΠΑΓΝΗ μετά από εγχείρηση για την αφαίρεση όγκου από τον νεφρό και λίγες ώρες μετά την επέμβαση η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία παρουσιάζοντας ολική ανεπάρκεια οργάνων με αποτέλεσμα να υποκύψει ενώ μετά τον θάνατο του, δεν έγινε νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του από συναδέλφους του. Μετά τις καταγγελίες που έφθασαν στον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκο Κοκκίνη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ιατρικά και κατέληξε ο ιατροδικαστής, ο διοικητής του νοσοκομείου διέταξε να ανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης και να διενεργηθεί επείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση.


Πηγή: ΑΠΕ 
Read more »

Νίκας: Αποσύρει όλα τα προϊόντα της σειράς «ΝΙΚΑΣ MΟΣΧΑΡΙ»

Στην προληπτική διακοπή της παραγωγής των προϊόντων «Νίκας Μοσχάρι», μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαδικασιών ελέγχου, καθώς επίσης και στην αγορά μηχανήματος προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης DNA, προχώρησε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία Π. Γ. Νίκας ΑΒΕΕ, ώστε μέσα από εσωτερικούς ελέγχους να διασφαλίσει περαιτέρω στους καταναλωτές την υψηλών προδιαγραφών υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων της.

Η εταιρεία προχώρησε στις παραπάνω ενέργειες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με αφορμή τα αποτελέσματα ελέγχων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αναφορικά με τον εντοπισμό ίχνους DNA αλόγου σε δύο προϊόντα της σειράς «ΝΙΚΑΣ MΟΣΧΑΡΙ». Επίσης προχώρησε σε προληπτική απόσυρση όλων των προϊόντων της σειράς από όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση του συνόλου των ελέγχων που διενήργησε η εταιρεία με δική της πρωτοβουλία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα αποτελέσματά τους ήταν αρνητικά.


www.protothema.gr
Read more »

Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στα Χανιά και σε συμβολική κατάληψη, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία της υπηρεσίας, προχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι των σωματείων εποχικών εργαζομένων.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να μην εφαρμοστεί ο νόμος 3896 που προβλέπει νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Στο ψήφισμα που παραδόθηκε, οι εκπρόσωποι των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων, επισιτισμού, οδηγών τουριστικών λεωφορείων και εποχικών πυροσβεστών, ζητούν επίσης: Μέτρα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κατάργηση της εισαγωγής από τρίτες χώρες εργαζομένων στον τουρισμό με την μορφή μαθητείας, επίδομα ανεργίας στο 80% του τελευταίου μισθού, ενώ παράλληλα ζητούν η περίοδος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

«Ζητάμε δουλειά και όχι ανεργία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων Μανώλης Μπαμιάκης και τονίζει ότι με τον νέο νόμο το 90% των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα στερηθεί το επίδομα ανεργίας. Ο κ. Μπαμιάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νέα τουριστική περίοδο, καθώς πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμα προσλάβει προσωπικό παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά αναμένεται θετική για τον τουρισμό.

Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος, ζήτησε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Δημήτρης Κορναράκης που βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.


 Πηγή: Express.gr
Read more »

28 Μαρ 2013

Oπλοστάσιο» εντοπίστηκε σε σπίτι στον Μυλοπόταμο

Ένα παράνομο «οπλοστάσιο» εντοπίστηκε σήμερα το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, εντός σπιτιού στο Δήμο Μυλοποτάμου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων αλλά και του ειδικότερου σχεδιασμού για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τις πρωινές ώρες σήμερα, έναν 49χρονο, γιατί σε έρευνα που έγινε στην οικία του, σε περιοχή του Μυλοποτάμου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• οκτώ (8) πολεμικά τυφέκια διαφόρων τύπων (τύπου ΚALASHNIKOV, Μ16, ENFIELD, STAYER, MARTINI )
• τρία (3) υποπολυβόλα (τύπου STAYER & ΜΡ40)
• ένα (1) πιστόλι
• τρία (3) περίστροφα
• (1.200) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων
• (22) σπάθες, ξιφολόγχες - ξιφίδια και
• πλήθος ειδών οπλισμού (κάννη πιστολιού, ταχυγεμιστήρες, βαλλίστρα, συσκευές λέιζερ, διόπτρα).
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.
Read more »

Γιατροσόφια με μέλι

Φωτογραφία για Γιατροσόφια με μέλι
Μπορεί η άνοιξη να βρίσκεται προ των πυλών, η ψυχική διάθεση σε ανοδική πορεία, αλλά μερικές εποχικές ενοχλήσεις είναι πάντα παρούσες.

Η απλούστερη λύση είναι ν' απλώσεις το χέρι στο φαρμακείο του σπιτιού για αντιπυρετικά, αναλγητικά, βρογχολυτικά κ.ά. απ' όσα θεωρούμε τις τελευταίες δεκαετίες «σκευάσματα πρώτης ανάγκης».

Ομως, έξαφνα επανακάμπτουν παλιές μέθοδοι των γιαγιάδων, δηλαδή της εμπειρικής αντιμετώπισης ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Και μάλιστα με τις ευλογίες παραδοσιακών ειδικών, που σπεύδουν -τουλάχιστον στην Ευρώπη- να συνδυάσουν επιστημονική κατάρτιση με εμπειρική ιατρική.

Πρόκειται για γνώσεις που παραδίδονται από γενεά σε γενεά και οι περισσότερες έχουν σχέση με την εκπληκτική -και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη- επίδραση των φυτών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σ' αυτήν προστίθεται το τελετουργικό παρασκευής, που σε νοικοκυριά άλλων εποχών μετέδιδε στον ασθενή όλη την ατμόσφαιρα της έγνοιας των οικείων του προς την κατάστασή του και τη φροντίδα για την αποκατάστασή της.

«Η στροφή προς μεθόδους αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων υγείας κατά τις "συνταγές της γιαγιάς" είναι εντυπωσιακή», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Μίχαελ Τόιτ, επικεφαλής των εξωτερικών ιατρείων στο Τμήμα Πρόληψης και Ολιστικής Ιατρικής στην πανεπιστημιακή κλινική της Charite Βερολίνου.

Στο, ανθρωποσοφικού προσανατολισμού, κοινοτικό νοσοκομείο «Herdecke» (στην ομώνυμη κωμόπολη της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας), παιδίατροι αντιμετωπίζουν περιστατικά εμπύρετης πνευμονίας με γαλακτοκομικά σκευάσματα, επιθέματα μουστάρδας και εισπνοές ατμών χαμομηλιού και θυμαριού.

Στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα, ευρύ πρόγραμμα για το κοινό περιλαμβάνει σεμινάρια για γονείς για την οργάνωση οικιακού «πράσινου φαρμακείου».

Κατά τον Αλφρεντ Λένγκλερ, επικεφαλής του τμήματος παιδικής και εφηβικής ιατρικής, «μερικές φορές τα μέσα αυτά μπορούν ν' αντικαταστήσουν ακόμη και τα αντιβιοτικά!».

Στο βιβλίο του «Γιατροσόφια στη σύγχρονη ιατρική» ο δρ Λένγκλερ εκθέτει περισσότερες από 50 εφαρμογές συνταγών, στις οποίες καταφεύγει συχνά και ο ίδιος.

Ευρεία επιστημονική αξιολόγηση δεν υπάρχει ακόμη επισήμως, αφού συγκριτικές μελέτες μεταξύ συμβατικών και εμπειρικών σκευασμάτων βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα. Ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες δεν υπάρχει -ποια άλλωστε θα χρηματοδοτούσε έρευνα αναξιοποίητη εμπορικά;

Ορισμένες πολύ χαρακτηριστικές ουσίες και μέθοδοι, πολλές γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, είναι:

ΜΕΛΙ για βραδινές κρίσεις βήχα

Αρχαίοι Ελληνες και Αιγύπτιοι εκτιμούσαν την ουσία ιδιαιτέρως ως θεραπευτικό μέσο, σήμερα και η ΠΟΥ συστήνει τη χρήση μελιού στην αντιμετώπιση βήχα και κρυολογημάτων.

Αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ευεργετικότατα αποτελέσματα σε εκατοντάδες παιδιά λόγω της καταπραϋντικής επίδρασης σε ερεθισμένους βλεννογόνους φάρυγγα και λάρυγγα, όπως και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Να αποφεύγεται η χορήγηση σε βρέφη, επειδή το μέλι πιθανόν να περιέχει βακτηρίδιο, που σχηματίζει τοξίνες στο έντερο.

πηγή: melissocosmos.com
Read more »

Χανιά: Πυροσβεστικό ελικόπτερο μεσαίου τύπου στον νομό

Με πυροσβεστικό ελικόπτερο μεσαίου τύπου, θα ενισχυθεί τη νέα αντιπυρική περίοδο η περιφερειακή ενότητα Χανίων, έκανε γνωστό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Γεωργακόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη, το οποίο είχε διατυπώσει σε επιστολή που είχε στείλει στις 26 Φεβρουαρίου στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας την ανάγκη εγκατάστασης πυροσβεστικού ελικοπτέρου βαρέως τύπου στα Χανιά, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2013.

Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή, την οποία δημοσιοποίησε το μεσημέρι η περιφερειακή ενότητα Χανίων, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση στο αεροδρόμιο Χανίων κατά την αντιπυρική περίοδο ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου μεσαίου τύπου -και όχι βαρέως τύπου, όπως ζητούσε η αντιπεριφέρεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιλαμβάνεται την ανησυχία της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας γενικότερα, σχετικά με το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών και, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αντιμετωπίζει θετικά και αξιολογεί όλες τις προτάσεις για την καλύτερη καταπολέμηση του φαινομένου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού, υπάρχει πάντα ετοιμότητα για την ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με εναέρια και χερσαία μέσα από την υπόλοιπη χώρα, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.  



Πηγή: Express.gr
Read more »

Στα Χανιά το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία για Στα Χανιά το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Πυξίδα της Πόλης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ παρουσιάζουν στα Χανιά το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα - 15 χρόνια δημιουργίας, 15 χρόνια ανάπτυξης. Το επετειακό 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς και σε 20 καταστήματα κράτησης, μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του.

Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των πόλεων της περιφέρειας, «υπηρετώντας» την επιθυμία του θεσμού να φέρει σε επαφή τους φίλους του ντοκιμαντέρ με την πρόσφατη ελληνική και διεθνή παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης.

Περισσότερες από 30 πόλεις θα φιλοξενήσουν μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ, με τη συνεργασία τοπικών αρχών και τη στήριξη πολιτιστικών οργανώσεων και πανεπιστημίων. Σε αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι έχουν προστεθεί προορισμοί όπου οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα. Έτσι, φέτος οι Εικόνες του 21ου Αιώνα θα προβληθούν σε 20 καταστήματα κράτησης, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Για μια ακόμη χρονιά η διοργάνωση των Περιφερειακών Εκδηλώσεων εναρμονίζεται με την επιθυμία του Φεστιβάλ να φέρει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους και εκτός Θεσσαλονίκης με την πρόσφατη ελληνική και διεθνή παραγωγή ντοκιμαντέρ. Τα Χανιά αποτελούν ιδιαίτερο σταθμό σ΄ αυτή την διαδρομή καθώς το κινηματογραφόφιλο κοινό έχει από την αρχή αυτής της δράσης δείξει ιδιαίτερη αγάπη στις προβολές του φεστιβάλ γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα προβολών.

Φέτος διαλέξαμε 19από τις ταινίες του φαστιβάλ και σας περιμένουμε σ΄ ένα μοναδικά φεστιβαλικό πρόγραμμα προβολών. 19 Ντοκιμαντέρ με μοναδικές ιστορίες ζωής.

Οι προβολές θα γίνουν 2-3 και 4 Απριλίου στο Θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης” σε καθημερινούς ρυθμούς φεστιβάλ από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 11:30 το βράδυ. Η διοργάνωση στα Χανιά γίνεται από την Πολιτιστική Εταιρείας Κρήτης και την μηνιαία εφημερίδα Πυξίδα της Πόλης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Επιμέλεια προγράμματος - επιλογή ταινιών : Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Η είσοδος είναι ελεύθερη
Read more »

Έτοιμα για το δρομολόγιο Ηράκλειο - Κωνσταντινούπολη τα τουρκικά αεροσκάφη


 arnaoutakisΕκπρόσωποι των Τουρκικών αερογραμμών συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης - Στόχος των τουρκικών αερογραμμών η «γνωριμία» τουρκικού και κρητικού λαού αλλά και η διασύνδεση του απόδημου ελληνισμού με το νησί.
Να φέρουν κοντά τον τουρκικό και τον κρητικό λαό, αλλά και να δώσουν στους απόδημους Έλληνες άλλη μία ποιοτική εναλλακτική ταξιδιού ως την Κρήτη επιδιώκουν οι Τουρκικές αερογραμμές, αντιπροσωπεία των οποίων επισκέφθηκε σήμερα τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη.
Θέμα της συνάντησης ήταν η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Κρήτης με την Κωνσταντινούπολη, δρομολόγιο για το οποίο οι τουρκικές αερογραμμές εμφανίζονται καθ'όλα έτοιμες, αναμένοντας το "πράσινο φως" σε κάποια τυπικά ζητήματα αδειοδότησης.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, οι τουρκικές αερογραμμές είναι έτοιμες για 3-4 πτήσεις την εβδομάδα από το Ηράκλειο προς την Κωνσταντινούπολη, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν την Κρήτη ως μία πολύ δυναμική αγορά, με δεδομένο το ισχυρό αριθμητικό στοιχείο του 1 εκ. Τούρκων που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, προτιμώντας τα κοντινά νησιά.
"Μας ενδιαφέρει η Κρήτη. Ξέρουμε την Κρήτη και τις ομορφιές της και θέλουμε να τη γνωρίσουμε και στους άλλους" - τονίστηκε, ενώ έμφαση δόθηκε στον απόδημο ελληνισμό, καθώς με το νέο αυτό δρομολόγιο η Κρήτη συνδέεται με την Κίνα, την Ιαπωνία, Κορέα και την Ινδία.
Στο πλαίσιο της επικείμενης έναρξης των δρομολογίων, τον ερχόμενο Ιούνιο, την Κρήτη θα επισκεφθούν κορυφαίοι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι θα ξεναγηθούν στο νησί, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τα μνημεία και το φυσικό κάλλος της Κρήτης.
Read more »

Η Κρήτη λέει «ναι» στη δημιουργία πρωτοποριακού κέντρου για τον καρκίνο

Φωτογραφία για Η Κρήτη λέει «ναι» στη δημιουργία πρωτοποριακού κέντρου για τον καρκίνο
Μπορεί η Κρήτη να 'σηκώσει' το βάρος της δημιουργίας ενός πρωτοποριακού κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια; Ναι! Ήταν η απάντηση που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση που ενέκρινε... μετά από διεξοδική συζήτηση την πρόταση του περιφερειακού συμβούλου κ.Αλέξη Κοκολάκη που προετοίμασε, επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε σε συνεργασία με το CERN το τελικό σχέδιο το οποίο εάν υλοποιηθεί θα βάλει ψηλά την Κρήτη στον παγκόμιο χάρτη της υγείας.

Η πρόταση η οποία συνδυάζει την Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Καινοτομία με τον ιατρικό τουρισμό με βασικό άξονα την θεραπεία του καρκίνου με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη και πρωτοποριακή μέθοδο της θεραπείας πρωτονίων. Και υποστηρίχθηκε τόσο από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη, την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων αλλά και τους παρόντες στο Συμβούλιο γραμματέα της ΝΔ κ.Μανόλη Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκη αλλά και κορυφαίους καθηγητές πανεπιστημιακούς που βρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Θετικοί όσον αφορά την επιστημονική προσέγγιση του θέματος ήταν ο καθηγητής Ογκολογίας κ.Γεωργούλιας, ο καθηγητής κ. Δαμηλάκης, ο ειδικός σε θέματα πρωτοβάθμιας υγείας κ.Λιονής και από το CERN η κ.Δημοβασίλη.

«Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα , σε άλλες χώρες έχει προχωρήσει πολύ. Σε όλο τον κόσμο έχουμε 25 κέντρα και άλλα 12 ετοιμάζονται» επεσήμανε η κ.Δημοβασίλη που επεσήμανε ότι περισσότεροι από 100.000 καρκινοπαθείς έχουν ιαθεί!

«Είναι μια διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας , αλλά παραμένει ακριβή» τόνισε επισημαίνοντας ότι κάθε συνεδρία μπορεί να πάει και στα 1000 ευρω.

Και πρόσθεσε ότι μπορεί να προάγει τον ιατρικό τουρισμό φέρνοντας το αντίστοιχο παράδειγμα της Νότιας Κορέας που με το κέντρο που έχει φτιάξει προσελκύει χιλιάδες κόσμου Ο κ.Γεωργούλιας είπε ότι η Κρήτη μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο κέντρο γιατί έχει συγκριτικό πλεονέκτημα το φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο.

“Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε” τόνισε ο κ.Κεφαλογιάννης που τόνισε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί και στην κεντρική διοίκηση. Στο ίδιο πνεύμα και ο κ.Δεικτάκης που έπλεξε το εγκώμιο του κ.Αλέξη Κοκολάκη.

“Είναι θετικό και πρωτοποριακό. Θα το υποστηρίξουμε αν και ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο έργο’ τόνισε ο κ.Αρναουτάκης που επίσης δημόσια επαίνεσε τον περιφερειακό σύμβουλο για την πρόταση.

Την πρόταση υπερψήφισαν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ έκανε αίσθηση ότι καταψήφισαν ή ψήφισαν 'παρών' οι αριστερές δυνάμεις του συμβουλίου που θα περίμενε κανένας να πουν ότι ήδη…αργησε η χώρα. να διεκδικήσει κάτι τέτοιο.

Η μέθοδος

Αυτή η μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, με βάση την εισήγηση, χρησιμοποιεί πρωτόνια για να ακτινοβολήσει καρκινικούς όγκους οι οποίοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές (πχ νωτιαίος μυελός) είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία (φωτόνια, ακτίνες Χ, ηλεκτρόνια).


Αφορά ειδικά τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τη βάση της περιοχής του κρανίου, με σαρκώματα ή καρκίνο του προστάτη.

Η θεραπεία πρωτονίων είναι η πιοτεχνολογικά σύγχρονη κα ιατρικά πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική. Μέχρι τώρα η συμβατική θεραπεία του καρκίνου με επιταχυντές επιτυγχάνεται μέσω της στόχευσης φωτονίων ή δεσμών φωτονίων στους κακοήθεις ιστούς. Συνήθως, όμως, αρκετοί

κακοήθεις όγκοι είναι ανθεκτικοί στην ακτινοβολία ενώ άλλοι έχουν πολύ σύνθετο σχήμα ή βρίσκονται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται

υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας με μεγαλύτερη απόδοση και υψηλότερη ακρίβεια στόχευσης, κάτι το οποίο δεν προσφέρεται αποτελεσματικά από την συμβατική θεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας μπορούν να συνοψιστούν στα

εξής:

• Η θεραπεία με πρωτόνια μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).

• Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.

• Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα), όπου η μεγάλη τους ένταση σταματά στα επιδερμικά υγιή κύτταρα και μικρή μόνο δόση καταλήγει στους κακοήθεις ιστούς.

• Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία.

Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

• Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο τηςνσυμβατικής θεραπείας.


Η ανάπτυξη ενός κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα και τεχνολογία στη χώρα και θα προσελκύσει διεθνώς

αναγνωρισμένους επιστήμονες από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Παράλληλα,

θα δημιουργήσει τεχνικές και επιστημονικές θέσεις εργασίας και δυνατότητες αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας από διάφορα πεδία: Φυσική, Ιατρική, Βιολογία, Πληροφορική, Τεχνολογία Επιταχυντών κλπ. Θα προσδώσει διεθνές

κύρος και θα υποστηρίξει στο μέγιστο τις προσπάθειες της Πολιτείας για την ανάδειξη της Κρήτης σε θέρετρο Ιατρικού τουρισμού στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

Τα τεχνικά

Υπάρχουν παγκοσμίως αρκετές εταιρίες που προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις και

εξοπλισμό για την εγκατάσταση θεραπείας πρωτονίων. Τα απαραίτητα δομικά στοιχεία

ενός τέτοιου κέντρου εντάσσονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

1. Ο επιταχυντής (με ή χωρίς βοηθητικό σύστημα επιλογής ενέργειας) ο οποίος χρειάζεται ώστε να ρυθμίζεται η επιθυμητή ενέργεια των πρωτονίων.

Ο επιταχυντής μπορεί να είναι κύκλοτρο ή σύγχροτρο.

2. Το σύστημα μεταφοράς της δέσμης των πρωτονίων από τον επιταχυντή στην

αίθουσα ακτινοβόλησης (beam transport system)

3. Το σύστημα μεταφοράς της δέσμης στον ασθενή ανάλογα με τις ιδιαίτερες

παθολογικές – ανατομικές ανάγκες (beam delivery system to the patient).

Υπάρχουν διαφόρων ειδών συστήματα (passive scattering, dynamic or active scanning).

Ένα κέντρο θεραπείας με πρωτόνια είναι ένα πολύπλοκο πρότζεκτ που απαιτεί εκτός από

τα προφανή (κατάλληλα επιλεγμένη τοποθεσία, αδειοδότηση, επιδημιολογικές μελέτες

πριν την έναρξη, κλπ) και τα ακόλουθα:

• Ακριβή συστήματα σχεδιασμού της ακτινοθεραπείας (treatment planning)

• Διαγνωστικά μηχανήματα (proton radiography, Positron Emission Tomography

(PET) κλπ).

• Κλινικές εγκαταστάσεις

• Ερευνητικό εργαστήριο

• Συστήματα ασφαλείας

• Λογισμικό

• Μελέτες ακτινοπροστασίας

• Κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό (ακτινοθεραπευτές, νοσηλευτικό

προσωπικό, φυσικοί ιατρικής κλπ).

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος του τεχνολογικού εξοπλισμού για μια πλήρη εγκατάσταση θεραπείας πρωτονίων κυμαίνεται γύρω στα 60-70 εκατομμύρια ευρώ αν οι κλινικές εγκαταστάσεις

είναι διαθέσιμες. Θα μπορούσαν να διερευνηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης μέσω:

• Εθνικών πόρων

• Περιφερειακών πόρων

• Συγχρηματοδότησης από την Πολιτεία και ιδιωτικούς φορείς καθώς επίσης και

προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από εξωτερικούς επενδυτές στο χώρο της

Υγείας και μέσω ΕΤΕΠ (Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

• Ιδρύματος η κάποιου Εθνικού ευεργέτη.

Επίσης, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο όσο και το ΠΑΓΝΗ διαθέτουν κτίρια η και εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
cretalive
Read more »

Επιδοτούμενο πρόγραμμα για 10.000 νέους άνεργους

Φωτογραφία για Επιδοτούμενο πρόγραμμα για 10.000 νέους άνεργους
Πεντάμηνη επιδοτούμενη κατάρτιση σε 10.000 νέους ηλικίας έως 29 ετών θα προσφέρει το υπουργείο Εργασίας στον κλάδο του τουρισμού με ειδικό πρόγραμμα που θα προκηρύξει στο πλαίσιο του σχεδίου για το "άνοιγμα" συνολικά 45.000 θέσεων για νέους σε ηλικία άνεργους.

Το ειδικό - για τον κλάδο του τουρισμού - πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας» , θα προβλέπει ασφαλιστικές δικλίδες έτσι ώστε να μην λειτουργήσει σε βάρος άλλων «εν δυνάμει» εργαζομένων που αναμένουν να απασχοληθούν εποχιακά τους επόμενους μήνες.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει θεωρητική κατάρτιση μέσω ΚΕΚ, 80 - 100 ωρών έναντι αμοιβής 5 ευρώ την ώρα και 5μηνη πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις με 460 ευρώ για τους πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και 400 ευρώ το μήνα για απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επιπλέον κάλυψη έναντι κινδύνου, ατυχήματος κλπ ενώ προβλέπεται η επιδότηση για 1 χρόνο του 100% των ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα προσλάβουν ασκούμενους με τη λήξη της πρακτικής.
pelop.gr
Read more »