28 Φεβ 2013

Χανιά: «Μέθυσαν» τους Γερμανούς τα κρασιά της Κρήτης- Απέσπασαν 21 μετάλλια σε διεθνή διαγωνισμό

Το χρυσό μετάλλιο στις προτιμήσεις των Γερμανών κέρδισαν τα κρασιά της Κρήτης που πέτυχαν σημαντικότατες διακρίσεις στον διαγωνισμό Greek Wine Awards 2013, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο Bad Durkheim, της Γερμανίας, καθώς απέσπασαν 21 μετάλλια για την ποιότητα και την παρουσία τους.
Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε οινοποιείο των Χανίων για τις βραβευμένες ετικέτες, τα κρασιά της Κρήτης απέδειξαν ότι κατέχουν υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις αφού συνδυάζουν την ποιότητα και τις ανταγωνιστικές τιμές. Ο πρόεδρος του δικτύου οινοποιών Κρήτης Νίκος Μηλιαράκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την κρητική παρουσία στον διαγωνισμό: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κρητικός αμπελώνας έχει κάνει σημαντικά άλματα. Αυτό όμως πρέπει να το προωθήσουμε προς τα έξω για να το μάθει περισσότερος κόσμος. Έτσι, η πρωτοβουλία που είχε παρθεί για να δουλέψουμε συλλογικά σαν ομάδα οινοποιών σε επίπεδο Κρήτης, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ήταν το εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό τον σκοπό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα μετάλλια που κατακτήθηκαν συνολικά, από τα οινοποιεία της Κρήτης, έχουν ως εξής: Ερυθρά κρασιά: Ένα μεγάλο χρυσό, τρία χρυσά, έξι ασημένια.
Λευκά κρασιά: Ένα χρυσό, έξι ασημένια και δύο χάλκινα.
Ροζέ κρασιά: Ένα χρυσό.


 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Κίνα: Εκτελέσεις την Παρασκευή για 4 διακινητές ναρκωτικών

Τέσσερις άνδρες, οι οποίοι φέρεται να είναι μέλη μιας από τις μεγαλύτερες σπείρες διακίνησης ναρκωτικών στην Κίνα, αναμένεται να εκτελεστούν, αφού εγκρίθηκαν οι θανατικές τους ποινές από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Οι εκτελέσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, φέρεται ότι δήλωσαν δικαστικοί υπάλληλοι. Ανάμεσα στους θανατοποινίτες είναι και ο περιβόητος έμπορος ναρκωτικών, Νορ Καμ.

Οι τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν για τις δολοφονίες 13 Κινέζων ναυτών στον ποταμό Μεκόνγκ, τον Οκτώβριο του 2011.

Ο Νορ Καμ και οι τρεις συνεργάτες του βρέθηκαν ένοχοι για την επίθεση δύο κινεζικών φορτηγών πλοίων, ενώ κρατούσαν όμηρους ναύτες και ζητούσαν λύτρα για να τους αφήσουν ελεύθερους.

Κατά την εκδίκαση της έφεσής του τον Δεκέμβριο, ο Καμ είχε δηλώσει ότι «ούτε σχεδίαζε αλλά ούτε διέταξε τις δολοφονίες» των ναυτικών τον Οκτώβριο του 2011, αλλά άκουσε για την επίθεση αργότερα.
Read more »

Ηράκλειο: Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης

Μία ακόμη διανομή τροφίμων πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Κοινωνικού της Παντοπωλείου. Η νέα διανομή πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, 27 και 28 Φεβρουαρίου, στην οδό Καζαντζάκη 6-8 από τις 10.00 έως τις 15.00 στο Ηράκλειο και τη στηρίζουν δέκα επιχειρήσεις τροφίμων.
Εξάλλου, από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιείται διανομή τροφίμων στο γραφείο αγροτικής οικονομίας Μοιρών.
Το σημαντικό έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζει ενεργά η Αρχιεπισκοπή Κρήτης.


 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Tα άγνωστα παιδικά χρόνια του Στουρνάρα στην Κρήτη

Κάτοικοι της επαρχίας Αμαρίου, γυρίζουν το χρόνο πίσω και περιγράφουν τα παιδικά χρόνια του Γιάννη Στουρνάρα στην Κρητη...

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα χωριά της επαρχίας Αμαρίου, που κατάγεται η μητέρα του. Ορισμένοι, μάλιστα, χαριτολογώντας σχολιάζουν ότι αν μιλήσουν είναι δυνατόν ο «τσάρος»… ειδικά αυτούς τους καιρούς, να τους καλέσει «να πληρώσουν και φόρο… ομιλίας!»

Στο χωριό της μητέρας του Φωτεινής Δασκαλάκη στους Λαμπιώτες, ο υπουργός, κατά τις μαρτυρίες κατοίκων, δεν εμφανίστηκε ποτέ, ενώ στο κοντινό Καλογέρου, από όπου έφυγε η γιαγιά του Παρασκευή, «πήγε μόνο μια φορά και τότε παιδάκι 5 με 6 χρονών μαζί με τη γιαγιά». Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν τον ξαναείδαν…

Tο πατρικό σπίτι της μάνας του Γιάννη Στουρνάρα έχει γίνει ερείπια στη γειτονιά. «Θυμάμαι τη Φωτεινή», αναπολεί ο Γιάννης Κοτζαμπασάκης 70 χρονών στου Καλογέρου, «εγώ παιδί με κοντά παντελόνια και αυτή μεγαλύτερη, κοπέλα. Ήμασταν και συγγενείς! Αξέχαστα, μια μέρα οι συγγενείς από το χωριό μου έδωσαν τρόφιμα, άλλοι λάδι, άλλοι αλεύρι, κρασί και δε θυμάμαι τι άλλο ήταν στα βουργιάλια, τα έβαλα στο γάϊδαρο και πήγα στους Λαμπιώτες. Δεν ξεχνώ το σπίτι που ήταν η οικογένεια της χωριανής μας της Παρασκευής: Μπήκα σε ένα σπίτι χαμηλό με μεσοδόκια και λεπίδα στη σκεπή και είχε ένα φούρνο στην αυλή…»

Οι άνθρωποι στου Καλογέρου, ωστόσο, παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξη της οικογένειας, ιδιαίτερα δε της Φωτεινής που μετά τον πόλεμο έφυγε για την Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη μέχρι τότε μίζερη ζωή της στο χωριό.

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που μένουν ως και σήμερα, του Κώστα Δραμιτινού ή Γιασόκωστα όπως βρισκόταν, για τις προόδους που επιτύγχανε στις σπουδές ο γιος της Φωτεινής Γιάννης Στουρνάρας. Έλεγε βλέποντας το μικρό παιδάκι στο χωριό: «Θα το θυμηθείτε, αυτό το κοπέλι θα γίνει μέγας και τρανός!»

Πηγή:madeincreta
Read more »

Ηράκλειο: Πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών του ΤΕΙ

Πορεία προς την περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Ηράκλειο, μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, πραγματοποίησαν, σήμερα το μεσημέρι, φοιτητές του τμήματος «Πολιτικών Δομικών Έργων» της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και το ενδεχόμενο κατάργησης και συγχώνευσης της σχολής τους με τη Σχολή των Φυσικών Πόρων, στα Χανιά.
Σε ψήφισμα που επέδωσαν στην περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητούν την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και ωρομίσθιων καθηγητών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τη λειτουργία του τμήματος.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι «όποια απόφαση κι αν ληφθεί για ενδεχόμενη μεταφορά του τμήματος, είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου, θα απορριφθεί στην πράξη από τους ίδιους τους σπουδαστές».
Στο μεταξύ, φοιτητές του τμήματος «Εφαρμοσμένης πληροφορικής και πολυμέσων» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΤΕΙ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Read more »

Ηράκλειο: Εγκαίνια σύγχρονων σχολικών αιθουσών προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ

Έξι σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ, στο Λύκειο Ασημίου και στο Γυμνάσιο Γέργερης του Ηρακλείου εγκαινιάστηκαν σήμερα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την χαρά του για τα εγκαίνια και τη χρήση των αιθουσών, ως χώρων δημιουργίας και εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στις δράσεις που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης αλλά και τις υποδομές στις τοπικές κοινωνίες. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα είπε ότι η Περιφέρεια ενώνει την φωνή της και συστρατεύεται με τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών να παραμείνουν ανοιχτά σχολεία και οι θεσμοί στην ύπαιθρο.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος που τέλεσε και τον αγιασμό, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, η πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, τοπικοί φορείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Ρέθυμνο: Εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου

Εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου συνδιοργανώνουν το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Οι ταινίες απευθύνονται κυρίως στον μαθητικό πληθυσμό και θα προβληθούν στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα προβληθούν οι ταινίες: «Πόλεμος των κουμπιών», «Η σουσουράδα», «Νικόστρατος ένα ξεχωριστό καλοκαίρι».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

26 Φεβ 2013

Χανιά: Καλλιεργούσε κάνναβη στην αυλή του σπιτιού του

Σε χώρο καλλιέργειας κάνναβης είχε μετατρέψει την αυλή του σπιτιού του στο χωριό Καλύβες του δήμου Αποκορώνου Χανίων, ένας 39χρονος που έπεσε στο δόκανο των αρχών.
Με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και παρουσία δικαστικού λειτουργού, αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι και την αυλή του 39χρονου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 22 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 11 έως 30 εκατοστά και 22 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και ογδόντα σπόροι κάνναβης, μέσα σε ένα μεταλλικό διαχωριστή κάνναβης (τρίφτη). Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Βάμου.

 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιεράπετρα και διήμερο κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν, για αύριο, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία δημαρχείου της Ιεράπετρας, μαζικοί φορείς της πόλης «προκειμένου να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας» για τη διατήρηση του Τμήματος του ΤΕΙ και για την αυτοτέλεια και αναβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης.
Εξάλλου, ο δήμος Ιεράπετρας ανακοίνωσε πως θα μείνουν κλειστές για το κοινό οι υπηρεσίες του δήμου την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς ανταποκρίνεται «στο αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης ΤΕΙ Κρήτης, για αναστολή των υπηρεσιών του δήμου, προκειμένου να καταστεί σαφής προς κάθε κατεύθυνση η ομόθυμη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος στην πόλη μας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου «η ενέργεια αυτή αποτελεί ελάχιστη εκδήλωση συμμετοχής στον αγώνα και ανάδειξης της αγωνίας της τοπικής κοινωνίας μας για τις άδικες, απρόκλητες και αναιτιολόγητες αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, που πλήττουν το δήμο μας».
Read more »

Χανιά: Συνεργασία Κρήτης και Κύπρου για την προώθηση του ελαιολάδου

Δίκτυο επιχειρήσεων προϊόντων ελαιόλαδου, το οποίο θα έχει ως κύριο σκοπό, τη διάθεση φαγητών και εδεσμάτων που θα παρασκευάζονται αποκλειστικά με τη χρήση ελαιόλαδου, πρόκειται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Κρήτη και την Κύπρο.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), το δίκτυο θα ιδρυθεί στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση της Ποιότητας και Βελτίωση της Εμπορίας του Ελαιόλαδου», το οποίο έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου και θα υλοποιηθεί από τον ΣΕΔΗΚ και το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου. Βασικοί στόχοι του δικτύου αυτού θα είναι η ανάδειξη, προβολή και προώθηση του ελαιόλαδου, των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση του, η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων της Κρήτης και της Κύπρου και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών γεωργικών και τουριστικών προϊόντων των δύο περιοχών.
Μέλη του Δικτύου θα είναι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία ταχυφαγεία που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου στην παρασκευή όλων των φαγητών που προσφέρουν.
Επιχειρήσεις εμπορίας ελαιόλαδου, όπως συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών ή ιδιώτες εμπόρων που διαθέτουν ελαιόλαδο χύμα ή τυποποιημένο, καθώς και επιχειρήσεις διάθεσης ελαιοεδεσμάτων όπως εργαστήρια και καταστήματα παραγωγής και διάθεσης ελαιοεδεσμάτων όπως αρτοσκευασμάτων, γλυκών και άλλων εδεσμάτων που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Βασικές υποχρεώσεις όσων συμμετέχουν στο δίκτυο θα είναι η αποκλειστική χρήση παρθένου η έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην παρασκευή όλων ανεξαιρέτως των φαγητών, τηγανητών, εδεσμάτων και άλλων παρασκευασμάτων που παράγουν ή διαθέτουν και η αποδοχή εσωτερικών ελέγχων που θα γίνονται για την τήρηση της αποκλειστικής χρήσης ελαιόλαδου.


 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Ρέθυμνο: Εκστρατεία ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων

Εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιοκτησία ζώου αποφάσισε να ξεκινήσει το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του αριθμού των αδέσποτων στην πόλη δεδομένου πως παρατηρείται το φαινόμενο, το μεγαλύτερο ποσοστό αδέσποτων σκύλων που κυκλοφορεί στο Ρέθυμνο να είναι εγκαταλελειμμένα σκυλιά από ιδιοκτήτες που τα άφησαν στην τύχη τους. Για το λόγο αυτό δήμος και ο φιλοζωικός σύλλογος καλούν όσους ενδιαφέρονται για έναν «τετράποδο φίλο» πριν αγοράσουν ή υιοθετήσουν ένα σκύλο, να λάβουν υπόψη τους την ευθύνη και τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση από πλευράς του Δήμου Ρεθύμνης, οι ιδιοκτήτες ζώων είναι υπεύθυνοι, μεταξύ άλλων, «για τη σήμανση και καταγραφή του ζώου τους, για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας και την ενημέρωση του κτηνίατρου για τυχόν μεταβολές, καθώς και για την τοποθέτηση σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μιας μεταλλικής κονκάρδας».
Η παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων (όπως και σειράς άλλων που προβλέπει η σχετική ανακοίνωση του δήμου) από πλευράς ιδιοκτητών σκύλων, επιφέρει, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, σημαντικά διοικητικά πρόστιμα, αλλά και ποινικές κυρώσεις, ενώ ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα.
  


Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Ρέθυμνο: Αθώοι οι πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για την επιχείρηση στα Ζωνιανά το 2007

Αθωώνει τους τρεις πρώην αξιωματικούς τής ΕΛ.ΑΣ η σημερινή απόφαση τού Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος.
Η υπόθεση, που είχε συγκλονίσει τη χώρα μετά την αποτυχημένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στις 5 Νοεμβρίου 2007, στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου, με το βαρύ τραυματισμό τού ειδικού φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, και τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ακόμα συναδέλφων του, «ξύπνησε» μνήμες σήμερα, στη δικαστική αίθουσα του δικαστικού μεγάρου.
Οι απολογίες των πρώην αξιωματικών, οι οποίοι αρνήθηκαν ότι ενήργησαν με δόλο, έπεισαν τον εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε: «την απαλλαγή των τριών αξιωματικών που βαρύνονταν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, με σκοπό τη βλάβη τού κράτους και το όφελος τού συλληφθέντα». Οι δικαστές αποδέχθηκαν πλήρως την πρόταση τού εισαγγελέα, που εκτίμησε ότι από τις πράξεις τους δεν προκύπτει δόλος. Ωστόσο, ο εισαγγελέας τής έδρας, επισήμανε πως: «…θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία 'έκθεσης των αστυνομικών που συμμετείχαν σε κίνδυνο', όμως δεν είναι δυνατή η μεταβολή τής κατηγορίας».
  


Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Περιφέρεια - πρότυπο στην καταπολέμηση των κουνουπιών η Κρήτη

Ως Περιφέρεια πρότυπο για λήψη έγκαιρων μέτρων πρόληψης- καταπολέμησης των κουνουπιών χαρακτηρίστηκε η Περιφέρεια Κρήτης σε πανελλήνια συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ των στελεχών των 13 Περιφερειών, παρουσία του Υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, της γενικής γραμματέας του ίδιου Υπουργείου Χριστίνας Παπανικολάου, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη, της Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινού,  και διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Υγείας.

Στη σύσκεψη, για την οργάνωση της νέας «εκστρατείας» προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και οι διευθυντές υγείας αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια για τις καινοτόμες δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα αυτό δίνοντας έμφαση στην παραγωγή και στην θετική απήχηση που έχει η παραγωγή τηλεοπτικού σποτ.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας έδειξαν ενδιαφέρον και ζήτησαν από τον παριστάμενο διευθυντή δημόσιας υγείας Κρήτης Νίκο Καμπάνη να τους δοθεί από την Περιφέρεια Κρήτης το δικαίωμα να διασκευάσουν το λογότυπο, και να χρησιμοποιήσουν το τηλεοπτικό σποτ στα μέσα ενημέρωσης των περιοχών τους.

Το συγκεκριμένο σποτ στο οποίο «πρωταγωνιστούν» μικρά παιδιά εκπέμπει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους για την πρόληψη και καταπολέμηση των κουνουπιών ενώ η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει επισημάνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες χρήζουν επιβράβευσης και περαιτέρω διάδοσης.



www.protothema.gr
Read more »

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα ευρήματα του Nordic Explorer σε Ιόνιο και Κρήτη

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη και επιχειρησιακά σημαντική φάση του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ για την ανίχνευση υδρογονανθράκων, με την επιστροφή στο λιμάνι της Πάτρας, του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS.

Το Nordic Explorer εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι όμως το αναμενόμενο, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.


www.protothema.gr
Read more »

25 Φεβ 2013

Ηράκλειο: Δωρεάν 20 τόνοι πρώιμων κηπευτικών από την Ιεράπετρα θα μοιρασθούν στην Αθήνα

Περίπου 20 τόνοι πρώιμων κηπευτικών θα μεταφερθούν από την Ιεράπετρα και θα μοιραστούν δωρεάν την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, σε Κοινωνικά Παντοπωλεία δήμων της Αττικής για να δοθούν σε ανθρώπους που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις κοινωνικές δομές των δήμων.

Τα κηπευτικά θα μοιραστούν στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Τετάρτης μετά τις οκτώ, μετά από συνεννόηση που έχει γίνει με Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων της Αττικής. Την αποστολή αλληλεγγύης οργανώνουν ο δήμος Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, τα δημοπρατήρια, οι έμποροι, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένοι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας και έρχεται σε συνέχεια προγενέστερων αντίστοιχων ενεργειών.
Read more »

Νεαρός άνδρας βρέθηκε νεκρός στις τουαλέτες του ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Νεκρός στις τουαλέτες του ΚΤΕΛ Ηρακλείου βρέθηκε χθες το βράδυ ένας νεαρός άνδρας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, από μια καθαρίστρια. 'Αμεσα έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και γιατρός διαπίστωσε τον θάνατο του άνδρα, που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν χρήστης ναρκωτικών.

 
Ο νεαρός είχε φθάσει στο Ηράκλειο νωρίτερα από άλλο σημείο της Κρήτης, όπως καταδείκνυε εισιτήριο που βρέθηκε πάνω του, ενώ η εξακρίβωση της ταυτότητάς του αναμένεται να ρίξει φως στο ενδεχόμενο σύνδεσης του περιστατικού αυτού, με άλλη υπόθεση που απασχολεί την Αστυνομία.
Read more »

Δωρεάν εμβολιασμός απόρων παιδιών και εφήβων, στην Κρήτη

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ξεκινάει προσπάθεια με στόχο την καταγραφή των πληθυσμιακών ομάδων, απόρων και ανασφαλίστων, ώστε να επιτευχθεί ο δωρεάν εμβολιασμό τους.
Ήδη αρμόδιοι από την τοπική αυτοδιοίκηση, τον χώρο της υγείας και την αντιπεριφέρεια, με τη συμμετοχή και της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρίας Λιονή διαμορφώνουν τον τρόπο και τη μεθοδολογία για το Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει σε πληθυσμούς των απόρων και ανασφαλίστων παιδιών και εφήβων νομίμως και μη διαμενόντων στο Ρέθυμνο καθώς και αυτών που δεν είναι σε θέση να έχουν υγειονομική περίθαλψη.
Σημαντική συμβολή στην προσπάθεια θα έχουν οι κοινωνικές δομές, Βοήθεια στο σπίτι, Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι ανταποκριτές του ΟΓΑ των δήμων του νομού Ρεθύμνου.
Read more »

Η πολλή τηλεόραση κάνει τα παιδιά αντικοινωνικά

Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αντικοινωνική, επιθετική και εγκληματική συμπεριφορά όταν γίνουν ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Οτάγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπομπ Χάνκοξ του Τμήματος Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", μελέτησαν περίπου 1.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως 15 ετών, γεννημένα κατά το 1972-73.
Η μελέτη έδειξε ότι όσα παιδιά παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση, είχαν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αντικοινωνική προσωπικότητα και να καταδικαστούν για κάποια εγκληματική συμπεριφορά μετά την ενηλικίωσή τους και έως τα 26 χρόνια τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν κατά περίπου 30% με κάθε παραπάνω ώρα που ως παιδιά περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση μέσα στην ημέρα.
Αυτή η αυξημένη πιθανότητα αφορούσε τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια και αποτελούσε ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειας, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών, ο βαθμός γονικού ελέγχου κ.α.
«Τα παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, είναι πιθανότερο στη συνέχεια να εκδηλώσουν αντικοινωνική συμπεριφορά και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους», δήλωσαν οι ερευνητές. «Η αντικοινωνική συμπεριφορά αποτελεί μείζον πρόβλημα για την κοινωνία. Μολονότι δεν υποστηρίζουμε ότι η τηλεόραση προκαλεί όλη την αντικοινωνική συμπεριφορά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να μειώσει τα ποσοστά της αντικοινωνικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο Χάνκοξ.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τα παιδιά να μην βλέπουν πάνω από μία έως δύο ώρες τηλεόραση ποιοτικής τηλεόρασης τη μέρα.




Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Λασίθι: Τη δημιουργία Εθνικού Απελευθερωτικού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα διώξει τους δανειστές, ζήτησε ο Π. Καμμένος

Την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου Εθνικού Απελευθερωτικού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα διώξει τους δανειστές, θα σταματήσει τις πολιτικές της βαριάς φορολόγησης, που αυξάνουν την ύφεση και θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης, επισήμανε μιλώντας σήμερα στον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε την πόλη και ενημερώθηκε για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή. Επίσης, παραβρέθηκε σε συνέλευση φοιτητών του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου, όπου είχε εκτεταμένο διάλογο μαζί τους για τα θέματα της Παιδείας και για την απομάκρυνση των τμημάτων του ιδρύματος από την πόλη, απομάκρυνση για την οποία εκδήλωσε την κάθετη αντίθεσή του.
Σε δηλώσεις του, μετά τις επαφές του με τοπικούς φορείς, ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στην κυβέρνηση μίλησε «για συμμαχία του μαύρου μετώπου», σχετικά δε με τα προβλήματα της περιοχής, σημείωσε πως «το Λασίθι είναι ένας νομός απομονωμένος, που κάποτε ο ινστρούκτορας του κ. Στουρνάρα, ο Κ. Σημίτης τον είχε αποκαλέσει "στου διαόλου τη μάνα"». Δεν είναι, όμως, οι εσχατιές της Ελλάδος στου "διαόλου τη μάνα", είναι οι περιοχές εκείνες οι οποίες μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη, μπορούν να διασφαλίσουν το αύριο, είπε και σημείωσε ότι πρόκειται για έναν τουριστικό νομό, έναν νομό με πρωτογενή παραγωγή, που αυτήν τη στιγμή δέχεται την επίθεση της νέας τάξης πραγμάτων. Παράλληλα αναφέρθηκε στο κλείσιμο των νοσοκομείων στην Ιεράπετρα και τη Σητεία και στη μεταφορά τμημάτων των ΤΕΙ, λέγοντας ότι «η δυνατότητα παροχής ζωής κατά τους χειμερινούς μήνες συνεχώς μειώνεται».
Ο Π. Καμμένος μίλησε για την «τεράστια επίθεση», που δέχονται οι εργαζόμενοι, για δε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι «κρατούν τον τουρισμό και υπηρετούν τον "Ξένιο Δία"», σημείωσε ότι με απόφαση της τρόικας, που εκτελεί η κυβέρνηση, θα αποκοπούν από τη δυνατότητα να λαμβάνουν τον χειμώνα το επίδομα ανεργίας, την ίδια στιγμή, κατά την οποία δουλεμπορικά γραφεία από τα Βαλκάνια, εγκαθίστανται για να φέρουν εργαζόμενους των 200 ευρώ.
Ακόμη ανέφερε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουν στην ανάπτυξη της παραμεθορίου, ιδιαίτερα των νομών εκείνων με φυσική κληρονομιά, όπως ο νομός Λασιθίου, προσθέτοντας ότι το αθηνοκεντρικό κράτος, αντί να κοιτά να κλείνει τις υποδομές σε αυτούς εδώ τους νομούς, θα πρέπει να τις ενισχύει, προκειμένου να μην φεύγουν τα παιδιά μετανάστες, να έρχονται εδώ περισσότεροι εργαζόμενοι και να μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη, μια ανάπτυξη, που, όπως υπογράμμισε, δεν έρχεται με τη βαριά φορολογία, που επιβάλουν η τρόικα και οι εσωτερικοί της υπηρέτες.
Επίσης έκανε λόγο για «χαμηλόβαθμους και υψηλόβαθμους υπαλλήλους της τρόικας, που λειτουργούν, όπως ακριβώς η Γκεστάπο την εποχή της Γερμανικής Κατοχής», υποστηρίζοντας ότι «αυτό που επιδιώκουν να κάνουν σήμερα είναι να εξαθλιώσουν τον Έλληνα εργαζόμενο, να δημιουργούν περισσότερους ανέργους, να κλείνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να επιτύχουν αυτό που εκείνοι περιγράφουν στις εκθέσεις τους, δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση, αυτό που υπέγραψαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος».
Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, «η λύση είναι μία, η δημιουργία ενός μεγάλου Εθνικού Απελευθερωτικού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα διώξει τους δανειστές, θα σταματήσει τις πολιτικές της βαριάς φορολόγησης που αυξάνουν την ύφεση και θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης».
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη και με καθηγητές του ΤΕΙ και σπουδαστές, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση στο Νοσοκομείο της πόλης με τον διοικητή του Αλέξανδρο Μαυρικάκη και εκπροσώπους του Συλλόγου των εργαζομένων του ιδρύματος και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου. Επίσης μίλησε στους εργαζόμενους, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλη Πεπόνη και τέλος επισκέφθηκε τα ΤΕΙ, όπου συνομίλησε με σπουδαστές και καθηγητές.

 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Χανιά: Ελεύθεροι με περιορισμούς οι γονείς-δεσμώτες

Ελεύθεροι αλλά με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον Ανακριτή Χανίων οι δύο αλβανικής υπηκοότητος γονείς οι οποίοι έδεναν το 12χρονο γιό τους με αλυσίδες μέσα στο σπίτι τους στην περιοχή της Χαλέπας.

Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται δύο φορές το μήνα στις Αρχές και τους έχει απαγορευτεί και η έξοδος από τη χώρα.

Την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού την έχει αναλάβει ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και κοινωνική λειτουργός από το Δήμο Χανίων.


www.zougla.gr
Read more »

Χανιά: Απαλλαγή, για την 38χρονη που σκότωσε την 14χρονη κόρη της

Κρίνοντας ότι έχει το ακαταλόγιστο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων απάλλαξε σήμερα μια 38χρονη γυναίκα από την Αλβανία, που τον Απρίλιο του 2012 είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, όταν με τα ίδια της τα χέρια έπνιξε την 14χρονη τότε κόρη της, μέσα στο σπίτι που έμενε, στην οδό Σταμαθιουδάκη, στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει βάζοντας στο λαιμό της ένα μαχαίρι.
Το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό τής υπεράσπισης της κατηγορούμενης, ότι τέλεσε την πράξη της ενώ είχε το ακαταλόγιστο, δηλαδή ότι βρισκόταν σε διατάραξη των πνευματικών της λειτουργιών, λόγω και των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Επίσης, αποφασίστηκε η γυναίκα να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική. Η κατηγορούμενη σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έκλαιγε και επανέλαβε ό,τι και στις αρχικές της καταθέσεις, ότι δηλαδή δεν θυμόταν τίποτα από όσα είχαν συμβεί το μοιραίο πρωινό της 4ης Απριλίου 2012.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η κατηγορούμενη την ώρα που αφαιρούσε τη ζωή από το ίδιο της το παιδί δεν ήξερε τι έκανε και ζούσε σε μία άλλη πραγματικότητα.
Την απαλλαγή της κατηγορούμενης είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας, κάνοντας λόγο για νοσηρή διατάραξη κατά τη διάρκεια της πράξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα τιμωρείται μία ζωή, σκοτώνοντας με τα ίδια τα χέρια της την κόρη της.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της γυναίκας υποστήριξε ότι η πελάτης του είχε βαρύτατο ψυχολογικό ιστορικό κι ενώ ζήτησε υποστήριξη δεν την είχε από πουθενά, πέφτοντας σε κατάθλιψη και σταματώντας να παίρνει τα φάρμακά της.
Παράλληλα, η τελευταία πραγματογνωμοσύνη, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της σε ψυχιατρικό κατάστημα έδειξε σχιζοφρένεια, αποδεικνύοντας ότι η γυναίκα που δολοφόνησε το άτυχο κορίτσι την ώρα της πράξης ήταν ένας άλλος εαυτός της.
Το τραγικό περιστατικό είχε συμβεί στο σπίτι, όπου διέμενε η οικογένεια στο Ρέθυμνο, την ώρα που ο πατέρας της κοπέλας βρισκόταν στην εργασία του.
Επιστρέφοντας, μαζί με το μικρότερο παιδί της οικογένειας βρέθηκε μπροστά στο άψυχο σώμα της κόρης του και τη βαριά τραυματισμένη σύζυγό του, η οποία μάλιστα ήταν και αυτή που του άνοιξε την πόρτα.
Η 38χρονη είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σε σοβαρή κατάσταση με τραύμα στο λαιμό από μαχαίρι, ενώ σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος τής 14χρονης επήλθε από ασφυξία.


 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Ισραηλινές επιχειρήσεις «βάζουν στο μάτι» Κρήτη και βόρεια Ελλάδα

Την ισραηλινή βούληση για στήριξη της Ελλάδας, προκειμένου να γίνει κόμβος μεταφοράς του αερίου προς την ΕΕ, μέσω αγωγού ή σε υγροποιημένη μορφή, εξέφρασε ο πρέσβης του Ισραήλ, Άρι Μέκελ.

Από το βήμα του διεθνούς ενεργειακού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Μέκελ τόνισε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να εξελιχθούν σε περιφερειακή δύναμη, που θα κατευθύνει τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι ισραηλινές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για έρευνες όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τη διαμετακόμιση του αερίου της ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ, τονίζοντας, ότι τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο μεταφοράς θα λάβουν οι δύο χώρες-παραγωγοί.


www.protothema.gr
Read more »

23 Φεβ 2013

Εγκαινιάστηκε η Κινητή Μονάδα Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Η δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας, κάνοντας πράξη την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στους δημότες της, εγκαινίασε σήμερα μια νέα δομή στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: την Κινητή Μονάδα Πρόληψης-Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Η Κινητή Μονάδα Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας επισκέπτεται όλα τα τοπικά διαμερίσματα και τους οικισμούς, διενεργώντας δωρεάν εξετάσεις σε όσους κατοίκους το επιθυμούν και ενημερώνοντάς τους σχετικά με θέματα πρόληψης για την καλύτερη προάσπιση της υγείας τους. Πρόκειται για μια ακόμα προγραμματική δέσμευση της δημοτικής αρχής Μινώα Πεδιάδας που μετουσιώθηκε σε έργο, δίνοντας υπόσταση στην έννοια της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό του δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, τα εγκαίνια της Κινητής Μονάδας Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης, ο τέως βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Στρατάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη των συμβουλίων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων, σωματείων και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με το σύνθημα "ΑξίΖΩ" και βασιζόμενη στο τρίπτυχο "πληροφόρηση, πρόληψη, προστασία", η δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας προχώρησε στη δημιουργία της Κινητής Μονάδας Υγείας με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και με γνώμονα ότι η παροχή φροντίδας υγείας πρέπει να είναι προσιτή σε όλους.

»Έτσι, η Κινητή Μονάδα Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στελεχωμένη με το κατάλληλα εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό, επισκέπτεται όλα τα χωριά του δήμου, διενεργώντας εξετάσεις στους κατοίκους και ενημερώνοντάς τους γύρω από θέματα υγείας. Η δράση της Μονάδας δίνει μια αναπτυξιακή προοπτική στις παρεχόμενες ιατρικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τις δύο κεντρικές μονάδες ιατρικής φροντίδας του δήμου μας, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Παράλληλα, η Κινητή Μονάδα Υγείας του δήμου παρέχει εκπαιδευτικό έργο πάνω σε θέματα βασικών αρχών αγωγής υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

»Στη μέχρι τώρα λειτουργία της Κινητής Μονάδας Πρόληψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, έχουν ήδη εξεταστεί 1.700 άτομα στους οικισμούς και στα σχολεία του δήμου μας. Συγκεκριμένα, στους τέσσερις μήνες λειτουργίας της Μονάδας, έχουν εξεταστεί 800 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου, καθώς και 900 δημότες στα χωριά της ευρύτερης περιοχής μας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνέδραμαν για να γίνει πράξη η δημιουργία της μονάδας, τα υπηρεσιακά στελέχη για τη μέχρι τώρα λειτουργία της, καθώς και τους διευθυντές και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας Αρκαλοχωρίου και Καστελλίου για την ουσιαστική συνεργασία τους».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπεύθυνος συντονισμού της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Υγείας κ. Αντώνης Χρονάκης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα υγείας, ιατρός και διευθυντής ΕΣΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς, στη φιλοσοφία ίδρυσης και στις δράσεις της μονάδας.

Η Κινητή Μονάδα Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, τόσο σε αυτούς που έχουν όσο και σε αυτούς που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν παθολογικά ή διάφορα άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα υγείας. Στον υγιή πληθυσμό προωθούνται προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης, κοινωνικής φροντίδας και συμβουλευτικής μέριμνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης. Το προσωπικό της Μονάδας Υγείας του Δήμου διατηρεί αρχεία με το ιατρικό ιστορικό των πολιτών που υποβάλλονται σε εξετάσεις, με σκοπό τη συνεχή παρακολούθησή τους.

Στην πρώτη φάση των περιοδειών της μονάδας, πραγματοποιούνται ηλεκτροκαρδιογραφήματα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση δείκτη μάζας σώματος (μέτρηση ύψους και βάρους), μέτρηση σακχάρου και μέτρηση SO2 (κορεσμού οξυγόνου) σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, λαμβάνεται οικογενειακό, ατομικό και κλινικό ιστορικό από κάθε εξεταζόμενο, προκειμένου να δημιουργηθεί βάση δεδομένων για την παρακολούθησή του. Όλες οι εξετάσεις γίνονται εντελώς δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα περιοδειών της Κινητής Μονάδας Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους απλώς καλώντας την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στο τηλέφωνο 28910 23235. Για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργούνται στους δημότες, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας συνεργάζεται με τα Κέντρα Υγείας Αρκαλοχωρίου και Καστελλίου.
Read more »

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τρόμος από ληστεία και διαρρήξεις στη Βιάννο

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων στα χωριά της Βιάννου στο Ηράκλειο έχουν αναστατώσει τους κατοίκους, που ζητούν από την Αστυνομία να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της! Μέσα σε λίγες ώρες, μια γυναίκα έπεσε θύμα ληστών και τέσσερα σπίτια έγιναν στόχοι διάρρηξης.

Στην περιοχή της Εμπάρου, δύο άγνωστοι με καλυμμένα χαρακτηριστικά είχαν στήσει ενέδρα έξω από τα γραφεία του γυναικείου συνεταιρισμού και, μόλις είδαν να βγαίνει μια 42χρονη, της επιτέθηκαν, τη χτύπησαν στο κεφάλι και άρπαξαν την τσάντα και το ρολόι της! Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν και όλα δείχνουν ότι πίστευαν πως το θύμα τους θα είχε στην τσάντα τα έσοδα από μια έκθεση που είχε γίνει στον συνεταιρισμό.

Τις ίδιες ώρες, οι κακοποιοί εξαπέλυσαν μπαράζ διαρρήξεων στα χωριά της περιοχής. Στην Έμπαρο, άρπαξαν 600 ευρώ από ένα σπίτι που διέρρηξαν, στο Κατωφύγι άλλα 500 ευρώ, ενώ στο Μηλιαράδο και στη Μάρθα όπου «χτύπησαν» άλλα δυο σπίτια, πήραν συνολικά άλλα 1.500 ευρώ.


www.protothema.gr
Read more »

Ηράκλειο: Νεκρός 35χρονος με τραύματα από τσεκούρι

Ένα πραγματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στο Ηράκλειο με έναν νεαρό άνδρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν 35χρονο Ελληνικής υπηκοότητας, άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος πιθανότατα από... τσεκούρι στα Νταμάρια στις Πατέλλες ενώ λίγο αργότερα κατέληξε!

Άγνωστο πως, ο νεαρός άνδρας εντοπίστηκε λιπόθυμος στην περιοχή, και συγκεκριμένα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα μέσα στο Νταμάρια ενώ στο σημείο έσπευσε αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.
Ο άτυχος άνδρας δεν άντεξε όμως και υπέκυψε στα τραύματά του.


www.protothema.gr
Read more »

Ηράκλειο: Έληξε η κατάληψη των γραφείων της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Αργά χθες το βράδυ έληξε, ύστερα από τρεις ημέρες, η κατάληψη των γραφείων της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης από κατοίκους και φορείς του Λασιθίου, που ζητούσαν να σταματήσει η υποβάθμιση του νομού τους.

Η λήξη της κατάληψης αποφασίστηκε από τις επιτροπές αγώνα των Λασιθιωτών μετά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ, Αντώνη Γρηγοράκη για το αυτοδιοίκητο των νοσοκομείων της Σητείας και της Ιεράπετρας, τις δεσμεύσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργου Δεικτάκη, καθώς και τα ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα αιτήματα τους . 


www.zougla.gr



Read more »

H ΕΡΤ θα μεταδίδει τους αγώνες της Formula 1

Το κρατικό κανάλι όπως όλα δείχνουν (αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση) θα μεταδίδει φέτος αλλά και το 2014 τους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος  Formula 1. Όπως φαίνεται το πακέτο του κορυφαίου θεσμού ήταν δελεαστικό και η ΕΡΤ «τσίμπησε» την ευκαιρία για να προσφέρει ένα ακόμα ποιοτικό πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα.

Να σημειώσουμε, ότι τα προηγούμενα 12 χρόνια η μετάδοση των αγώνων γινόταν από τον Alpha με εξαίρεση το 2009, οπότε και ο ΑΝΤ1 προσπάθησε να εντάξει στο δυναμικό του το πρόγραμμα, αλλά χωρίς επιτυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, η ΕΡΤ θα μεταδώσει όλες τις «μάχες» τους πρωταθλήματος που φτάνουν σε σύνολο τις 20 (παίζει ο αγώνας στην Τουρκία). Από αυτούς τους αγώνες, σε μαγνητοσκόπηση θα μεταδίδονται όσοι δεν διεξάγονται μεσημέρι ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μεταδίδονται ζωντανά. Για παράδειγμα, το γκραν πρι της Αυστραλίας που είναι πρωινό θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο, αυτό της Ισπανίας που διεξάγεται μεσημέρι, ζωντανά κ.ο.κ. Η συμφωνία περιλαμβάνει μετάδοση αγώνων την Κυριακή (οι κατατακτήριες δοκιμές δεν θα μεταδίδονται το Σάββατο) ενώ θα υπάρχει και ενημερωτική εκπομπή διάρκειας μιας ώρας πριν την έναρξη του κάθε γκραν πρι.

Να θυμίσουμε πως η ΕΡΤ έχει αγκαλιάσει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αφού από το 2005 μέχρι και πέρυσι (με εξαίρεση το 2009) μετέδιδε αποκλειστικά τους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι (WRC).

Αγωνιστικό Πρόγραμμα Formula 1
17 Μαρτίου Grand Prix Αυστραλίας
24 Μαρτίου Grand Prix Μαλαισίας
14 Απριλίου Grand Prix Κίνας
21 Απριλίου Grand Prix Μπαχρέιν
12 Μαΐου Grand Prix Βαρκελώνης
26 Μαΐου Grand Prix Μονακό
9 Ιουνίου Grand Prix Καναδά
30 Ιουνίου Grand Prix Μ. Βρετανίας
7 Ιουλίου Grand Prix Γερμανίας  
21 Ιουλίου –* 
28 Ιουλίου Grand Prix Ουγγαρίας
25 Αυγούστου Grand Prix Βελγίου
8 Σεπτεμβρίου Grand Prix Ιταλίας
22 Σεπτεμβρίου Grand Prix Σιγκαπούρης
6 Οκτωβρίου Grand Prix Ν. Κορέας
13 Οκτωβρίου Grand Prix Ιαπωνίας
27 Οκτωβρίου Grand Prix Ινδίας
3 Νοεμβρίου Grand Prix Αμπού Ντάμπι
17 Νοεμβρίου Grand Prix ΗΠΑ
24 Νοεμβρίου Grand Prix Βραζιλίας
*Δεν είναι σίγουρο αν θα διεξαχθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία αγώνας
 www.zougla.gr
Read more »

Παγκρήτια σύσκεψη πολυτέκνων για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

Για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν στους κυβερνώντες συζήτησαν σήμερα στο Ηράκλειο οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων από όλη την Κρήτη στο πλαίσιο παγκρήτιας σύσκεψης στα γραφεία του Συλλόγου.

Στις σκέψεις των πολυτέκνων είναι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ανά νομό, ενώ πάντα υπάρχει ο σχεδιασμός για μία παγκρήτια κινητοποίηση.

Πηγή: cretalive.gr
Read more »

Τριπλό «χαστούκι» για 100.000 τραπεζικούς υπαλλήλους

Τριπλό σοκ για μισθούς, θέσεις εργασίας και συντάξεις φέρνουν για 100.000 τραπεζικούς υπαλλήλους οι αλλαγές που προωθούνται στις συλλογικές τους συμβάσεις.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο προς κατάργηση είναι δύο επιδόματα (γάμου και ισολογισμού) ενώ στο τραπέζι βρίσκονται οι απολύσεις αλλά και το ύψος των συντάξεων.
Η εξέλιξη που αποτελεί προπομπό ενός νέου γύρου μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλουν 35 ασφαλιστικά ταμεία, είναι το ότι η Αναλογιστική Αρχή απέρριψε τη μελέτη της ΟΤΟΕ για την εξαίρεση του ΕΤΑΤ από την ένταξή του στο “μεγάλο” επικουρικό των μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και πλέον δρομολογείται η ενσωμάτωσή του στο ενιαίο επικουρικό με επανυπολογισμό των παροχών του.
 
Ανατροπές έρχονται και για τους μισθούς 55.000 εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλων καθώς στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης είναι προς κατάργηση το επίδομα γάμου και το επίδομα ισολογισμού, μετά τις 15 Μαϊου που λήγει η ισχύς της σημερινής σύμβασης. 
 
Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τονίζουν οτι θα υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 20.000- 25.000 μέχρι το τέλος του 2015 και παράλληλα λουκέτο θα μπει στο 30-40% των καταστημάτων. 
 
Πηγή: newsit.gr
Read more »

Oι Τούρκοι κάνουν πάρτι στο Αιγαίο!..

Οι τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις έχουν “μεταφερθεί” από τον εναέριο στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Το “παραδοσιακό” πεδίο της εκδήλωσης τουρκικής παραβατικότητας, άλλαξε και είναι οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας πλέον που πααρουσιάζουν σημαντική αύξηση , αντιστρόφως ανάλογη με τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, που μειώνονται.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που επικαλείται σε δημοσίευμά της η Ελευθεροτυπία “οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία αυξήθηκαν κατά 332% την τελευταία τετραετία,γράφοντας κάθε χρόνο και από ένα νέο “ρεκόρ”. Αντιθέτως το ίδιο διάστημα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά βαίνουν μειούμενες”.
Πηγή: http://newsit.gr
Read more »

22 Φεβ 2013

Ηράκλειο: Έκθεση για τους αγώνες και τις προσωπικότητες της μη βίας

Έκθεση αφιερωμένη στους αγώνες και τις προσωπικότητες της μη βίας θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο από 25 έως 28 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού «Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία (ΚΧΠΒ)», που συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και συμμετέχει ο δήμος της πόλης, με τη συνεργασία των γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και του Συλλόγου Παιδαγωγών- Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης». Σύμφωνα με τους οργανωτές, το «Δίκτυο Σχολείων για τη μη-βία», που αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΚΧΠB συγκέντρωσε σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ένα πολύ πλούσιο υλικό από εικαστικές προσεγγίσεις μαθητών γύρω από το θέμα της μη-βίας και των προσωπικοτήτων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Αντιπροσωπευτική επιλογή από κάθε σχολείο θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης, ενώ το πλήθος των εργασιών θα ψηφιοποιηθεί και θα μοιραστεί σε ψηφιακή μορφή σε κάθε σχολείο που επιθυμεί να το παραλάβει. Στόχος της έκθεσης είναι η άντληση έμπνευσης για τη σημερινή στιγμή δίνοντας βαρύτητα στα έως σήμερα ιστορικά εγχειρήματα της πολιτικής ανυπακοής, της μη συνεργασίας και μη συμμόρφωσης και γενικά σε κάθε μορφή μη-βίαιου αγώνα.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη το πρωί και από σχολεία, για τα οποία έχει προβλεφθεί ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης με εικαστικά δρώμενα, παιχνίδια και θεατρικά δρώμενα αναλόγως το ηλικιακό επίπεδο, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν βαθύτερα το σκεπτικό της έκθεσης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αυτή τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, με τη συμμετοχή μαθητικών χορωδιών και ενός θεατρικού μονόπρακτου με το τίτλο «Η πορεία του αλατιού» αφιερωμένο στην πορεία του Γκάντι προς τη θάλασσα.
Read more »

Ηράκλειο: Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός από πυρκαγιά στο σπίτι του

Νεκρός εντοπίσθηκε, λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι, στο σπίτι του στην περιοχή Μαραθίτης του Ηρακλείου, πιθανότατα από αναθυμιάσεις, ένας άνδρας ηλικίας 56-60 χρονών, ο οποίος σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες ήταν γιατρός στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Όταν οι γείτονες ειδοποίησαν ότι από το σπίτι έβγαιναν καπνοί, έσπευσαν στη περιοχή δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Ηρακλείου με τον διοικητή της υπηρεσίας και πέντε άνδρες, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Οι πυροσβέστες εντόπισαν μέσα στο σπίτι τον άτυχο άνδρα νεκρό, ενώ φως στα αίτια του θανάτου του αναμένεται να ρίξει ο ιατροδικαστής, ο οποίος μετέβη άμεσα στο σημείο.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά πρέπει να προκλήθηκε χθες, πιθανόν από το τζάκι, ενώ έγινε αντιληπτή σήμερα από τους καπνούς που είδαν γείτονες.

 Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Ηράκλειο: Αντιπροσωπεία των Λασιθιωτών επισκέφθηκε τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα του Νομού Λασιθίου, που συνεχίζει την κατάληψη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, επισκέφθηκε σήμερα τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργο Δεικτάκη όπου συζητήθηκαν εκ νέου τα θέματα των Υπηρεσιών Υγείας του Νομού Λασιθίου καθώς και το θέμα των ΤΕΙ Ιεράπετρας και Αγ. Νικολάου. Ο κ. Δεικτάκης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα δίκαια αιτήματά τους , όπως είπε, στους αρμόδιους υπουργούς και υποσχέθηκε ότι θα πιέσει όσο είναι δυνατόν από την πλευρά του για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανέφερε ότι δικαιολογεί απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φοιτητών των ΤΕΙ που νιώθουν να «εκπαραθυρώνονται» και τόνισε ότι όσο περνάει από το δικό του χέρι δεν θα το επιτρέψει.
Την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Δεικτάκης θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, όσο και με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τα δύο θέματα που όπως δήλωσε, θεωρεί ότι τίθενται σε απόλυτη προτεραιότητα διεκδίκησης λύσεων. «Θα πιέσω όσο είναι δυνατόν από την πλευρά μου για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί τους ανθρώπους που θίγονται» κατέληξε ο ίδιος.


Πηγή: ΑΠΕ 
Read more »

Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην απάντησή του αναφέρει: "Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στον ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο."
“Οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών».
“Οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών».
Εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο."
Θα συνεχίσουμε τις έρευνες εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.
"Ενώ γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επωφελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων"
Πηγή: www.newsit.gr
Read more »

Φοιτητές στο Ρέθυμνο καταγγέλουν επίθεση από μέλος της Χ.Α


xrisi aygi platiΚαταγγελία για απρόκλητη επίθεση εναντίον φοιτητών και σπουδαστών που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) από μέλος της Χρυσής Αυγής, έξω από το 1ο Λύκειο Ρεθύμνου, την Τετάρτη το πρωί υπέβαλλε η γραμματεία του ΜΑΣ Ρεθύμνου. Σύμφωνα με το Flashnews, το γεγονός, όπως αναφέρουν συζητιέται σε όλους τους Συλλόγους Φοιτητών και Σπουδαστών του Ρεθύμνου, καθώς και σε σωματεία, ενώ ήδη το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Ρεθύμνου την έχει εγκρίνει ομόφωνα. Ολόκληρη η καταγγελία της Γραμματείας Ρεθύμνου του ΜΑΣ σημειώνει:
«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, έξω από το 1ο Λύκειο του Ρεθύμνου, από γνωστό τραμπούκο χρυσαυγίτη, επειδή καλούσαν τους μαθητές να κατέβουν στο δρόμο και στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο. Με εκφράσεις που θα ζήλευαν τα πιο μαύρα τσιράκια των αφεντικών, μιλούσε εξ' ονόματος των μαθητών του σχολείου, χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση μαζί τους, προκαλώντας τη χλεύη σε όλους όσοι ήταν μπροστά και άκουγαν ότι φταίνε για την ανεργία που υπάρχει, ή ότι όποιος αγωνίζεται και κατεβαίνει στο δρόμο είναι τεμπέλης. Την απάντησή του την πήρε από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου οι οποίοι έπαιρναν μαζικά τις προκηρύξεις ανεπηρέαστοι από την προσπάθεια τρομοκράτησής τους. Αυτοί είναι οι χρυσαυγίτες, εχθροί του λαϊκού κινήματος, εχθροί κάθε εργάτη-φοιτητή-μαθητή που τολμάει να σηκώνει κεφάλι και να αντιστέκεται. Τους δημιουργούν ρίγος και ανατριχίλα οι αγώνες για τα λαϊκά συμφέροντα, τους δημιουργεί ρίγος οποιαδήποτε προσπάθεια συντονισμού εργαζόμενων, μαθητών, φοιτητών, αγροτών για την αντιμετώπιση της βάρβαρης πολιτικής. Ο λαός μας έχει μνήμη και θυμάται.Κάθε αγωνιστής, κάθε ριζοσπάστης, η αγωνιζόμενη νεολαία να βγάλει συμπεράσματα από τέτοιες ενέργειες οι οποίες δεν θα μένουν αναπάντητες.Θα πάρουν την απάντησή τους από το μαζικό οργανωμένο κίνημα. Πρέπει να τους απομονώσει κοινωνικά, να μην μπορούν να βρεθούν ανάμεσα και δίπλα στους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, χωρίς να δέχονται την πολιτική κατακραυγή τους και την πολιτική απομόνωσή τους. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ και δεν θα μπορέσει να φιμώσει και να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα».



www.spirospero.gr
Read more »

ΣΥΡΙΖΑ: Να εξαιρεθούν από το χαράτσι οι πλημμυροπαθείς


syriza logo 390Οικονομική αποζημίωση και αναστολή πληρωμής φόρων και χαρατσιών στους πληγέντες από τις πλημμύρες ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι οι σημερινές πλημμύρες απέδειξαν ότι «η Αττική είναι γυμνή από υποδομές».

«Σπίτια και καταστήματα σε αυτές τις γειτονιές υπέστησαν ζημιές με την πολιτεία να παρακολουθεί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεκατισμένη από τα μνημόνια σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό να μην μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει» τονίζει η ανακοίνωση.

«Με δεδομένο την κλιματική αλλαγή και τα πρωτοφανή, έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η Αθήνα, το Λεκανοπέδιο, η Αττική χρειάζονται νέο σχεδιασμό του χώρου και των υποδομών, χρειάζονται νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο. Δυστυχώς, οι μνημονιακές κυβερνήσεις Παπαδήμου, Σαμαρά και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ το αρνούνται μέχρι να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και οι άνευ όρων και ορίων οικοδόμηση, όπως θέλουν οι "επενδυτές". Το κυρίαρχο μοντέλο "ανάπτυξης" της Αττικής έδειξε τα όρια του. Δεν μπορεί πλέον να προσφέρει τίποτε στην ποιότητα ζωής, ούτε καν στην ασφάλεια των κατοίκων. Η νεαρή κοπέλα που σήμερα έχασε τη ζωή της πηγαίνοντας στη δουλειά της είναι το κύκνειο άσμα του» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Όσοι επιμένουν στην αναπαραγωγή του, όπως η τρικομματική κυβέρνηση, είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα»

«Η νεροποντή που έπληξε την Αττική έδειξε για πολλοστή φορά πόσο επικίνδυνες είναι για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων οι τεράστιες και επί δεκαετίες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές, και μηχανισμούς παροχής βοήθειας, καθώς και η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών, η άναρχη δόμηση η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων» επισημαίνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

«Οι πλημμύρες στους οδικούς άξονες, σε νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες, εργοστάσια, σπίτια και καταστήματα, η υποβάθμιση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών της πυροσβεστικής, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, καθώς και των δημάρχων και άλλων της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα» προσθέτει το ΚΚΕ και ζητά από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές που υπέστησαν τα λαϊκά νοικοκυριά, τα μικρά καταστήματα και οι βιοτεχνίες που επλήγησαν.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να ενδιαφερθούν και να διεκδικήσουν τα ζητήματα των κρίσιμων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, απορρίπτοντας την πολιτική «που τους αναγκάζει να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα, να φορολογούνται για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων», καθώς και την πολιτική «που επιδεινώνει τους όποιους περιβαλλοντικούς περιορισμούς στις χρήσεις γης, για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία».



www.spirospero.gr
Read more »

Χ.Α: «Ο Βενιζέλος κατέστρεψε εκατομμύρια Έλληνες!»


xrisi-augi-logo«Ο Βενιζέλος κατέστρεψε εκατομμύρια Έλληνες με τη μνημονιακή του πολιτική, καταλήστευσε ομολογιούχους, διέσυρε τη χώρα.Υβρίζει την Χρυσή Αυγή για να λάβει τα εύσημα των διεθνών τοκογλύφων, την ώρα που ο ελληνικός λαός τον φτύνει και το κόμμα του καταρρέει», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή
Read more »

Χανιά: Ισραηλινό ενδιαφέρον για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων

Η ενημέρωση για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα Χανιά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν για αναζήτηση λύσεων για τη χώρα τους, ήταν ο σκοπός της επίσκεψης που πραγματοποίησαν σήμερα, στο δήμο Χανίων και στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ), μέλη της αντιπροσωπείας τού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων τού Τελ - Αβίβ, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο της πόλης και πρόεδρο τού Φορέα, Doron Sapin, και τον οικονομικό διευθυντή, Amos Rabin.

Οι δύο Ισραηλινοί συνοδεύονταν από τον επιστημονικό συνεργάτη και πρόεδρο της Τεχνικής Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ISWA), Αντώνη Μαυρόπουλο.

Η περιοχή του Τελ - Αβίβ αντιμετωπίζει προβλήματα στην επεξεργασία των απορριμμάτων, πριν την υγειονομική ταφή, και για το σκοπό αυτό έγινε ξενάγηση στο εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου τα μέλη της ξένης αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του.

Η αντιπροσωπεία τού Τελ - Αβίβ, συναντήθηκε με το δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, τον πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ, Βασίλη Καστρινάκη και στελέχη της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, ανέφερε στη διάρκεια ξενάγησης ότι «ο σχεδιασμός, η τεχνολογία και οι τεχνικές διαχείρισης τού ΧΥΤΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η εξέλιξη συνεχίζεται, με κύριο στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τη διασπορά των απορριμμάτων, καθώς και οι οσμές, αφού κατά την υγειονομική ταφή, τα απορρίμματα διαστρώνονται, συμπιέζονται, και στο τέλος της ημέρας σκεπάζονται με αδρανές υλικό (χώμα, μπάζα)».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε η αντιπροσωπεία τού Τελ - Αβίβ και για το πρόγραμμα καθαριότητας «πόρτα – πόρτα», που εφαρμόζεται στην παλαιά πόλη των Χανίων και στην περιοχή της δημοτικής αγοράς.

Ο κ. Doron Sapin επισήμανε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών και προσκάλεσε τόσο τη δημοτική αρχή των Χανίων, όσο και τη ΔΕΔΙΣΑ, να επισκεφτούν το Τελ – Αβίβ, με στόχο την ενδυνάμωση της δικτύωσης και της ανάπτυξης συνεργιών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.



www.zougla.gr
Read more »

Ηράκλειο: Έλεγχοι για τις κάρτες καυσαερίων

Μπορεί τον τελευταίο καιρό οι έλεγχοι της τροχαίας για τις κάρτες καυσαερίων να είχαν διακοπεί, αλλά πλέον οι οδηγοί πρέπει να ανανεώσουν τις ξεχασμένες κάρτες γιατί τα πρόστιμα είναι μεγάλα και οι έλεγχοι πλέον είναι τακτικοί.
Ήδη μέσα στη εβδομάδα στήθηκαν κάποια «μπλόκα» στο Ηράκλειο, στην παλιά εθνική στο ύψος του Καρτερού αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης. Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 170 ευρώ για τους οδηγούς Ι.Χ επιβατικών ενώ αυξάνεται για τις μεγαλύτερες κατηγορίες οχημάτων (φορτηγά, λεωφορεία κλπ).

Η παγίδα

Πολλοί οδηγοί έχουν συνδέσει την ανανέωση της κάρτας καυσαερίων με τον έλεγχο ΚΤΕΟ. Η διαφορά τους είναι ότι η κάρτα διαρκεί για ένα χρόνο και το δελτίο ΚΤΕΟ για δύο. Έτσι αμελούν την ανανέωση της κάρτας καυσαερίων και κινδυνεύουν με πρόστιμο. Στα βαρέα οχήματα τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα είναι 6 μήνες και ένας χρόνος.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκδοση ΚΕΚ (Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων) εκτός από τα ΚΤΕΟ γίνεται και σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία αυτοκινήτων με μέσο κόστος 10 ευρώ.

www.zougla.gr Με πληροφορίες από το creteplus
Read more »

Κρήτη: Οικογένεια με ανήλικα παιδιά ζει... σε φορτηγάκι!

Αφού τους έδιωξαν από το σπίτι που νοίκιαζαν, καθώς χωρίς δουλειά και χωρίς άλλους οικονομικούς πόρους δεν μπορούσαν να φανούν συνεπείς στην πληρωμή των ενοικίων, τις τελευταίες πέντε μέρες έχουν βρει καταφύγιο στο φορτηγάκι τους. Το μόνο περιουσιακό στοιχείο που τους έμεινε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του neakriti.gr εκεί τρώνε, εκεί ξυπνάνε, εκεί αγωνιούν και προβληματίζονται για το αύριο, υποφέροντας από το κρύο και την πείνα, ενώ για τη βιολογική τους ανάγκη, ζώντας υπό πρωτόγονες συνθήκες, αναγκάζονται να καταλήγουν στην ύπαιθρο...

Η σκληρή καθημερινότητα της οικογένειας

Πέντε άτομα σκεπάζονται με δυο παπλώματα και διαθέτουν μόνο μια αλλαξιά ρούχα. Ο πατέρας, η μητέρα και τρία ανήλικα αγγελούδια στοιβάζονται στην καρότσα της κλούβας, με την πείνα, την εξαθλίωση και τη δυστυχία να τους έχει αποδυναμώσει. Κλεισμένοι εκεί βλέπουν τις μέρες να περνούν κι εκείνοι να βρίσκονται ολο και σε χειρότερη θέση, ζώντας με την αβεβαιότητα για το μέλλον.

"Ποιος γονέας δε θα στεναχωριόταν για τα παιδιά του αν έφτανε να ζει σε αυτή την κατάσταση; Είναι τώρα πέντε μέρες που ο σπιτονοικοκύρης μάς έβγαλε από το σπίτι που μέναμε στην οδό Καστρινάκη γιατί χρώσταγα τρία ενοίκια. Όσο είχα δουλειά μπορούσα να συντηρήσω κούτσα-κούτσα την οικογένειά μου και να πληρώνω το νοίκι. Από τη στιγμή όμως που έμεινα άνεργος αδυνατώ. Μένω έξω στο δρόμο. Στην κλούβα με τα παιδιά και τη γυναίκα μου, χωρίς σπίτι και χωρίς δουλειά. Εύχομαι ειλικρινά μέσα από την ψυχή μου κανένας άνθρωπος να μη βρεθεί σε αυτή τη θέση που αναγκαστικά βρέθηκα εγώ και η οικογένειά μου από τη μια στιγμή στην άλλη. Να ζούμε δηλαδή μέσα σε αυτό το χάλι", λέει ο  πατέρας.


Εικόνα από το neakriti.gr
Εικόνα από το neakriti.gr

Για πάνω από δέκα χρόνια εργαζόταν σε βιοτεχνία. Όταν όμως η βιοτεχνία έκλεισε και εκείνος έμεινε άνεργος, η ζωή του άλλαξε.
"Τα χρέη συνεχώς αυξάνονταν και εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς να έχω μια δουλειά να εργαστώ και να ζήσω την οικογένειά μου. Κάναμε υπομονή ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει στην τύχη μας. Όμως δυστυχώς καταλήξαμε να κοιμόμαστε σε αυτό εδώ το αμάξι", λέει κύριος Ξανθόπουλος για το παιχνίδι που τους έπαιξε η μοίρα.

Γυρνούν από γειτονιά σε γειτονιά - Τα παιδιά σταμάτησαν το σχολείο


Και αν αυτή τη στιγμή ζουν σε μια κλούβα και πάλι αισθάνονται, όπως λένε, καταδιωκόμενοι, αφού, μεταφερόμενοι από γειτονιά σε γειτονιά στην αναζήτηση λίγων μέτρων για να στήσουν το "τετράτροχο σπιτικό τους" συνάντησαν την αντίδραση των κατοίκων, που για λόγους υγιεινής, απ' όπου και αν πέρασαν στην προσπάθειά τους να βγάλουν τη νύχτα, δεν τους επέτρεπαν την παραμονή.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν, τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας αναγκάστηκαν να διακόψουν για λίγο και το σχολείο, αφού με την πείνα και την εξάντληση να μην τα κρατά στα πόδια τους, δεν μπορούσαν να φτάσουν μέχρι εκεί.
"Η μια μου κόρη έχει ένα μικρό πρόβλημα και όταν δε φάει κάτι ζαλίζεται. Αναγκαστικά πρέπει πριν πάει σχολείο να έχει φάει και να κρατάει κολατσιό. Όμως εγώ δεν μπορώ ούτε ένα κομμάτι ψωμί να παρέχω στα παιδιά μου.
Αυτό που ζητάω είναι να βρεθεί μια εργασία για μένα και αν είναι εύκολο να μας παραχωρηθεί ένα σπίτι μέχρι να καταφέρουμε και πάλι να τα φέρουμε βόλτα. Δυστυχώς δεν ξέρω τι να κάνω...", λέει πικραμένος ο 39χρονος πατέρας της οικογένειας.






www.newsit.gr
Read more »

Εξαπάτησαν άνεργο στα Χανιά - Του πήραν 1.800 ευρώ για δουλειά στο εξωτερικό

Χανιώτης άνεργος, έκανε την καταγγελία κατήγγειλε στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, αιτώντας να δημοσιοποιηθεί, για να μη πέσουν θύματα εξαπάτησης και άλλοι άνεργοι συντοπίτες του.Σύμφωνα με την καταγγελία του, που δημοσιεύει το FlashNews, όλα ξεκίνησαν όταν εκείνος διάβασε μια αγγελία σε τοπική εφημερίδα, ότι ζητούνται υπάλληλοι σε τρία ελληνικά εστιατόρια στη Γερμανία. Η αγγελία έγραφε ότι παρέχεται διαμονή και διατροφή.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην καταγγελία του ο άνεργος:
"Εγώ ως ενδιαφερόμενος λόγω ανεργίας αναζητώντας εργασία ........απευθύνθηκα τηλεφωνικά και ο κύριος που βγήκε στην γραμμή μου είπε ότι υπάρχει μία θέση 'βοηθός μαγείρου' στο Μόναχο, θα μπορώ να έχω περισσότερες πληροφορίες μόνο εάν καταθέσω διάφορα ποσά τα οποία σας τα αναλύω ( έξοδα κούριερ, εισιτήρια φόρο εισιτηρίων) συνολικού ύψους 1800 ευρώ τα οποία εγώ κατέθεσα μέσω "money gram". Μου είπε ότι θα μιλήσω με τον Εργοδότη, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.
΄Εχω ενημερώσει μέσω καταγγελίας μου την Εισαγγελική Αρχή......."
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δημοσιοποιεί την καταγγελία κατόπιν αιτήματος του "θύματος" της απάτης, ενημερώνοντας και συστήνοντας στους καταναλωτές μέλη της και μη, να είναι άκρως προσεχτικοί.
Επίπλέον, η Ένωση εφιστά την προσοχή για αγορές μέσω ίντερνετ καθώς έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες...



www.newsit.gr
Read more »

ΣΟΚ στα Χανιά: Έδεναν το παιδί τους με αλυσίδα

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους, δεν είχαν δει οι αστυνομικοί τέτοια... τιμωρία και μάλιστα σε ένα μικρό παιδί! Ο 12χρονος από την Αλβανία βρέθηκε να περιφέρεται στους δρόμους των Χανίων όταν οι αστυνομικοί που περνούσαν από κοντά του διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα στην κίνηση.
Σύμφωνα με το cretalive.gr, τον ρώτησαν και τότε εκείνος άρχισε να αφηγείται το δράμα του!
Όπως τους είπε, λίγο αργότερα στο αστυνομικό μέγαρο όπου μεταφέρθηκε, οι γονείς του - ο 46χρονος πατέρας του και η 43χρονη μητέρα του - το τελευταίο διάστημα, του έκαναν «δώρο» μία αλυσίδα και τον έδεναν με λουκέτο σε όργανο γυμναστικής μέσα στο σπίτι τους, επειδή ήταν άτακτος!
Μετά τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες του 12χρονου, χωρίς αμφιβολία, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους γονείς του ενώ όπως τους ειπε ο ανήλικος, συχνά και ο 21χρονος αδελφός του τον χτυπούσε!
Ο 12χρονος παραμένει στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων ενώ οι γονεις του αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα...
Read more »

Λαγκάρντ: Κουρέψτε τα χρέη

Με τις ευχές του ΔΝΤ, ως το τέλος Μαρτίου έρχεται ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κούρεμα στα χρέη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προτείνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ για να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η κατανάλωση στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεσή του χθες τονίζοντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανόν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών. Το ΔΝΤ προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η έκθεση με τίτλο «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis» σημειώνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και πως οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία.
«Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα. Επικαλείται πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%.
Η έκθεση σημειώνει ότι στην Ελλάδα τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο έχουν εκτοξευθεί σήμερα στο 25% από 10% που ήταν πριν από τρία χρόνια.
Ερχεται ρύθμιση ως το τέλος Μαρτίου
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ως το τέλος Μαρτίου τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να αρκεί για τη ρύθμιση η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50+1% των απαιτήσεων της οφειλής. Επιπλέον, όπως είπε, θα προβλέπεται και καταβολή της δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις που σήμερα υπάρχουν εξαιτίας της εκκρεμοδικίας.
Ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των στεγαστικών θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ εφόσον αυτό έχει υποστεί μείωση κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριές ασθένειες ή και μόνιμη αναπηρία και πολυτέκνους για τους οποίους θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις.
Πηγή: http://iefimerida.gr
Read more »

20 Φεβ 2013

Ηράκλειο:«Κλεφτοπόλεμος» μεταξύ των αστυνομικών και αντιεξουσιαστών

«Κλεφτοπόλεμος» στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ των αστυνομικών και αντιεξουσιαστών μετά τις πληροφορίες για προσαγωγές 4 νεαρών προκειμένου να εντοπισθούν αυτοί που προκάλεσαν νωρίτερα σοβαρές ζημιές σε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., και το αναποδογύρισαν στη συμβολή των οδών Γερωνυμάκη και Δημοκρατίας, Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι επιχείρησαν να τους απωθήσουν από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, και το ίδιο κλίμα με ένταση και διαπληκτισμούς υπήρξε στην οδό Αργυράκη και στην περιοχή του Αγίου Μηνά όπου συνεχίσθηκε ο «κλεφτοπόλεμος» και πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ τραυματίστηκε στο πρόσωπο ενώ πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν τα καταστήματά τους .
Εξ άλλου ομάδα νεαρών κατέλαβε το κιόσκι στην πλατεία Ελευθερίας ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες ενώ νωρίτερα είχε επιτεθεί σε ενεχυροδανειστήριο. 


Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Πανλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την υποβάθμιση της περιοχής

Χιλιάδες Λασιθιώτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου- Ηρακλείου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ερημοποίηση του νομού με την αποψίλωση των υπηρεσιών, όπως αναφέρουν.
Πολίτες από κάθε περιοχή του Λασιθίου, Ιεραπετρίτες, Σητειακοί, Αγιονικολιώτες και κάτοικοι από χωριά καθώς και δήμαρχοι και εκπρόσωποι του συνόλου των φορέων του νομού, ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας με σύνθημα «Φτάνει πια!» αντιδρώντας, όπως τονίζουν, στη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής, αφού τα τελευταία χρόνια, Νοσοκομεία, ΤΕΙ, δημόσιες υπηρεσίες, είτε καταργούνται είτε μετακομίζουν σε άλλο σημείο της Κρήτης, είτε υποβαθμίζονται.
Η συγκέντρωση χαρακτηρίζεται από τους οργανωτές της, από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Κρήτη, αφού η πομπή των αυτοκινήτων στο Σεληνάρι έχει μήκος πολλών χιλιομέτρων. Οι συγκεντρωμένοι που διακόπτουν κατά διαστήματα την κυκλοφορία, θέλοντας να δείξουν το μέγεθος της υποβάθμισης και της αποκοπής της περιοχής τους, από την υπόλοιπη Κρήτη, όπως αναφέρουν κυκλοφόρησαν και «διαβατήρια» με την ένδειξη "Δημοκρατία του Λασιθιστάν"! στα οποία γράφουν ακόμη τις φράσεις «Καλώς ήλθατε στου διαόλου τη μάνα» (φράση που είχε χρησιμοποιήσει πριν από χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφερόμενος στις τότε διαμαρτυρίες που είχαν σημειωθεί για το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στην περιοχή Αθερινόλακος Λασιθίου).
Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι έχουν κατασκευάσει ένα πρόχειρο παράπηγμα για τον «έλεγχο των διαβατηρίων», σφραγίζοντας τα «διαβατήρια» των διερχόμενων οδηγών και μοιράζουν...χαρτονομίσματα της «τράπεζας» του … «Λασιθιστάν».
Οι Λασιθιώτες προγραμματίζουν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους με κατεύθυνση τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο 

Πηγή: ΑΠΕ
Read more »

Γιατρός «σκόρπισε» τον τρόμο στο κέντρο του Ηρακλείου!

Στο «δόκανο» των αστυνομικών αρχών έπεσε χθες βράδυ, ένας 29χρονος γιατρός που έφτασε στο σημείο, για άγνωστο λόγο, να απειλεί και να βρίζει πολίτες και καταστηματάρχες στο κέντρο του Ηρακλείου ενώ όταν τον πλησίασαν και οι αστυνομικοί, τον κάλεσαν να παραδοθεί, εκείνος αρνήθηκε και ακολούθησε η σύλληψή του. Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να έβγαλε και … όπλο! Πάνω του, πάντως, βρέθηκε ένα όπλο κι ένα μαχαίρι 25 εκατοστών...


www.protothema.gr
Read more »

«Κάθε Τρίτη βγαίνουμε» στα Χανιά

Πενήντα δύο επιχειρήσεις εστίασης που ανήκουν στον δήμο Χανίων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «κάθε Τρίτη βγαίνουμε Χανιά» η υλοποίηση της οποίας άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου 2013.

Στόχος της προσπάθειας που γίνεται με συνεργασία του δήμου και του συλλόγου καταστημάτων εστίασης, είναι η τόνωση του κλάδου της εστίασης και η στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων να απολαμβάνουν κάθε Τρίτη ποιοτικές υπηρεσίες, γευστικά μενού και πρωτότυπες συνταγές σε προσιτές τιμές.

Η έκπτωση αφορά πλήρες μενού με 10 ευρώ, ποτό με 5 ευρώ, καφέ με 2 ευρώ και φιάλη κρασί με 10 ευρώ.

«Επιθυμία μας είναι να καθιερωθεί αυτή η δράση με τη συμμετοχή και άλλων κλάδων της οικονομικής μας δραστηριότητας όπως έμποροι, ξενοδόχοι», επισήμανε ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης καλώντας όλες τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν.

Κάθε επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα, φέρει ειδική πληροφοριακή - προωθητική αφίσα στην είσοδό της ενώ ο κατάλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις βρίσκεται διαθέσιμος ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο του δήμου Χανίων: www.chania.gr στη σελίδα του δήμου Χανίων στο facebook: www.facebook.com/Chania.city και τη σελίδα του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων στο facebook: www.facebook.com/estiasichania.


www.zougla.gr
Read more »

Mε άλογα στους δρόμους του Ηρακλείου οι αγρότες

Με τρακτέρ, 4Χ4 αλλά και... άλογα βγήκαν σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου οι αγρότες, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και παραμένουν στα μπλόκα από την περασμένη Δευτέρα. Μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στο μπλόκο του Ηρακλείου και για τον λόγο αυτό, συνάδελφοί τους από το Ρέθυμνο και το Λασίθι βρίσκονται από χθες στην πόλη, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους:

-Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, ο εξοπλισμός, το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα.
- Να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των κρητικών προϊόντων.
- Να παραμείνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 11%.
- Να είναι οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
- Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των αναγκών του παραγωγού, των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που τυποποιούν, διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα.
- Να λειτουργήσουν οι αγορές, να σπάσουν τα καρτέλ, να δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο της χώρας στην Κρήτη.
- Να ψηφισθούν άμεσα από τη Βουλή οι αναγκαίες τροπολογίες του Ν. 4015/2011, ώστε να γίνουν επιτέλους οι συνεταιριστικές οργανώσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις των αγροτών.

Επιπλέον, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αγρότες ζητούν:

• Την άμεση απόσυρση όλων των φορομπηχτικών μέτρων και ειδικότερα τη φορολόγηση γης.
• Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους αγρότες.
• Χάραξη εθνικής πολιτικής που θα σταματήσει τον κατήφορο της Γεωργίας, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα χτυπήσει τα καρτέλ και τη νοθεία των αγροτικών προϊόντων.
• Να μην καταργηθούν οι ΤΟΕΒ.
• Να γίνει μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών των αγροτών και διαγραφή των τόκων υπερημερίας.
• Να στηριχτούν τα αγροτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, Εσπεριδοειδή, Κηπευτικά, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, Αλιεία) με εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

Πηγή: cretalive.gr
Read more »

Τσιμέντωσαν βουλευτή στη Μόσχα!

Τσιμεντωμένος σε ένα μεγάλο μεταλλικό βαρέλι βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο βουλευτής Μικαήλ Παχόμοβ, σε ιδιωτικό γκαράζ στο προάστιο Νογκίνσκι.

Ο 36χρονος, Μικαήλ Παχόμοβ, που είχε απαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου, ανήκε στο κόμμα του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή Λιπέτσκ στη νότια Μόσχα.

Κατά πληροφορίες, εις βάρος του βουλευτή εκκρεμούσαν απλήρωτα χρέη.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA Novosti» που επικαλείται εκπρόσωπο της ρωσικής ερευνητικής Αρχής, οι Αρχές έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρας, το θύμα εθεάθη μαζί με άλλους τρεις άντρες που τον έσπρωξαν μέσα σε ένα Ι.Χ. ενώ την επόμενη ημέρα οι αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν τον οδηγό και το συνοδηγό ενός οχήματος Hyundai, στο οποίο βρέθηκαν τα υπάρχοντα του βουλευτή.

Δέκα συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ωστόσο βασικός ύποπτος είναι ο 40χρονος, Γιεβγκένι Κχαριτόνοβ, που είναι στέλεχος της επίσημης υπηρεσίας κοινής ωφελείας για τη στέγαση στη Μόσχα.




Read more »